. vane.jpg (302 bytes)
fritid.jpg (2548 bytes)

WB01501_.gif (476 bytes)          LUNCHLÅDAN

pune.gif (67 bytes)  I läsandets stund är det snart igen dags att fira påsken och var och en firar denna stora helg på sitt eget sätt. Ofta vill man gärna bjuda sina familjemedlemmar på någonting som traditionellt hör ihop med påsken. En del lagar hela middagar med påskmat, medan andra kanske vill laga lite färre rätter.

Till den traditionella påskmaten hör bl.a fårkött, ägg i alla former, påskbröd d.v.s kulitsa, memma och pasha. Förr åt man ofta t.ex salt strömming, salt sik eller saltad, stekt ål på påsken. Det är intressant att fundera på de traditionella påskrätternas härstamning. Från Ryssland härstammar t.ex pashan och detsamma gäller även kulitsan, som smakar ungefär som vår vetebulle, medan memman kommer från sydvästra Finland.

Här nedan följer några recept, som jag hoppas att Ni skall få glädje av under påskhelgen eller som fyllning i lunchlådan under påskveckan.

Broilergryta på risbädd
4 portioner

400 g broilerstrimlor
1 stjälk bladselleri
1 bit purjolök
1/4 paprika
100 g broccoli
1 vitlöksklyfta
2 msk växtolja
4 dl vatten
1 buljongtärning
1/4 tsk curry
1/4 tsk svartpeppar
1 msk soja
1—1,5 dl okokt ris/person

Strimla purjo, bladselleri och paprika fint. Skär broccolin och vitlöksklyftan i mindre bitar. Fräs broilerstrimlor och grönsaker skilt för sig i växtoljan. Tillsätt vatten och buljongtärning. Krydda. Servera grytan så att den läggs upp på det kokta riset på serveringsfat.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Apelsinsorbet-påskdessert
4—5 portioner

250 apelsiner
2 1/4 dl socker
3 dl vatten
2 msk saft av pressad citron
1 äggvita
Garnering: apelsinbitar, citronmeliss

Skär apelsinklyftorna mycket fint. Blanda bären med socker och vatten. Frys massan eller kör den i en sorbetmaskin (glassmaskin). Då och då bör man röra i massan i frysen. Blanda i lättvispad äggvita när bärmassan är halvfrusen. Den totala frystiden är ca 4 timmar. Forma kulor med en glasskopa och lägg upp dem i portionsglas eller lägg kulorna på en assiett tillsammans med bär.

GLAD PÅSK !

Solveig Backström
Hushållslärare

FLER LUNCHLÅDOR

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 2.4.2001 nr 3/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)