. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

ruoka.gif (6559 bytes)Män inbillar sig
att de äter hälsosamt

lt-vilkku.gif (219 bytes) Lättare på kurs

pune.gif (67 bytes)  Företagshälsovårdarna Marjatta Toppila och Kaisa Lamminpää vet hur arbetstagarna på Sköldvikgs industriområde mår och vad de äter. Nästan 3 500 personer går regelbundet på kontroll hos Toppila, Lamminpää eller någon av de fem övriga företagshälsovårdarna. Toppilas och Lamminpääs mottagning har oftast besök av män.

– Karlar tror att de vet mycket om näringsfrågor. De vet att fettsnål mat är till nytta, att margarin är hälsosammare än smör och också att fisk är hälsosamt. Däremot är det si och så med kunskapen om salt, grönsaker, frukt och bär, säger Toppila.

Vid hälsogranskningarna vart femte år diskuteras alltid diet och hälsa. I åldersgruppsgranskningarna fyller arbetstagarna i en blankett om sina matvanor. Om så behövs fyller de i Hjärtförbundets test om användningen av salt och fetter. Testresultaten har överraskat mången.

– Det finns män som tror att de äter lättsaltad mat men i testresultatet möts av frågan: tänker du bli en saltstod?

– Några tror att de är vänner av lättsaltad mat om de inte själva strör extra salt i maten. De vet inte att maten redan innehåller salt, berättar Toppila.

Män dricker oftare fettfri mjölk eller surmjölk och äter mera grönsaker och magra uppskärningar än tidigare. Det är ytterst sällan någon talar om kaninfoder på mottagningen. Men de äter ändå alltför lite grönsaker.

– Männen tror att de äter tillräckligt med grönsaker om de äter en sallad om dagen. Några tycker att det räcker med ett par gurkskivor på brödet. Det är många som har blivit överraskade när vi visar hur mycket grönsaker man enligt rekommendationerna borde äta varje dag, säger Lamminpää.

Alltför tung mat

Åtminstone halva Fortums personal lider av övervikt.

– Precis som i Finland i genomsnitt, kommenterar Toppila.

Det finns överviktiga i alla arbetstagargrupper, bland både kvinnor och män. Inte ens fysiskt arbete minskar vikten.

– Det kommer ofta arbetare till mottagningen med overallens knappar på bristningsgränsen.

Företagshälsovårdarna berättar att männen förklarar sin fetma med brist på motion.

– Sanningen är emellertid att de äter alltför mycket mat, säger Lammpinpää.

När det är som bäst ger arbetsplatsbespisningen människor vanan att äta fettsnål och lättsaltad mat och mycket grönsaker. Många slukar dock mat för hela slanten.

– Eftersom man betalar för maten slevar många upp mat med råge på tallriken. Kött tar man rejält av, för man tycker att en kötträtt motsvarar namnet bara om det finns mycket kött på tallriken. Det är inte heller bra att äta mycket på en gång men låta bli både frukost och kvällsmål, påpekar Toppila.

Män börjar i allmänhet minska på vikten först när övervikten påverkar hälsan menligt.

– Männen bantar sällan för sitt utseendes skull. För att få ned sin vikt är det viktigt att mannen själv är motiverad. Det är onödigt att proppa huvudet fullt med information. Bättre är det om man försöker hjälpa dem att förbättra en dålig vana åt gången, konstaterar Lamminpää.

ANNA NIEMELÄ

Lättare på kurslt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  I februari gick det upp ett ljus för anläggningskoordinatorn Raija Manninen på Fortums teknologicenter. Kläderna rymdes med nöd och näppe på kroppen och det var inte roligt att gå och köpa nya kläder. Kilona hade samlats så sakteliga under fem års tid efter en förlossning.

– Jag måste alltid köpa kläder av XXXXXL storlek. Jag fick nog i februari och beslöt att gå ner i vikt, berättar Manninen.

Manninen ringde till en bekant företagshälsovårdare och fick tips om diet och motion. Hon träffade sin hälsovårdare med ett par veckors mellanrum.

– Allra först fick jag kliva upp på vågen. När vikten började gå ner blev det glesare mellan besöken.

Genom sin arbetsplats kom så Manninen med på en viktväktarkurs på badinrättningen Caribia i Åbo. Kursen började i mars och fortsatte i maj. Under bägge perioderna tillbringade de åtta deltagarna tre dagar med olika former av motion i badinrättningen.

– Det var där jag tände på stavgång som jag tidigare hade kallat skidåkning för dementa, skrattar Manninen.

Kursdeltagarna fick Folkpensionsanstaltens sjukdagpenning för dagarna.

Fram till juni har Manninen tappat tio kilo av sin vikt.

– Tio till och sedan är jag nöjd, säger hon.

Raija Manninen har minskat sin vikt genom att fundera över vad hon äter och genom att motionera. Manninen är ingen gottegris så där har hon inte behövt avstå något.

– Det avgörande är när det tänder till i ens egen skalle. Man måste vara beredd att banta,för det är ändå man själv som proppar i sig all maten, säger Manninen.

Viktväktarkursens deltagare träffas ännu för en uppföljning i november. Då får man se hur mycket lättare de har blivit.

Löntagaren 21.6.2002 nr 6/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)