. vane.jpg (302 bytes)
utrikes.jpg (2720 bytes)

Kris inom franska köttindustrin

pune.gif (67 bytes)  Förtvivlade kötthandlare, tårögda uppfödare, förkrossade slakterianställda.

I galna ko-psykosens kölvatten kämpar alla de som arbetar inom den franska köttindustrin. Deras ilska är total, både mot mediernas häxjakt och mot den franska regeringens åtgärder. För trots att franska folket småningom börjat köpa nötkött igen, är krisen är långt ifrån över för köttindustrins del.

Det hela började den 21 oktober förra året, när det avslöjades att den franska jätteaffärskedjan Carrefour i sina diskar hade sålt kött som eventuellt kunde vara BSE-smittat. Rädslan spred sig som en löpeld över Frankrike.

En tevedokumentär några dagar senare försatte hela landet i panik — i teverutan visade döende tonåringar, förruttnade kadaver, livsfarliga hamburgare. Katastrofen var ett faktum.

På några dagar rasade försäljningen av nötkött i hela Frankrike. Man upphörde att servera nötkött i skolmatsalar runtom i landet. Hamburgarrestaurangerna försökte utan framgång övertyga kunderna om att kött i deras hamburgare var ofarligt — bara i november månad minskade försäljningen med elva procent i Europa. Fiskdiskarna gapade tomma i mataffärerna, köttdiskarna var packade till bristningsgränsen. De för Frankrike så karakteristiska köttaffärerna, som finns i nästan varje kvarter, ställdes inför fullbordat faktum — ingen ville längre köpa deras viktigaste produkt.

Kalv men inte mjölk

Min försäljning av nötkött sjönk med hälften. Och malet kött sålde jag inte alls längre, säger kötthandlaren Denis Chainay.

Hans pyttelilla affär ligger mitt i Paris och den här mörka, regniga januarimorgonen är han som vanligt fullt upptagen med att skära upp, stycka och sortera köttbitar med snabba, vana fingrar. På väggarna hänger doftande korvar, i skyltfönstret stoltserar flådda hönor och uppskurna griskotletter.

– Som tur är har jag många stamkunder som inte svek mig utan kom och köpte annat kött istället, som får och kalv, säger Denis Chainay.

För trots att det fanns människor som helt ologiskt slutade dricka mjölk av rädslan för galna ko-sjukan, lyckades kalvarna klara sig undan den värsta hysterin. En hysteri som Denis Chainay, liksom de flesta andra inom köttindustrin, till stor del skyller på medierna.

Morgon, middag, kväll visades det hemska reportage på teven om det hemska som händer om man äter nötkött. Förstås fick människorna avsmak, säger Denis Chainay.

En avsmak som han upplevt som väldigt påfrestande.

Att få höra kommentarer som "Ge mig kött, men inte nöt" eller "Ge mig biff, men inte någon galen ko-biff" är väldigt påfrestande för en kötthandlare. Nötköttet är trots allt basen för hela vårt yrke! Tänk på det riktigt franska köket, med Bœuf Bourguignonne, Pot au Feu, Entrecôte… det grundar sig helt och hållet på nötkött. Det blev psykiskt väldigt tungt att bära på.

Hans känslor delas av de flesta inom köttindustrin. Både uppfödare, slaktare och grossister har upplevt känslan av förnedring, att de sysslar med något smutsigt, att de medvetet skulle ha fört konsumenterna bakom ljuset, velat förgifta dem.

Första massuppsägningen

Lyckligtvis har kunderna nu börjat återvända, allteftersom nyheten kring galna ko-sjukan förlorar sitt behag och medierna därmed lugnat ner sig.

Vid julen började kommersen komma igång på nytt och nu går det redan mycket bättre, säger Denis Chanay.

Medan stor skada är dessvärre redan skedd, och både uppfödare och slakterianställda får känna av det. Nu i januari kom den första massuppsägningen inom slakteribranschen — Frankrikes största köttproducent Socopa (5 000 anställda) sade upp 229 slakteriarbetare i medlet av månaden. En anonym källa vid ett av slakterierna uppgav den 13 januari till tidningen 'Le Parisien' att de hade minskat sin produktion med fyrtio procent jämfört med året före, 670 ton per vecka kött mot vanliga 1 260 ton.

Och följderna går förstås långt utöver detta.

Företaget Baert S.A. i nordvästra Frankrike som levererar utrustning till bondgårdar, slakterier och grossister hade förlorat femtio procent i försäljningssiffror inom avdelningen för nötdjursutrustning i januari 2001, jämfört med januari 2000.

Våra kunder vågar inte göra några nya investeringar i det nuvarande läget, säger direktören Hervé Baert och tillägger att hans företag kommer att känna av konsekvenserna ända fram till juni månad, åtminstone.

Dyra BSE-tester

Och nya problem tornar upp sig vid horisonten. Frankrike inledde nämligen vid årsskiftet BSE-tester av samtliga över 30 månader gammal nötkreatur som slaktas i landet, ett EU-direktiv som resten av Europa kommer att införa från och med juni 2001.

Sedan cirka en vecka tillbaka pågår det landsomfattande protester mot det här testet, framför mot allt kostnaderna för det. Totalt kostar det 500 franska francs att genomföra (ungefär lika mycket i finska mark) och utöver de 100 francs som EU ersätter har det hittills varit uppfödarna, slakterierna och grosshandlarna som själva får bekosta testerna. Sannolikt kommer dessa kostnader snart att flyttas över till konsumenterna, vilket skulle innebära en ökning med 1—2 francs per kilo i affärerna. En summa som alla inte håller med om – inom köttindustrin nämns det högre summor, mellan sex och åtta francs per kilo eftersom konsumenterna inte längre köper kött från den främre delen av nötkreaturet, den del som anses vara mest riskfylld.

Chefen för ett slakteri i Normandiet berättade i mitten av januari för tidningen 'Libération' att hans 600 anställda slaktar 800 nötkreatur per vecka, mot vanliga 2 200 och menade att detta berodde dels på testets höga pris och dels på de bristande resurserna för genomförandet av testet. Han påpekade att slakteriet omöjligt kunde fortsätta sin verksamhet under de rådande omständigheterna.

Och trots en prisökning av franskt kött kommer EU i januari att köpa upp cirka tolv ton franskt nötkött som stödåtgärd, något som skedde redan i december, kött som kommer att lagras för att senare gå till försäljning.

Även om den franska köttindustrin lyckas komma på fötter efter de senaste månadernas kris har den fått förödande konsekvenser. Och som Hervé Baert konstaterar: "En liknande kris till blir för mycket, det är klart."

KAJSA TÖRNROTH

Löntagaren 5.2.2001 nr 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)