. vane.jpg (302 bytes)
herro.jpg (2671 bytes)

Elitismen mitt ibland oss

pune.gif (67 bytes)  Det handlar inte endast om Björn Wahlroos, mannen som i tidenMikael Forss vände ryggen mot stalinismen och fann sin nya hemvist i den nyliberala elitismen. Nåja, egentligen är det inte så överraskande, också stalinisterna hade ju för vana att idiotförklara alla andra.

Vad värre är; jag har redan länge anat att även vår politiska ledning håller på att fjärma sig från den sunda nordiska välfärdsidén. Min misstanke har blivit bekräftad på sistone genom uttalanden av centrala regeringsmedlemmar. Elitismen, nyliberalismen och socialdarwinismen vinner viktig politisk terräng.

Den renlärigt nyliberala elitisten
struntar naturligtvis
i den stora massan

Den nordiska idén är som bekant en politisk och ekonomisk tillämpning av "en ann’ e så go som en ann’". Här finns inget rum för elitismen. Alla bör ges rätt till mat och husrum, hälsovård, utbildning och kulturtjänster ss. allmänna bibliotek och etermedia. Och naturligtvis: alla bör fritt få säga sitt, på gott och ont — även elitisten.

Det var den berömde och färgstarke militären, biologen och anarkisten Krapotkin som i tiden vågade ifrågasätta darwinismen, dvs. läran om att de starkaste individerna överlever och för släktet vidare mot ljusare tider.

Han menade i stället att det var grupper med god samarbetsförmåga som överlevde. Jag är benägen att hålla med honom. Darwinismen leder till ett osäkert, på egoism och misstro baserat rättegångssamhälle, där ingen trivs. I en verklig krissituation kollapsar ett sådant samhälle, varför skulle en egoist försvara något som tillhör andra. Darwinismen vann emellertid gehör speciellt inom den engelskspråkiga samhällsvetenskapen. Det är den vägen som elitismen nu återkommer, som ett försvar för egoistiska rikemansdrömmar.

Den renlärigt nyliberala elitisten struntar naturligtvis i den stora massan. När en sådan person någon gång ändå bemödar sig med att rättfärdiga sin elitposition, baserar den sig dels på just på darwinismen, dels på den sk. brödsmuleteorin och dess olika varianter.

Den sistnämnda, antyddes också av finansminister Niinistö helt nyligen. Den går ungefär ut på att det är bra att de rika blir (mycket) rikare, för då blir alla andra också (lite) rikare. Beviset kommer av att de rika köper tjänster och varor som de fattiga producerar. Vad man glömmer att tillägga, är att inkomstklyftorna ökar, och att de rikas lyxliv i slutändan bekostas just av de relativt sett allt fattigare löntagarnas billiga arbete.

Vidare anfördes att optionsinkomsterna är inkomster som de rika får av andra rika företrädesvis i USA. De betalas kanhända inte av andra finländare. Finansministens elitism är näst Wahlroos’ d:o en av de mest glasklara: han tror att vi andra är stockdumma.

De rika i USA har inga som helst skäl att av ren vänlighet subventionera de rika i Finland.

Tvärtom räknar de förstås med vinstandelar från finska företag. De har tjänat en hel del redan, och räknar med att tjäna ännu mera i framtiden.

Det är enkelt. Optionsvinster och övrig kapitalinkomst till de rika ska slitas loss av finska löntagare som i stället får mindre i handen. Detta alldeles oberoende om den rike råkar bo i Grankulla, Vanda, Monaco, Singapore eller New York. Så det så!

Mikael Forss

Löntagaren 5.2.2001 nr 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)