Samtidigt hungrar omkring 800 miljoner
människor i världen. 96 procent av de svältande finns i u-länderna men problemet är
inte begränsat till dem. I de rika industriländerna finns det tiotals miljoner fattiga
som lider av undernäring. I Förenta Staterna är de enligt myndigheternas uppgift 31
miljoner trots att landet är världsstörst i livsmedelsproduktion.
För att råda bot på svälten globalt inledde femtio finländska
medborgarorganisationer en matdags-kampanj i februari. Av fackförbunden deltar
Servicefacket, KAT och Livs i kampanjen.
I den här kampanjen är Servicefacket med närmast för att stöda kampanjens
mål, inte som en aktiv aktör. Vi idkar utvecklingssamarbete i matfrågor via IUF och
Föreningen för Främjandet av Rättvis Handel. Näringsrik mat är en mänsklig
grundrättighet och i matförsäljarens yrkeskunskap ingår att känna till varifrån
maten kommer och hur den är tillverkad, berättar Petra Hyvärinen, som är
Servicefackets internationella sekreterare.
Kampanjen Matdags syftar till att fästa uppmärksamhet vid vilka internationella
följder våra matval får och påminna om att varje finländare för sin del kan bidra
till att minska eller öka svälten. Om man väljer mat som har producerats i närheten av
konsumenten eller rättvisemärkta produkter påverkar man på ett enkelt sätt de globala
matsystemen.
Hunger och svält är nämligen politiska problem, som inte kan lösas direkt genom
teknologi eller nya effektiva odlingsmetoder. Svälten kan inte elimineras bara genom att
öka matproduktionen, utan det krävs grundläggande förändringar i hur maten produceras
och distribueras.
De internationella handelspolitiska förhandlingarna, exempelvis
Världshandelsorganisationen WTO, har samma målsättning om fri handel med
livsmedelsprodukter som när det gäller olja, stenkol eller bilar. Baslivsmedel är
emellertid ett livsvillkor för människan. I de flesta utvecklingsländer är
livsmedelsproduktion och lantbruk hörnstenar i nationalekonomin och de sysselsätter
största delen av befolkningen direkt eller indirekt.
ANNA NIEMELÄ