 LUNCHLÅDAN
I år satsar vi på julens råvaror under hela
decembermånad. Börja med att servera rödbetsplättar redan efter lilla jul så hinner
du fördela julmatingredienserna jämnt framtill jul. Rödbetan som för många
förknippas med jul är god till soppa, sallad men också till plättar som jag den här
gången rekommenderar att provsmaka.
Rödbetsplättar
med currykyckling och äppel-grynost
4 portioner
Det tar lite tid att riva rödbetor, lök och potatis men det lönar sig både pris-
och smakmässigt.
Rödbetsplättar
4 färska rödbetor,
ca 400 g
1 gul lök
4 potatisar av mjölig sort
2 msk vetemjöl
1/2 dl skorpmjöl
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Till stekning:
23 msk smör + olja
Currykyckling
4 strimlade
kycklingfiléer
1 msk smör
2 tsk curry
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Till stekning:
2 msk smör + olja
Äppelgrynost
2 syrliga äpplen
250 g grynost naturell
1 krm salt
1 krm peppar
Garnering:
persilja eller basilika
Rödbetsplättar: Skala och riv
rödbetorna, potatisen och löken fint på rivjärn.
Blanda alltsammans med ägg och kryddor till en tjock smet. Hetta upp en plättlagg
eller en stekpanna. Stek små plättar i lite smör och olja i stekpannan i ett par
minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
Currykyckling: Fräs 1 msk smör och curry i en stekpanna. Bryn kycklingstrimlorna,
hastigt i currysmöret. Smaka av med salt och peppar.
Äppel-grynost: Riv äpplen med skal på den grövsta sidan av rivjärnet. Lämna det
innersta på äpplet där kärnhuset sitter. Blanda äpplen och grynost. Smaka av med salt
och peppar.
Servera rödbetsplättarna med kyckling och äppelgrynost på toppen samt färskt
gott bröd.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 10.12.2001 nr
10/01 |