LUNCHLÅDAN
Under vårvintern sysslar många av oss med utesport,
skidning, skridskoåkning eller långa promenader och då men nog också annars smakar det
gott med en varm soppa. En i smaken mjuk och len soppa värmer både kropp och själ och
soppa är lättsmält och magvänligt. Det är dessutom trendigt med soppa, så du kan
bjuda dina gäster på en vältillredd och skickligt kryddad soppa utan att tycka att det
är för enkelt.
Hönssoppa
- 2 msk olja
- 3 lökar
- 2 tsk gurkmeja eller curry
- 300400 g broilerstrimlor
- 1,5 l vatten
- 23 hönsbuljongtärningar
- 0,5 tsk citronpeppar
- 1 lagerblad
- 1 tsk herbes de provence-örtblandning
- 3 dl figurpasta
- 100 g vitlöksfärskost
- 300500 g broccoli
- 200 g ärter
- (örtsalt)
Hetta upp oljan i kastrullen och
tillsätt gurkmeja eller curry. Tillsätt finhackad lök och efter en tid
broilerstrimlorna. Vänd några minuter, tillsätt sedan vattnet och hönsbuljongen.
Krydda och låt badda ca 10 minuter. Tillsätt pastan, färskostbitarna och den finhackade
broccolin. Låt badda ca 10 minuter. Tillsätt till sist ärterna och avsmaka, tillsätt
örtsalt vid behov. Servera soppan med färskt bröd.
Om det blir över soppa sväller pastan
ytterligare då den kallnar vilket gör soppan tjockare. Tillsätt därför litet vatten
då du nästa gång värmer soppan.
Smaklig måltid!
Desserten består av en fylld
bärtartelett. Du gör den enklast genom att fylla en färdig mördegsform med djupfrysta
bär eller färska frukter och sedan pensla smält gelésocker på. Låt geléet stelna i
svalt. En enkel och god användningsmöjlighet av bär som ligger kvar i frysen.
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 5.2.2001 nr
1/01 |