. vane.jpg (302 bytes)
oliktankt.jpg (2979 bytes)

Attac måste tas på allvar

pune.gif (67 bytes)  Det låter som inledningen till ett fältslag: Attac!

Förkortningen är i sig genial i sin slagkraft: vem skulle bry sig om en organisation som gick ut i offentligheten med det i tidningsrubriker omöjliga namnet Association for the Taxation of financial Transactions for the Aid of Citizens? Men så lyder alltså det officiella namnet på dagens hetaste folkliga rörelse, betraktad med lika delar förskräckelse och nyfikenhet av det politiska etablissemanget.

Attac är från början en ensaksrörelse, som koncentrerat sig på att förespråka den så kallade Tobinskatten, en avgift på finansiella transaktioner över nationella gränser. Det är i och för sig en tanke som många inom de etablerade partierna också kan omfatta, även om den ter sig utopisk att genomföra i praktiken. Inte heller kravet på att avskriva de fattigaste ländernas skulder möter något större motstånd; de skulderna betalas ju ändå aldrig. Alla någorlunda insiktsfulla politiker vet att växande ekonomiska klyftor är ett av de största hoten mot världsfreden. Det kontroversiella är när perspektivet vidgas till att omfatta kritik av hela den globaliserade frihandelsekonomin som tidsfenomen. Och när udden riktas mot den nyliberalism som i allt högre grad dikterar samhällsutvecklingen.

Paralleller har dragits mellan Attac och 1960-talets politiska uppror med Vietnamrörelsen som kulmen. I båda fallen handlar det om protest mot ett stagnerat politiskt system, där egoism och materiell fixering blivit alltings mått. Men där 60-talet framför allt var ungdomens årtionde tycks det tidiga 2000-talets proteströrelse förena generationerna. När den svenska grenen av Attac bildades i början av januari fanns påfallande många pensionärer med i ledet vid sidan av tjugoåriga entusiaster. En färsk gallup visar att Attacs ivrigaste anhängare är medelålders män. Och tydligt är att veteraner från studentrevoltens dagar vädrar morgonluft. Gamla vänsteridealister har plötsligt vaknat upp ur sin desillusion. I den första styrelsen för Attac i Sverige samsas medvetna ungdomar med en före detta socialdemokratisk riksdagsledamot och en professor i fredsforskning.

Det finns en tydlig social beställning på en utomparlamentarisk kraft, som i solidaritetens namn verkar över nationella och politiska gränser.

Attac är till sin grundsyn en fredlig organisation. Det stora problemet blir att neutralisera de extrema och militanta krafter som lurar bakom varje proteströrelse, antingen det handlar om penningströmmar eller djurens rättigheter. Vem gör avvägningen mellan idealism i humanismens namn och våldet för dess egen skull? Här måste strategin bli tydligare om man vill undvika anarki eller, i värsta fall, ren terrorism.

Det är intressant att studera etablerade politikers sätt att bemöta Attac. I motsats till 60-talsstämningarna saknas nu all vilja till konfrontation. Statsminister Göran Persson, som lyssnar intensivt till rörelser i tiden, inbjuder rentav till diskussioner. Dialog lyfts fram som en arbetsmetod när Sverige är ordförandeland i EU. I Svenskfinland profilerar sig sfp:s partisekreterare Peter Heinström överraskande genom att välkomna Attac, där han tror att många partimedlemmar kan engagera sig.

En utomparlamentarisk rörelse som snabbt kramas till döds av etablissemanget? Onekligen kan man få den bilden. Men lika gärna kan det hela ses som en delseger för Attac redan i initialskedet. Det är länge sedan en alternativ röst fått en sådan genomslagskraft i samhällsdebatten. Och för första gången möter vi nu en politisk rörelse som suveränt utnyttjar nätet som kommunikationskanal. Det innebär en snabbhet i agerandet som förstärker intrycket av de politiska partierna som relikter från en svunnen tid.

Det finns all anledning att ta Attac på allvar.

Gustaf Widén

Löntagaren 5.2.2001 nr 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)