
Lunchlådan
Semestern hägrar för
många av oss och en del har i själva verket redan inlett semesterfirandet. Men hur som
helst är det en efterlängtad och nog så behövlig tid för alla som i dagens läge
jobbar hårt och ofta under pressad tidtabell.
Jag bjuder idag på en supergod
siksallad som passar både som förrätt på bröd eller som tillbehör till färsk
potatis eller ugnsbakad potatis. Och vad vore semestern och sommaren utan att få frossa i
jordgubbar och jordgubbspaj.
Ät gott, lätt och njut av sommaren!
Siksallad
4 portioner
1 skiva rågbröd per person
200 g gravad sik i strimlor
1 liten gul lök
finklippt dill
svartpeppar
crème fraiche
citronskivor till dekoration
Blanda strimlad gravad sik, hackad lök, créme fraiche och svartpeppar.
Lägg en skiva rågbröd på en tallrik. Placera ett salladsblad på kanten av
smörgåsen. Lägg en rejäl klick med siksallad mitt på. Garnera med dill och en
citronskiva.
Sommarpaj
150 g margarin
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
1 l jordgubbar
gelésocker att strö över
Rör rumstempererat margarin och socker pösigt. Rör ner ägget i blandningen.
Tillsätt vetemjölet som blandats med bakpulvret. Bred ut degen på botten och kanter av
en pajform. Rada ut de rensade och i skivor skurna jordgubbarna över pajdegen. Strö
gelésocker över bären. Om du vill garnera tårtan med rutmönster av degen, spara då
en del av degen och rulla ut den i smala remsor. Lägg dem i mönster på tårtan. Grädda
tårtan i 175 grader 2530 minuter. Servera vaniljsås eller glass till.
Hushållslärare
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 21.6.2002 nr
6/02
|