
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Sommaren
och grillsäsongen står för dörren. Är det andra än jag som blir nostalgisk vid
tanken av de varma, ljusa sommarkvällarna som väntar oss vid grillen. Jag kommer
obemärkt att tänka på alla de variationsmöjligheter som grillmat ger, då det gäller
att använda olika vegetabilier i matlagningen. Du kan variera dem efter tillgång på
råvara och matgästernas smak och tycke.
Grunden
för en god hälsa är tillräcklig motion och mångsidig mat med låg salt- och fetthalt.
Vegetabilier kan enligt färg delas i fem olika grupper, som alla har sin egen uppgift på
mattallriken. Färger är en fröjd för ögat, men de verkar också internt i kroppen.
Många av vegetabiliernas färgämnen fungerar som antioxidanter tillsammans med vitaminer
och spårämnen. Antioxidanternas uppgift är att förebygga skadlig oxidering i kroppen.
Dessutom finns det i vegetabilier antioxidanter, som förekommer mycket i gröna växter,
lök, äppel och sallat.
Till vegetabilierna räknar vi gruppen grönsaker, bär, frukt och svamp.
Ha en skön sommar!
Fiskspett
med färg
4 portioner
600 g fiskfilé, abborre och lax eller annan fisk
1 stor paprika
12 cocktailtomater
8 hela champinjoner
1/2 zucchini
34 vitlöksklyftor per person
Marinad
5 msk olivolja
2 msk pressad citron eller lime
1 tsk timjan
1/2 tsk svartpeppar
Sås
2 dl
gräddfil
1 dl lätt majonnäs
2 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
citronmeliss
Om du använder träspett läggs de i blöt i vatten för att inte överhettas och
möjligen antändas.
Skär fisken och grönsakerna i ca 2 cm stora bitar. Blanda dem i en skål eller hel
plastpåse med ingredienserna till marinaden. Låt marinera åtminstone i 2 gärna 4
timmar. Varva grönsaker och fisk på spetten. Medan du grillar penslar du med marinaden
med jämna mellanrum.
Såsens ingredienser blandas ihop och den får gärna stå någon timme och dra sig
för smakens skull.
Blanda gärna olika typer av fisk, t.ex. lax och gös eller torsk.
Servera med ris, potatis och sallad.
Glöm inte att varje dag njuta av sommarens nyskördade bär. De är goda som sådana
eller tillsammans med glass, vanilj- eller citronsås. Dekorera med några rån och du
får en festlig dessert.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 4.6.2004 nr
5/04
|