
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

Vi är mitt uppe i
oxveckorna som varar
i sju veckor fram till fastlag. Det betyder inte att vi skall avhålla oss
från mat och näring men enligt tradition skall maten vara enkel och energifattig. Min
tomat-basilikasoppa kostar
ca 5 euro per 4 portioner.
Ingredienserna kan du variera efter smak och tillgång. Fett- och energimängden är
låg och utgörs främst av några matskedar fleromättat fett från växtoljan. Låt dig
smaka god, lätt och hälsosam soppa.
Tomat-basilikasoppa
4 portioner
1 stor lök
50 g purjo i tunna skivor
1 klyfta vitlök
2 msk matolja
400 g krossad tomat
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl pasta, snäckor eller spiral
1 tsk sojasås
2 tsk tomatpuré
1 dl finhackad färsk basilika
1 tsk timjan
1/3 tsk mald svartpeppar
150 g stekt kyckling i strimlor
Skala och hacka löken och finstrimla
purjon. Fräs löken och purjon i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt krossad
tomat, vatten och grönsaksbuljong. Låt koka 5 minuter, tillsätt pastan och koka
ytterligare 7 minuter. Tillsätt sojasås, tomatpuré, basilika och kryddor. Servera
stekta kycklingstrimlor och focacciabröd till soppan.
Fullkornsfoccacia
12 st
10 dl semlemjöl
2 msk socker
1 tsk salt
4 dl vatten
1 bit (50 g) färsk jäst
1/2 dl olja
Örtolja:
3 msk olja
1 tsk rosmarin
4 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det ljumma vattnet och oljan. Knåda ihop
degen. Den får vara rätt lös. Låt degen jäsa under bakduk till sin dubbla storlek.
Häll ut degen på mjölat bord och knåda ut luftbubblorna ur degen. Dela degen i 12
delar, platta ut delarna till runda bröd som är ca 9 cm i diameter. Lägg bröden på
ugnsplåt på bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter. Tryck i de jästa bröden
djupa skåror. Blanda samman ingredienserna till örtoljan och pensla bröden med den.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Färska bär med naturellyoghurt som smaksätts med vaniljsocker eller färdigt
smaksatt vaniljyoghurt. Bären är denna gång djupfrysta hallon. Gott och enkelt till
vardags!
FLER LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 6.2.2004 nr
1/04
|