. vane.jpg (302 bytes)

notiser-statistik.jpg (3903 bytes)

Halva Servicefacket redo ta strid

pune.gif (67 bytes)  Varannan av de 200 000 medlemmarna i Servicebranschens fackförbund är beredd att gå i strejk under nästa avtalsrörelse, ifall förbundet anser löneförhöjningarna vara för små.

Bättre lön toppar just nu listan på avtalsmål, det visar en medlemsgallup som publicerades i augusti. Två av tre sätter en löneförhöjning främst.

Åtminstone lika högt upp prioriteras förbundets länge uttalade krav på en minimiarbetstid om minst fyra timmar. Det vill fyra av fem medlemmar ha, främst de som arbetar heltid och unga.

Av Servicefackets medlemmar arbetar i dag 65 procent på heltid, 85 procent av männen 85 och 59 procent av kvinnorna. Av männen är 10 procent deltidsanställda mot 34 procent av kvinnorna. Främst är detta unga (57 procent) och medlemmar bosatta i småstäderna (52 procent). Hela en tredjedel av de unga medlemmarna arbetar färre än 29 timmar i veckan.

En fjärdedel av de svarande anser god sysselsättning vara huvudfrågan för ett avtal medan en något mindre grupp prioriterar nuvarande pensionsskydd och ett bättre arbetslöshetsskydd. En femtedel anser också det vara bra om lönerna inte sjunker under höstens avtalsrumba.

Nej till lokala avtal

Servicefackets medlemmars front mot lokala avtal står fortfarande enad. Över 80 procent vill ha arbets- och lönevillkor på förbundsnivån. Med stor majoritet förkastar de också skattelättnader, ifall dessa samtidigt medför nedskärningar i socialskydd och offentlig service.

Den största delen av medlemmarna jobbar på små arbetsplatser, även om de är anställda av stora kedjor. Detta innebär att lokal facklig organisation ofta saknas och att förbundets service flitigt efterfrågas.

Varannan svarande sade sig ha kontaktat förbundet i kollektivavtalsfrågor, endast något färre hade haft problem med arbetslöshetsskyddet.

Unga nöjda

Knappt hälften av Servicefackets medlemmar är åtminstone rätt nöjd med sitt förbund. Flera kvinnor än män, flera unga än äldre gav förbundet ett gott betyg. Det är i högre grad snuttjobbarna och de arbetslösa som tycker förbundet agerar tufft, i mindre utsträckning heltids- och fastanställda gör.

Var fjärde medlem är missnöjd med hur förbundet skött kollektivavtalsfrågorna.

Allra nöjdast är medlemmarna med förbundets sätt att hantera semesterfrågor och löner.

De flesta går med i Servicefacket för att få inkomstskydd. Varannan medlem anser också att kollektiv styrka har stor betydelse.

Löntagaren 30.8.2002 nr 7/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 7/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Unga i facket
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik

Halva Servicefacket redo ta strid
Danska a-kassor tvärfackliga —
och jobbförmedlare

För lite folk
Viste du ...

runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Kemikalier
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska