 LUNCHLÅDAN
Semestern står för dörren för mången eller kanske
har den redan börjat eller står du i beredskap att åka ut till landet? Nu finns det tid
för fiske, friluftsliv och matlagning. Men ett kriterium för maten är att den skall
vara enkel och lättillredd. Många av oss har möjlighet att försöka lura en och annan
abborre med metspö eller nät ur havet eller insjön. Lättaste sättet att ta tillvara
den är att röka om man har en röklåda eller ugn. Ibland har man fördelen att ha
tillgång till större mängder rökt fisk, då gäller det att hitta på variation i
matlagningen. Rökt fisk kan marineras i citronlag för att få en annan smakbrytning
eller benas upp och användas till sallad såsom nedan.
Semestersallad med rökt fisk
(4 pers)
2 dl ärter
1 dl purjo
4 dl kokt ris
1 dl färsk strimlad gurka
300 g rökt fisk (abborre, sik, lax)
(100 g räkor)
Dekoration:
tomat
salladsblad
dill
kokt ägg
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Koka ägg för dekoration. Skär purjon
i tunna ringar. Spola de djupfrysta ärterna och låt dem rinna av. Varva ingredienserna
till salladen på ett stort fat, lägg salladsbladen runt och garnera till sist med tomat,
ägg och dill eller andra örter.
Ville du ha salladen festligare tillsätt då räkorna.
Bärskål:
mördegsbotten i pajskal
eller portionsformar
Till fyllning:
vaniljkräm
jordgubbar
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller
halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 2.7.2001 nr
6/01 |