Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Grilla,
ugnssteka eller koka korv är alla gamla bekantingar eller varför inte korv i soppa, i
stroganoff, i gryta eller i sallad, allt detta har vi troligen prövat på.
Korv i olika form hör traditionellt till många finländares favoriter. Någonting
nytt och obeprövat i den vägen är inte lätt att komma över.
Men det recept jag prövade nyligen
har
ett extra inslag med bönor i någon form.
Du kan fritt välja mellan kidney-, vita- eller bruna bönor att dryga ut grytan med. Det
smakar riktigt gott
korv då och då!
Korv- och
böngryta
4 portioner
1 msk olja
1 gul lök
150 g purjolök
24 vitlöksklyftor
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
400 g konserverade tomater
400 g konserverade vita eller bruna bönor eller blötlagda och kokta torkade bönor
salt
rosmarin
6 st korvar, knack-, grill- och siskonkorv
Hetta upp oljan i en gryta. Skala löken och skär den i klyftor, tillsätt löken,
purjon i skivor och de finskurna vitlöksklyftorna i grytan. Rör om och smaksätt.
Tillsätt tomaterna och bönorna. Rör om och låt grönsakerna koka ca 5 minuter.
Smaksätt. Skär korvarna i mindre bitar, lägg dem i grytan och lägg på ett lock. Låt
rätten småkoka ca 10 minuter. Servera den med kokt potatis eller ris, inlagd gurka och
mörkt bröd.
Desserten i skålen är snabb att sammanställa av djupfrysta tinade bär som läggs
på bottnen i en skål. Ovanpå bären häller man osmaksatt yoghurt eller vaniljyoghurt.
Båda är lätta att ta med i var sin burk.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka