. vane.jpg (302 bytes)

ledaren.jpg (2791 bytes)

Vi har hört det förut...

pune.gif (67 bytes)  Det börjar vara dags för gubbarna i Finlands Näringsliv (kvinnor har som känt inte i nämnvärd grad beretts tillträde till klubben ännu) att vakna upp till verkligheten och inse att vi lever i en integrerad värld. Finland är ingen isolerad ö i Europas kärna där arbetsgivarna kan bolla hur de behagar med arbetskraften. Förr eller senare blir det att anpassa sig till alleuropeiska spelregler. Helst förr.

Den senast publicerade rapporten, TT:s sysselsättningsprogram, tyder dessvärre inte på att någon större insiktsfullhet ännu har nått näringslivets topp. Samma gamla skåpmat serveras som under förra årtusendet. Otrygghet och fattigdom är vad man önskar bjuda löntagarna på. Arbetslöshetsskyddet skall ner, löneklyftorna vidgas, avtalsskyddet krossas. Vi har hört det förut...

"Underbetalt arbete är
subventionerat arbete."

Är det med underbetald arbetskraft man höjer kompetensnivån och erövrar nya marknader? Underbetalt arbete är liktydigt med statssubventionerat arbete, eftersom staten ändå måste träda till och med skattemedel hålla liv i folk. Dolda subventioner är alltså vad arbetsgivarna fikar efter. Det om de marknadsekonomiska idealen.

Finlands har nått en topposition i konkurrenskraft tack vare ett välorganiserat samhälle med välutbildad, kunnig arbetskraft, ordnade sociala förhållanden och stabila, samarbetsinriktade relationer på arbetsmarknaden. Det är genom att gå vidare i den riktningen vi bäst slår vakt om vår position och ytterligare kan förkovra den. Överger vi framgångskonceptet sackar vi obönhörligen efter.

Ett civiliserat land strävar till att skydda sina medborgare mot oförutsedda motgångar. Det kommer alltid att finnas företag som misslyckas, marknader som sviktar, produktion som måste läggs ner i brist på avsättning. Det är en realitet facket erkänner. Men det behöver inte vara så att de anställda måste ta emot smällen oskyddade. Att skapa ett system — kalla det omställningsskydd eller något annat — som gör det lättare att hitta nytt jobb eller växla över till utbildning eller åtminstone ger en viss ekonomisk kompensation, kan inte vara svårare i Finland än det varit i andra länder.

Det handlar ju bara om att i den sunda konkurrensens namn jämställa villkoren.

HANS JERN

Löntagaren 5.3.2004 nr 2/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Vi har hört det förut...

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Förtroendemannens
    vardag

runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    I halka och mörker
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska