. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

lunch10.jpg (20278 bytes)pune.gif (67 bytes)  Julmaten kan förberedas i god tid så att ingen behöver stressa omkring i sitt anletes svett på julafton. Julbestyren i köket kan planeras och förberedas i god tid.

För en del innebär julstöket ett välkommet avbrott i vardagen, för andra blir dagarna före jul ett enda jäktande med sömnlösa nätter. Vill man ge julfriden en chans gäller det att i god tid före jul börja planera och förbereda julmaten.

Lunchlådan ger denna gång tips om julmat, kalkonfilén under juletiden och glasmästarsillen till julbordet. Och förstås plommon i festskrud!

Fridfull jul.

Stekt kalkonfilé med portvinssås
8 pers.
1 kalkoninnerfilé/person
1 msk smör till stekning
Sås:
2 dl hönsbuljong
2 msk hönsfond
1 1/2 msk ljus Maizena redning
1 dl portvin
1—2 msk svartvinbärsgelé
salt, svartpeppar
1/2 dl grädde

Koka upp buljongen. Avsmaka med fond, kryddor och svartvinbärsgelé. Blanda i ljus Maizenaredning och låt koka en minut. Avsmaka med grädde och eventuellt mera kryddor. Garnera med färska bär vid servering. Servera med potatisgratäng och kokt broccoli.

Glasmästarsill
3 salta sillar
2 mindre lökar
1/2 morot
några kryddpepparkorn
1 liten bit pepparrot
2 lagerblad
1 liten bit ingefära
1/2 msk senap
2 dl vatten
1 dl ättika
1 dl socker

Vattenlägg sillen över natten, skär den i filéer och skölj väl. Dela filéerna i 2—3 cm breda bitar. Lägg sillen i en glasburk varvtals med i skivor skuren lök, morot, pepparrot och kryddor.

Koka upp ättika och socker. Låt lagen kallna och häll den över sillen. Lägg en tallrik över så att sillen hålls nere i lagen. Förvara den på kallt ställe 4-5 dagar innan den serveras.

Marinerade plommon
8 pers.
I marinaden ingår både madeira och hel kanel.
3 dl vatten
1 dl socker
1 bit kanel
1/2 dl madeira
2 påsar torkade plommon

Koka upp vatten, socker och kanel i en kastrull. Låt lagen kallna.

Lägg plommonen i en skål.

Blanda sockerlagen med madeiran och häll över frukten. Täck över ock låt stå minst 1 timme innan den skall serveras. Servera med vispgrädde eller glass.

FLER LUNCHLÅDOR

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 


Löntagaren 9.12.2002 nr 10/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)