Problemet är faktiskt globalt. Fetma
klassificeras redan som epidemi av världshälsoorganisationen WHO, berättar
näringsforskare Paula Hakala. Till och med i u-länderna där svält och
undernäring grasserar har man problem med fetma. När levnadsstandarden ökar anammar
mänskorna västerländsk livsstil, glufsar i sig hamburgare och pommes frites, och blir
feta i ett nafs.
FD Paula Hakala är näringsforskare vid Folkpensionsanstaltens forsknings- och
utvecklingsenhet i Åbo. Hon har doktorerat på hur man med ändrade levnadsvanor kan
förbättra hälsan och har skrivit populära böcker om viktkontroll. Hennes budskap är
att det med ett mått målmedvetenhet går att ta kontroll över sin viktutveckling.
Snabbkurer och allehanda bantningspreparat som bjuds ut på marknaden är till mer skada
än nytta.
Det bjuds ut en massa humbug på det här området.
Upptäck nytt
Generellt sett har människans arbete blivit fysiskt lättare. Det betyder att den
dagliga energiåtgången minskat åtminstone för den som inte motionerar hårt och
ivrigt. Då måste man också minska energiintaget. Annars ökar späcklagret.
Av sina urfäder har människan nämligen kvar instinkten att äta upp sig när
tillgången till föda är god. Men i dagens värld infaller inga påtvungna
svältperioder när fettreserven förbrukas så den fortsätter växa och blir till
förfång.
Människan måste själv ta kontroll över sin viktutveckling. Naturen gör det inte.
Den springande punkten är de dagliga matvanorna. Har man koll på dem kan man tillåta
sig en utsvävning vid festligare tillfällen.
Ändrade matvanor måste inte betyda att man avstår från allt som smakar gott.
Tvärtom finns det många nya smaker att upptäcka. Det går att göra välsmakande mat
utan smör och grädde. Kryddor och örter berikar smakupplevelsen. Färska råvaror
förhöjer smaken och med rätt tillredning undviker man onödiga kalorier. Genom att
koka, förvälla och badda i ugnen får man en energisnålare kost än genom stekning.
Att räkna kalorier är inte så nödvändigt. Men det finns tumregler man kan
tillämpa; t ex att fylla halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med potatis, ris
eller pasta och den sista fjärdedelen med fisk eller kött. Då har man en välbalanserad
portion. Det gäller också att inte ösa upp för stor portion åt sig.
En lunch skall ju var uppiggande. Känner man sig dåsig efter lunchen har man
ätit för mycket.
I Finland är arbetsplatslunchen en viktig del av kosthållet. För många är den
dagens huvudmål. Industrialiseringen och koncentreringen av arbetsplatsbespisningen till
några få aktörer medför sina risker. Hakala ser helst att lunchen tillreds nära
bespisningsstället och framförallt att råvarorna skaffas i näromgivningen. Då tryggas
färskheten bäst och de olägenheter som hänför sig till långa transporter undviks.
Uppvärmd mat är ingen upplyftande smakupplevelse.
Paula Hakala påpekar att också ett storkök kan anlita lokala producenter som
leverantörer och att en skicklig husmor kan tillreda smaklig och förmånlig mat utan att
använda sig av halvfabrikat.
Hållbar förändring
Att lägga om matvanorna är ett permanent åtagande med bestående effekter
både med tanke på det individuella välbefinnandet och befolkningens allmänna
hälsotillstånd. Bantningskurer ger vanligen bara tillfälligt resultat, i extremfall kan
humbugkurerna vara direkt hälsovådliga.
Hållbara matvanor bygger på en näringsrik, mångsidig kost med proteiner,
kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler i lämpliga mängder. Även fett behövs i
princip, men redan en liten mängd fett innehåller mycket energi. Detta gäller också
vegetabiliskt fett även om detta givetvis med tanke på kolesterol och dylikt är
hälsosammare än animaliskt fett.
Behöver man gå ner i vikt gäller det att ta in något mindre energi än man
förbrukar. Den 'överloppsenergi' man får i sig härstammar i huvudsak från fett.
Därför är det speciellt viktigt att ge akt på fettkonsumtionen i alla former.
Sommaren är den tid när grillen är i flitigt bruk i många familjer. Paula Hakalas
råd är att försöka sig på nytänkande också vid grillen. Försök ersätta korven
med fisk, grillkotletten med magrare kött.
Och använd sommarens rikliga skörd av grönsaker, bär och frukter.
HANS JERN
Paula Hakalas bok:
"Paino hallintaan kotikonstein"
har getts ut av Folkpensionsanstalten
år 2000 och finns till salu i bokhandlarna.
En svensk upplaga är under arbete.