 LUNCHLÅDAN
Hösten är skördetid och det är ändamålsenligt att
äta mat som är säsongvara. Nu är det dags att njuta av lammkött, kål och höstens
förmånliga rotfrukter. Lammkött är hälsosamt och mycket mångsidigt till sitt
näringsinnehåll. Det innehåller rikligt med protein och vitaminer, särskilt A- och
D-vitaminer samt B-vitaminer. Lammkött är också rikt på järn, zink och selen.
Man behöver inte alltid köpa stek
eller kotletter. Till rejäl husmanskost går det bra med andra styckningsdelar som bog
eller framrygg. När åt du kålsoppa med lammkött senast? Är det länge sen så koka
och njut!
Kålsoppa
med lammkött
4 portioner
1,2 kg vitkål
200 g lammbog eller framrygg
10 cm purjolök
1,5 l vatten
salt
1 morot
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
Skär köttet i mindre bitar och lägg dem i vattnet och låt koka upp, skumma under
tiden vattnet kokar upp. Skär kålhuvudet i tärningar och purjon i strimlor och lägg
dem i det kokande vattnet med köttet. Låt koka under lock 2030 minuter. Tillsätt
därefter morötterna skurna i slantar. Avsmaka soppan när allt är mjukt. Servera
rikligt med färskt bröd till soppan.
Amerikansk
äppelkaka med lingon
1,5 msk smör
3/4 dl socker
1 ägg
3/4 dl grädde
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
23 äpplen
1 msk socker
1 msk smör
1 msk hackad mandel
Rör smör och socker till skum och
rör ner ägg och grädde. Sikta ner mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i smord
och brödbeströdd form. Skala äpplena och skär dem i klyftor och rada dem tätt över
kakan. Strö över socker och hackad mandel. Skiva några smörklickar över kakan och
grädda den ca 45 min i 175 grader. Servera glass eller vispad grädde till.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 5.11.2001 nr
9/01 |