
LUNCHLÅDAN
I läsandets stund är det snart igen dags att fira
påsken och var och en firar denna stora helg på sitt eget sätt. Ofta vill man gärna
bjuda sina familjemedlemmar på någonting som traditionellt hör ihop med påsken. En del
lagar hela middagar med påskmat, medan andra kanske vill laga lite färre rätter.
Till den traditionella påskmaten hör
bl.a fårkött, ägg i alla former, påskbröd d.v.s kulitsa, memma och pasha. Förr åt
man ofta t.ex salt strömming, salt sik eller saltad, stekt ål på påsken. Det är
intressant att fundera på de traditionella påskrätternas härstamning. Från Ryssland
härstammar t.ex pashan och detsamma gäller även kulitsan, som smakar ungefär
som vår vetebulle, medan memman kommer från sydvästra Finland.
Här nedan följer några recept, som
jag hoppas att Ni skall få glädje av under påskhelgen eller som fyllning i lunchlådan
under påskveckan.
Broilergryta
på risbädd
4 portioner
400 g broilerstrimlor
1 stjälk bladselleri
1 bit purjolök
1/4 paprika
100 g broccoli
1 vitlöksklyfta
2 msk växtolja
4 dl vatten
1 buljongtärning
1/4 tsk curry
1/4 tsk svartpeppar
1 msk soja
11,5 dl okokt ris/person
Strimla purjo, bladselleri och paprika
fint. Skär broccolin och vitlöksklyftan i mindre bitar. Fräs broilerstrimlor och
grönsaker skilt för sig i växtoljan. Tillsätt vatten och buljongtärning. Krydda.
Servera grytan så att den läggs upp på det kokta riset på serveringsfat.
Koka riset enligt anvisningen på
förpackningen.
Apelsinsorbet-påskdessert
45 portioner
250 apelsiner
2 1/4 dl socker
3 dl vatten
2 msk saft av pressad citron
1 äggvita
Garnering: apelsinbitar, citronmeliss
Skär apelsinklyftorna mycket fint.
Blanda bären med socker och vatten. Frys massan eller kör den i en sorbetmaskin
(glassmaskin). Då och då bör man röra i massan i frysen. Blanda i lättvispad äggvita
när bärmassan är halvfrusen. Den totala frystiden är ca 4 timmar. Forma kulor med en
glasskopa och lägg upp dem i portionsglas eller lägg kulorna på en assiett tillsammans
med bär.
GLAD PÅSK !
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 2.4.2001 nr
3/01 |