. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Byggställningar är boven i de alltför många olycksfallen på byggplatser runtom i landet.
Knappt hälften av de byggställningar som
granskades i Nyland under årets
ställningstorsdag klarade nålsögat
utan anmärkning.

Små brister på stora byggföretag

pune.gif (67 bytes)  Vinden närmar sig stormstyrka och snöyran bara tilltar. Uppe på tredje våningen i nybygget invid havet i Solvik fungerar fönstergluggarna som veritabla vindtunnlar. Utsikten från det blivande bostadshuset med 39 lägenheter fördelade på tre trappor är magnifik.

Veikko Oksanen och Heimo Karhunen, två av de tio granskare som sänts ut från Byggnadsförbundet under årets ställningstorsdag, gör en runda på bygget. Byggherre är Arvo Westerlund.

– Balkongernas fallskydd är bra, konstaterar Oksanen och berömmer städningen som gör att jobbet löper.

Jarno Kinnunen, ansvarig arbetsledare, håller med om att städningen är en säkerhetsfaktor att hålla fast vid. Städerskorna försvann från byggena på 80-talet men här sätts folk att städa, oberoende av om det är budgeterat eller inte.

– Gänget har lärt sig att städa men attityderna kan vara ett problem, säger han.

Tiden är på kort numera, och byggnadsarbetarna få. Brådskan får ibland övertaget och genvägar tillgrips. Men arbetarskyddet har blivit bättre, nya arbetstagare informeras och äldre arbetskamrater visar hur jobba för att jobba säkert.

– Hos oss är arbetarskyddet bra, rejäla satsningar har gjorts. Både arbetstagare och ledning bryr sig, säger arbetarskyddsfullmäktig Raimo Louhelainen som har 60-talets byggställningar, ett par bräder över några bockar, i gott minne. Numera fästs fotlister på ställningarna, öppningar märks ut och belysningen är något man lägger vikt vid.

Granskarduon ger byggplatsen betyget utmärkt. Ordningen är tiptop, ställningar och stegar i skick — och i rätt användning.

Städningen på hälft

Kuopioföretaget Lujatalo bygger höghus några kvarter ifrån. Förutom ansvarige arbetsledaren Harri Laitinen har företaget endast tre egna karlar på plats plus omkring 50 arbetare från olika entreprenörer.

– Skyddsräckena är bra men enkelstegar har inget på ett bygge att göra. Vad ska ni med dem till, morrar Oksanen utan att få ett konkret svar.

Karhunen känner på arbetsbockarna. Stabila, de godkänns.

En arbetare kliver snabbt uppför en skranglig enkelstege genom en lucka till taket. Inte bra, speciellt inte då ena handen är greppar verktyg och material.

Betongkross och brädstumpar på golvet får arbetsledaren att lite urskuldande säga att städningen, den har man inte riktigt hunnit med.

– Men TR-mätaren gav oss häromdagen 81 procent, tillägger han snabbt.

På gårdsplanen jobbar estniska byggnadsarbetare med betongarbeten. Oksanen undrar om pappren är i skick. Laitinen svarar att de sköts av en entreprenör och torde vara det.

På Rakennus Kartios byggplats är markarbetena i full fart. Passagerna upp till det som ska bli våning två får Heimo Karhunen att rynka på ögonbrynen. Igen dessa förhatliga enkelstegar. Hela fem används fel. Här borde finnas trapptorn.

Ansvarige byggmästaren Tapio Urpilainen lyssnar. Stämningen är gemytlig, Byggnadsförbundets granskare är inte ute efter att pricka, utan för att ge råd.

– I allmänhet tas vi sakligt emot. Ofta har budet gått i förväg inom företaget att det kan komma någon på besök och man ser till att ha sina byggplatser i skick, säger Oksanen.

Stegar med förbehåll

I Östra centrum bygger NCC Synskadades Centralförbunds verksamhetscenter Iiris på 93 000 kubikmeter. Uppe i en glugg på våning tre skymtar en arbetare uppklängd på en A-stege. Gluggen täcks av ett bräde men mannen på stegen behöver bara vippa till för att landa nere på marken.

Karhunen skakar på huvudet. A-stegar är riskabla och får användas bara för arbeten upp till två meters höjd, då också under vissa förutsättningar.

Ansvarige arbetsledaren Pekka Salonen berättar att bygget häromdagen fick TR-indexet 87,9 — max är 100. Vi tar bygghissen upp till femte våningen. Tredubbla bräder skyddar gluggarna men en arbetsbock saknar ställningskort. En A-stege, hopfällbar också på höjden, är en ny bekantskap för granskarna. Ställningskortet saknas.

Salonen slår lite ifrån sig. Ställningarna växer fram som svampar i regn, flyttas från våning till annan. Det är lätt gjort att kortet glöms då ställningen uppförs på nytt.

– Underleverantören ska se till det. Våra egna samt större konstruktioner granskar vi själva och fäster kort vid. Arbetarskyddschefen gör en veckorunda, berättar han.

Bygget klarade inspektionen med råge. Bristerna var små.

Hygglig nivå i de stora

I Hertonäs saneras ett höghus som inhyst både silkesväveri och squashhall. Huset är insvept i en byggkåpa fäst med snedslåar. Fotlisterna är på plats och ställningen fäst som sig bör med fasta väggkrokar. Tidigare användes pliggar med järnband, stormen töjde ut dem och byggställningarna rasade.

Några byggplatser till och duon har dagen full. Nivån var hygglig men så var också företagen modell större.

Totalt granskade Byggnadsförbundet 29 byggplatser medan Nylands arbetarskyddsdistrikt skärskådade 30, inklusive hundratals ställningar och stegar. Knappa hälften av ställningarna var i fullgott skick, ordningen dock bättre än väntat.

Enbart i Nyland finns kring 500 byggplatser med fler än tio arbetare. Ställningstorsdagen är ett komplement till den granskning som arbetarskyddsdistriktet utför. Distriktet har en man avdelad endast för att granska ställningar. I år har han redan granskat nästan 150 byggplatser.

– Det viktiga är att diskutera säkerheten, att råda bot på hemmablindheten. Alltför ofta faller arbetare från ställningarna. Vaksamheten får inte slappna av för en sekund. Satsa på säkerheten och jobba förnuftigt, råder Veikko Oksanen som hoppas att arbetssäkerhetskortet som tas i bruk nästa år får en positiv inverkan.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 9.12.2002 nr 10/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 10/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Konsten ger levebröd
runu.gif (924 bytes) Inpo
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Ställningskrig
    Mobbning

Små brister på stora byggföretag
Byggnadsarbetare lever farligt
Facket kräver lag mot mobbning

runu.gif (924 bytes) Hjärtats röst
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska