Äldsta gården, omtalad i Zacharias Topelius dagböcker på 1830-talet,
stod öde. Det blev för tungt för de två åldrande med all veden, allt vattnet som
ständigt skulle hinkas upp ur gårdsbrunnen och den långa vägen till hynschon i
övergivna ladugården.
De flyttade till fjärrvärme, varmvatten och wc i stan.
Berguven hoade i norrskogen, älgstråket gick bland granarna i öster och varje höst
flammade aspdungen i söder. Skulle snart allt växa igen och skolbussen ständigt susa
förbi?
Nej. Människolivet är segt. Älgarna fick söka nya legor när granar fälldes för
närmsta stockhuset. Aspdungen brandskattades då blå huset restes för två vuxna och
tre barn. När unga bondmoran flyttade in med man, fem barn, kor och hundar, får och
häst, då strålade den ena dagen klarare än den andra.
Nå, sade somliga, inflyttning och inflyttning, de senast komna är ju döttrar, som
flyttat hem till barndomsbyn igen.
Än sen. Är inte alla döttrar frånsett sönerna.
Bybefolkningen fördubblades och medelåldern rasade decennier neråt på ett år.
Skolbussen stannar i byn igen.
Den samlade yrkeskunskapen är omfattande: vi vet mycket om jordbruk, ladugårdar,
postgång, storkök, sandpapperstillverkning, landsvägstransporter, plastmojänger och
litteraturproduktion. Pensionärerna har blivit en lycklig minoritet, som för barnbarn
kan berätta om förr i tiden med småbruk, hyggen, dikesgrävning och självhushåll,
när byn tröskade i lag, ost ystades och smör kärnades i gårdarna.
Osten ja, och smöret. Hur borde man nu bete sig så att unga bondmorans kor också i
fortsättningen skall kunna beta här utanför ens köksfönstret?
Köp inhemskt, säger kampanjmakare, handla lokalt så räddas jobben.
Om det vore så enkelt. Om man bara visste vad som är inhemskt. Hur ofta är det som
med vanligaste schweizerosten? Den ligger där prydligt insvept i det regionala mejeriets
plastföpackning, men det höljet är en förklädnad. Schweizerosten är inte gjord av
den mjölk, som granngårdskorna levererar. Ofta behövs varken finländsk mjölk eller
finländskt mejerifolk heller, för våra vanligaste finländska schweizerostar tillverkas
i Tyskland, även om det inte framgår av förpackningen.
För tre fyra decennier sedan flyttade beklädnadsindustrin utomlands, till länder
där sömmerskorna fick nöja sig med lägre lön. Nu flyttar ost och bröd till länder
där betesmark och livsmedelsarbetare kostar mindre än här.
Det sägs att globaliseringen ger oss billigare skjortor, bröd och ost. Ännu
billigare blir det om vi köper brödet, osten och skjortan i någon anskrämlig
lågprislada, där inköpen centraliserats och hanteringen automatiserats så att det
knappt behövs några människor alls frånsett kunder förstås.
Ack, hur är det med livet? Skall det vara bara billigt, skall det inte också levas?
Det behövs motrörelser. Man kan säkert rädda annat än brännvin (Pro Koskenkorva)
och senap tillverkad i Åbo om man bryr sig och tänker efter lite. De nya lågprisladorna
lockar kunder med tuff konkurrens. Man skapar egna märkesprodukter av råvaror, som köps
hos den som ger den största mängdrabatten. Finländskt gynnas icke. Sen staplas vitvaror
hushållspapper, toalettpapper, bindor, blöjor och säljs till vrakpris som
lockbete. Kunder förväntas fastna på kroken och handla också annat, när man nu ändå
är där, och sen....
Bra knep det är bara att vända upp och ner på det.
Det är inte likgiltigt var man köper vilka blöjor.