
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Torgstånd, butiksdiskar
och trädgårdsland dignar som bäst av färska och fräscha rotsaker. Det är bara att ta
till det som finns i butiken. Av rotsakerna. 
Pastasåsen är en utmärkt maträtt
som kan anpassas efter säsongens utbud av rotsaker och grönsaker. Svampen kan varieras
efter tillgång och egen smak. Förmånliga rotsaker och pasta gör maträtten till en
billig bjudrätt åt många. Tillred, ät och njut!
Skördepasta
4 portioner
200 g skruvpasta
400 g valfria inhemska rotsaker, t.ex. morot, kålrot, palsternacka, selleri, purjolök
1 msk olja
2 dl förvälld svamp eller 1/2 l färsk svamp
100 g bacon
1/2 dl finhackade örtkryddor, persilja, timjan, körvel
Sås:
4 dl grovt hackad persilja och basilika
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
3 dl gräddfil
1 dl riven svartstämplad emmentalost
Börja med såsen. Kör alla ingredienser i en matberedare tills det har blandat sig.
Koka pastan i lätt saltat vatten enligt förpackningens anvisning. Skala och tvätta
rotsakerna och strimla allt i fina strimlor. Du kan också använda djupfrysta rotsaker.
Klipp baconen i strimlor. Fräs bacon och svamp. Lyft åt sidan. Värm oljan och fräs
rotsakerna några minuter. Häll av pastavattnet och blanda ihop bacon, svamp och rotsaker
samt finhackade örtkryddor. Servera varm pasta med den kalla såsen.
Frukt eller
bärkompott med kanelcrème
1 l blandad frukt eller bär
2 st. citrongräs eller 1/2 st. citron, rivet skal av den
1 dl vatten
1/2 dl farinsocker
1/2 dl citronmelissblad
Kanelcrème:
250 g kvark
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel.
Skiva citrongräs tunt på längden
eller tvätta citronen och riv skalet. Koka citrongräs och farinsocker i vattnet några
minuter. Lägg i hallon och citronmelissblad och låt det kallna. Smaksätt kvarken med
florsocker, vaniljsocker och kanel. Servera kompotten med kanelcrème.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 30.8.2002 nr
7/02
|