. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

pune.gif (67 bytes)  Grilla, ugnssteka eller koka korv är alla gamla bekantingar eller varför inte korv i soppa, i stroganoff, i gryta eller i sallad, allt detta har vi troligen prövat på.

Korv i olika form hör traditionellt till många finländares favoriter. Någonting nytt och obeprövat i den vägen är inte lätt att komma över. Foto: MATTI YLIROTUMen det recept jag prövade nyligen har
ett extra inslag med bönor i någon form.
Du kan fritt välja mellan kidney-, vita- eller bruna bönor att dryga ut grytan med. Det smakar riktigt gott
korv då och då!

 

 


Korv- och böngryta
4 portioner

1 msk olja
1 gul lök
150 g purjolök
2–4 vitlöksklyftor
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
400 g konserverade tomater
400 g konserverade vita eller bruna bönor eller blötlagda och kokta torkade bönor
salt
rosmarin
6 st korvar, knack-, grill- och siskonkorv

Hetta upp oljan i en gryta. Skala löken och skär den i klyftor, tillsätt löken, purjon i skivor och de finskurna vitlöksklyftorna i grytan. Rör om och smaksätt. Tillsätt tomaterna och bönorna. Rör om och låt grönsakerna koka ca 5 minuter. Smaksätt. Skär korvarna i mindre bitar, lägg dem i grytan och lägg på ett lock. Låt rätten småkoka ca 10 minuter. Servera den med kokt potatis eller ris, inlagd gurka och mörkt bröd.

Desserten i skålen är snabb att sammanställa av djupfrysta tinade bär som läggs på bottnen i en skål. Ovanpå bären häller man osmaksatt yoghurt eller vaniljyoghurt. Båda är lätta att ta med i var sin burk.

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes)  Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 5.3.2004 nr 2/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)