. vane.jpg (302 bytes)

ledaren.jpg (2791 bytes)

Plats för självrannsakan

pune.gif (67 bytes)  Den tradighet som under hela processen präglade förhandlingarna i årets avtalsrörelse berättigar frågan om det finländska förhandlingssystemet trots allt börjar närma sig vägs ände. Trots allt, eftersom systemet producerat en stabilitet och förutsägbarhet på arbetsmarknaden som blivit en garant för konkurrenskraften. Det finns alltså vägande skäl som talar för inkomstpolitiken.

Men den måste bedrivas så att parterna får en rimlig utdelning och visar uppriktig vilja att delta. Årets avtalsrörelse lämnade en del frågetecken på den punkten. Arbetsgivarpartens märkliga tredskande redan när förhandlingarna skulle starta och fortsatta halsstarrighet under förhandlingarnas gång gör att man undrar vad de egentligen vill. Det skulle kanske göra gott med några 'franska droppar' mot denna fluss.

Rent innehållsmässigt går årets uppgörelse inte till historien med stora reformpolitiska genombrott. För lönebildningens del är den däremot lyckad. Avtalen ger en moderat inkomstutveckling i takt med tiden. Lagom flexibelt för att ge branscherna chans till nödvändiga justeringar.

"Reformpaketet är olovligt tamt"

Samma kan inte sägas om reformpaketet. Det är olovligt tamt i en tid då strukturella förbättringar ropar på att bli genomförda, t ex i fråga om anställningstryggheten, snuttifieringen av arbetslivet och den trytande orken. Framtidsfrågor av stor dignitet med tanke på den finländska arbetsmarknadsmodellens konkurrenskraft.

Arbetsgivarna kunde ägna sig åt lite självrannsakan och fundera över hur de skall lyckas hålla en åldrande arbetskraft engagerad och få en allt mer långsamt tillströmmande ny arbetskraft intresserad av arbetslivet. Är det med otrygghet och hårda krav eller skulle det löna sig att visa större förståelse för löntagarnas önskemål?

När dammet väl hunnit lägga sig efter allt spring i korridorerna kunde parterna sätta sig ner och diskutera hur man vill ha det med arbetsmarknadssystemet. Kanske nästa avtalsrörelse kunde genomföras i mer ordnade former med tidtabeller som håller. Visserligen är det slutresultatet som räknas och några framflyttade tidsfrister är väl inte hela världen. Men den lätt panikartade stämning man i allmänhet lyckas haussa upp i förhandlingarnas slutskede är knappast ägnad att öka trovärdigheten. I värsta fall kan det leda till att man misslyckas utan någon egentligen ville det.

HANS JERN

Löntagaren 9.12.2002 nr 10/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 10/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Plats för självrannsakan

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Konsten ger levebröd
runu.gif (924 bytes) Inpo
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Ställningskrig
    Mobbning
runu.gif (924 bytes) Hjärtats röst
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska