. vane.jpg (302 bytes)

notiser-statistik.jpg (3903 bytes)

För lite folk

lt-vilkku.gif (219 bytes) Visstid en belastning
lt-vilkku.gif (219 bytes) God praxis ökar trivseln
lt-vilkku.gif (219 bytes) Viste du

pune.gif (67 bytes)  Ditt välbefinnande på jobbet påverkas av om ni är tillräckligt många. Uppföljningsrapporten om hur vi orkar i jobbet visar att en alltför liten personal är en olägenhet speciellt inom den offentliga sektorn. Speciellt de kommunanställda anser att det är den faktor som stör arbetslivet mest.

På den privata sektorn är hälften av den åsikten att personalen är för liten med tanke på arbetsuppgifterna. Betydligt flera, eller 64 procent, anser detsamma på den offentliga sektorn.

 

Visstid en belastninglt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Under de senaste två åren har något fler fått fast anställning, flera på den privata än på den offentliga sektorn. Under år 2001 utgjorde de fastanställda 19 procent på den offentliga sektorn men var dubbelt så många på den privata.

Visstidsanställningar är en klar belastningsfaktor, det visar uppföljningsrapporten om hur vi mår i jobbet. De som är visstidsanställda är rädda för att bli uppsagda, permitterade eller förflyttade och känner sig osäkra. De visstidsanställdas medelålder är 33 år, oftare är de kvinnor än män. Ett visstidsjobb kan också skjuta upp beslutet att skaffa familj.

 

God praxis ökar trivselnlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Uppföljningsrapporten om hur vi orkar i jobbet visar att vi mår bättre om god praxis tillämpas på arbetsplatsen. Också atmosfären blir bättre. Därtill upplever arbetstagarna på de här arbetsplatserna förmännens ledningsstil positivare än vad finländarna i gemen gör och de lider också mer sällan av stress.

 

Visste dult-ylos.jpg (843 bytes)

  • att befolkningen i Finland vid årsskiftet uppgick till 5 194 901 personer, av vilka utlänningar 1,9 procent.
  • att de flesta utlänningar som bor i Finland kommer från Ryssland, Estland och Sverige.
  • att de populäraste tillnamnen i Finland är Virtanen, Korhonen och Nieminen. De vanligast svenska namnen är Johansson, Nyman och Lindholm.

 

Löntagaren 30.8.2002 nr 7/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)