. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

pune.gif (67 bytes)  Sommaren och grillsäsongen står för dörren. Är det andra än jag som blir nostalgisk vid tanken av de varma, ljusa sommarkvällarna som väntar oss vid grillen. Jag kommer obemärkt att tänka på alla de variationsmöjligheter som grillmat ger, då det gäller att använda olika vegetabilier i matlagningen. Du kan variera dem efter tillgång på råvara och matgästernas smak och tycke.

Foto: MATTI YLIROTUGrunden för en god hälsa är tillräcklig motion och mångsidig mat med låg salt- och fetthalt. Vegetabilier kan enligt färg delas i fem olika grupper, som alla har sin egen uppgift på mattallriken. Färger är en fröjd för ögat, men de verkar också internt i kroppen. Många av vegetabiliernas färgämnen fungerar som antioxidanter tillsammans med vitaminer och spårämnen. Antioxidanternas uppgift är att förebygga skadlig oxidering i kroppen. Dessutom finns det i vegetabilier antioxidanter, som förekommer mycket i gröna växter, lök, äppel och sallat.

Till vegetabilierna räknar vi gruppen grönsaker, bär, frukt och svamp.

Ha en skön sommar!

Fiskspett med färg
4 portioner
600 g fiskfilé, abborre och lax eller annan fisk
1 stor paprika
12 cocktailtomater
8 hela champinjoner
1/2 zucchini
3–4 vitlöksklyftor per person

Marinad
5 msk olivolja
2 msk pressad citron eller lime
1 tsk timjan
1/2 tsk svartpeppar

Sås
2 dl gräddfil
1 dl lätt majonnäs
2 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
citronmeliss

Om du använder träspett läggs de i blöt i vatten för att inte överhettas och möjligen antändas.

Skär fisken och grönsakerna i ca 2 cm stora bitar. Blanda dem i en skål eller hel plastpåse med ingredienserna till marinaden. Låt marinera åtminstone i 2 gärna 4 timmar. Varva grönsaker och fisk på spetten. Medan du grillar penslar du med marinaden med jämna mellanrum.

Såsens ingredienser blandas ihop och den får gärna stå någon timme och dra sig för smakens skull.

Blanda gärna olika typer av fisk, t.ex. lax och gös eller torsk.

Servera med ris, potatis och sallad.

Glöm inte att varje dag njuta av sommarens nyskördade bär. De är goda som sådana eller tillsammans med glass, vanilj- eller citronsås. Dekorera med några rån och du får en festlig dessert.

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes)  Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

    Löntagaren 4.6.2004 nr 5/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 5/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Facket finns i regionerna
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Jobba i växthus
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska