. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

Foto: MATTI YLIROTU

pune.gif (67 bytes)  Vi är mitt uppe i oxveckorna som varar
i sju veckor fram till fastlag. Det betyder inte att vi skall avhålla oss
från mat och näring men enligt tradition skall maten vara enkel och energifattig. Min tomat-basilikasoppa kostar
ca 5 euro per 4 portioner.

Ingredienserna kan du variera efter smak och tillgång. Fett- och energimängden är låg och utgörs främst av några matskedar fleromättat fett från växtoljan. Låt dig smaka god, lätt och hälsosam soppa.

Tomat-basilikasoppa
4 portioner

1 stor lök
50 g purjo i tunna skivor
1 klyfta vitlök
2 msk matolja
400 g krossad tomat
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl pasta, snäckor eller spiral
1 tsk sojasås
2 tsk tomatpuré
1 dl finhackad färsk basilika
1 tsk timjan
1/3 tsk mald svartpeppar
150 g stekt kyckling i strimlor

Skala och hacka löken och finstrimla purjon. Fräs löken och purjon i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt krossad tomat, vatten och grönsaksbuljong. Låt koka 5 minuter, tillsätt pastan och koka ytterligare 7 minuter. Tillsätt sojasås, tomatpuré, basilika och kryddor. Servera stekta kycklingstrimlor och focacciabröd till soppan.

Fullkornsfoccacia
12 st

10 dl semlemjöl
2 msk socker
1 tsk salt
4 dl vatten
1 bit (50 g) färsk jäst
1/2 dl olja

Örtolja:
3 msk olja
1 tsk rosmarin
4 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det ljumma vattnet och oljan. Knåda ihop degen. Den får vara rätt lös. Låt degen jäsa under bakduk till sin dubbla storlek. Häll ut degen på mjölat bord och knåda ut luftbubblorna ur degen. Dela degen i 12 delar, platta ut delarna till runda bröd som är ca 9 cm i diameter. Lägg bröden på ugnsplåt på bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter. Tryck i de jästa bröden djupa skåror. Blanda samman ingredienserna till örtoljan och pensla bröden med den. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Färska bär med naturellyoghurt som smaksätts med vaniljsocker eller färdigt smaksatt vaniljyoghurt. Bären är denna gång djupfrysta hallon. Gott och enkelt till vardags!

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 6.2.2004 nr 1/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 1/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Metall i motlut
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Avfallshanteringen
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska