. vane.jpg (302 bytes)
arbetskydd.jpg (3430 bytes)

Stor ovetskap om arbetsriskerna

pune.gif (67 bytes)  I övriga Norden, i all synnerhet i Sverige, har isocyanaterna debatterats livligt en längre tid, för man vet att de orsakar allergier som kan utvecklas till astma. I riskzonen är mänskor som utför heta arbeten typ svetsning och lödning, då material som innehåller polyuretan hettas upp. Sådana jobb utförs framom allt i bilreparationsverkstäder.

Personbilsverkstaden hos Veho i Gloms i Esbo är en av de arbetsplatser där institutet för arbetshygien gjort isocyanat-mätningar och resultaten är att vänta någon gång i vår. Verkstaden har gott anseende för sina insatser i arbetarskydd. Vi åkte dit.

- Jasså, säger verkstadens arbetarskyddsfullmäktige Pertti "Elmeri" Toukonen, när han får veta att isocyanatrapporten är på kommande.

- Vi har lite undrat, för mätningarna gjordes redan 1999.

Vad gäller de anställdas kunskaper om riskerna med heta arbeten är hans bedömning att folk vet väldigt lite, och då inkluderar han sig själv. Det man vet är uppsnappat härifrån och därifrån, säger han.

Vad verkstaden däremot försökt göra är att minska riskerna som anknyter till olika kemiska ämnen. Tillsammans med platschefen har Toukonen och arbetsplatshälsovården inventerat dem alla, ersatt de värsta giften med mindre farliga ämnen, och beslutat att inga nya ämnen tas i bruk förrän hälsovården gett sitt medgivande. Toukonen menar att hälsovården är väl underrättad om vad som används i verkstaden.

Men det verkar som informationen om riskerna ändå inte skulle ha nått alla de dryga tjugo arbetarna i den långa verkstadshallen. Verkstaden har inga direktiv angående arbetarskydd, utan det är helt upp till arbetstagarna själva att ta reda på och skydda sig.

Info efterlyses

- Jag utgår ifrån att allting är giftigt och använder alltid andningsskydd. Det är självbevarelsedrift, säger plåtslagare Pekka Lehto, som har sin arbetsstation i ena ändan av hallen.

Sina kunskaper om jobbets risker bedömer han som svaga. Det pratas inte om dem. Visst läser reparatörerna varningarna på burkarnas omslag, en annan sak är sedan om de reagerar på dem, ja ens begriper hur skadliga ämnena är. Folk vet också att heta arbeten är ohälsosamma, men man har inte riktigt någon uppfattning om de rätta sätten att skydda sig.

Lehto önskar att arbetsplatshälsovården dök upp, gjorde mätningar vid arbetsstationerna och berättade för de anställda hurudana andningsskydd de borde ha under alla olika arbetsmoment, hur man ska skydda huden och vilka de rätta arbetsställningarna är.

Några av Lehtos kolleger samlas runt om oss, och nickar instämmande. De berättar om tilltäppta näsor, förlorat luktsinne, hudirritationer och torr hals. En kille berättar att han får andnöd när han hanterar ett medel som kallas gummivård, om han inte använder andningsskydd. "Får inte inandas, fordrar god luftkonditionering " står det på burken.

En annan berättar att han alltid måste gå ut på gården för 5-10 minuter efter att han brett penselbar tätning, en gegga som luktar vidrigt, får det att går runt i huvudet och klia i halsen efter bara ett andetag.

Skyddsutrustningen opraktisk

När Lehto och Toukonen jämför verkstaden med tidigare arbetsplatser, Toukonen med sin tid i Sockenbacka-Veho och Lehto jobbet vid en liten bilverkstad, säger de att skillnaden är som dag och natt. Till nuvarande verkstads fördel.

- I den verkstad där jag jobbade var luften grå av svetsrök hela tiden, minns Lehto.

Toukonen tampades förr med ett besvärligt hudutslag, som arbetsplatsläkaren menade att hade orsakas av häst.

- Jag hade absolut ingenting att göra med vare sig stall eller hästar, grinar Elmeri, som sluppit åkomman nu.

Han medger att så arbetarskyddsfullmäktige han är så fuskar han med den personliga skyddsutrustningen, speciellt andningsskydden. Mest för att de gör det svårt att andas redan fastän man ingenting uträttar.

- I synnerhet den här säger han, och lyfter en gul ansiktsmask ur en låda. Fotografen ber honom ta den på sig, och börjar själv rota efter ett objektiv i kameraväskan. Fotograferandet drar ut på tiden och Toukonen ser allt mer lidande ut. Röd i ansiktet lyfter han på masken:

-Skynda dej, jag kvävs, stönar han

Plats för förbättringar

Men fastän Veho satsat i inomhusluftens kvalitet och personlig skyddsutrustning finns det saker att bättra på, påpekar killarna.

- Luftutsuget är helt enkelt underdimensionerat, säger Toukonen.

Vid varje arbetsstation finns en punktutsug, men när många är påkopplade samtidigt orkar inte maskineriet med. Det händer därför att när killarna i ena ändan av hallen svetsar så pyr röken ut över Pekka Lehto och hans kolleger i andra ändan. Dessutom når inte punkutsugen till alla delar av arbetsstationerna.

Friskluftintaget är malplacerat. Det ligger åt gårdssidan till och suger upp alla bilavgaser. I verkstaden vet man också när någon tar sig en tobakspaus ute på gården.

- Det hade kanske varit klokare att bygga intaget på motsatta sidan där ingen rör sig, suckar Toukonen.

CAROLA ISAKSSON

Löntagaren 5.2.2001 nr 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)