. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Facket kräver lag mot mobbning

runu.gif (924 bytes)  Avkläddes all värdighet
runu.gif (924 bytes)  Mobbade får råd på webben

pune.gif (67 bytes)  Två gånger har lorderna i det brittiska överhuset varit redo att föra vidare en proposition mot mobbning på arbetsplatsen. Två gånger har underhuset vägrat att befatta sig med saken.

Nu vädjar TUC-anslutna fackförbundet Amicus till alla fackanslutna.

Illustration: SANNA KALLIO– Vänd er till politikerna, pressa på. Vi måste skapa tryck från toppen och ned, sade ombudsman Chris Ball då kampanjen körde i gång under arbetarskyddsveckan.

Den 25 november ordnade Amicus ett möte med de brittiska parlamentsledamöterna för att tillsammans med sina tre samarbetspartner försöka väcka underhusets intresse för lagstiftning enligt svenskt mönster.

Känn igen mobbningen

Amicus har tillsammans med bl.a. Andrea Adams Trust och Work Foundation tagit fram ett faktapaket som distribueras till de fackliga aktivisterna.

Kampanjen ska börja på toppen, annars ändras inget.

– Vi skuldbelägger ingen i organisationen men vi vill få ledningen att tänka på vad som kan göras. Att stoppa mobbningen är bra för affärerna, sade Ball och hänvisade till många uppgörelser som gjorts i godo. För arbetsgivarna gäller det till varje pris att undvika negativ publicitet.

Mobbning på jobbet är ett av de största problemen på arbetsplatserna i dagens Storbritannien. En av sex arbetstagare går i dag omkring och är rädd för ledningens nycker.

Men det gäller också att få arbetstagarna på alerten. Ball berättade om en kvinnlig arbetstagare som vände sig till facket för att fråga om sin rätt till pension.

– Vi frågade henne varför hon slutat. Då först gick upp för henne att hon hade mobbats: hon hade blivit sexuellt trakasserad på en arbetsplats där de enda arbetstagarna var hon och en man. Kvinnan tvingades sluta. Det blev rättssak och mobbaren ålades att betala 34 000 pund.

Mobbning alltid ett maktmissbruk

– Mobbning är ett mått på det samhälle vi lever i, ett brutalt uttryck för aggression. Mobbning urholkar, den fungerar som kinesisk vattendroppstortyr, underströk Lynn Witheridge, vd för Andrea Adams Trust.

Hon liknade mobbningen vid en förhistorisk mänsklig impuls. Alla vet instinktivt vad mobbning är, hur de kan använda den.

Både chefer och kolleger mobbar. En irländsk utredning visar att 42 procent mobbas av en kollega, 45 procent av en förman medan 13 procent förföljs av flera kolleger. Mobbningen stannar inte på jobbet. Den följer med den mobbade hem till familjen.

Mobbning förstör både individer och arbetsorganisation men slukar också en tiondedel av ett företags vinst.

– Det finns alltför många företag där moralen och ledningen är underminerad av mobbning. I stället för att åtgärda mobbningen lappar man symptomen, sade hon efterlyste lagstiftning mot mobbning.

Mobbningen kan vara dold, barnslig, kanske nonchaleras som personlighetskrock. För att stoppa mobbningen måste man känna igen den och kunna ge den en etikett.

– Mobbning är alltid ett missbruk av makt. Den sårar, den förödmjukar. Den kan knäcka en människa mentalt, fysiskt och känslomässigt, sade hon och ställde en retorisk fråga:

– Vad gör människor till mobbare?

Witheridge slutkläm var att vi måste ändra samhället. Det gäller att få människor att arbeta tillsammans.

INGEGERD EKSTRAND

 

Avkläddes all värdighetlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Ruth Johnston mobbades på sitt jobb. I dag arbetar hon på Andrea Adams Trust och hjälper andra drabbade.

Johnston hade arbetat i åtta år som barnmorska på ett sjukhus i London då hennes närmaste förman började göra livet surt för henne. Året var 1995.

– Vi var underbemannade, alla jobbade under press. Jag skrev ett brev till högsta ledningen. Min chef blev helarg. Hon tog ifrån mig allt ansvar, vägrade att låta mig bära min uniform. Gick något galet var felet mitt. Jag sidsteppades, fick inte de lönelyft jag borde fått. Facket ingrep och min lön höjdes. Det mest synliga beviset var nog att jag återfick rätten att bära uniform, säger hon torrt.

För situationen bara förvärrades. Chefens motdrag var att överösa Ruth Johnston med nya arbetsuppgifter ovanpå de tidigare, bl.a. sattes hon att svara i telefon. Chefen satte omöjliga tidsgränser för uppdrag – de borde ha varit klara dagen innan de gavs. Hennes chef skällde också ut henne inför andra.

I fyra år stod Ruth Johnston ut trots att hon blev allt mer isolerad.

– Mitt mått var rågat och jag sökte rättvisa domstolsvägen. Jag förlorade i alla tre instanser då det krävdes bevis på att jag blivit mobbad. Inte hade jag ju några skriftliga bevis på det, säger hon uppgivet.

Arbetskamraterna stödde hennes kamp, trots att de riskerade sin karriär på kuppen.

Uppgörelse i godo

Ruth Johnston vände sig till Andrea Adamsfonden för att få moraliskt stöd. En s.k. facklig tribunal tog upp hennes ärende.

– Jag förlorade på en juridisk knopp. Hade jag sagt upp mig med en gång då jag mobbades hade jag fått rätt. Nu tvingades jag överklaga men arbetsgivaren föredrog att göra upp i godo.

Hur mycket Ruth fick vill hon inte säga. Vanligtvis ligger ersättningen mellan 50 000 och 200 000 pund, d.v.s. en halv till två miljoner finska mark.

Vad låg bakom mobbningen? Ruth Johnston tror hon vet. Chefen kom inte överens med folk, arbetskamraterna föredrog att vända sig till den sociala och öppna Ruth.

– Våra personligheter gick inte ihop. Jag hade alltid tidigare kommit överens med människor och försökte nu också men chefen bara förringade mitt jobb. I dag är inte heller hon kvar där.

För Ruth Johnston tog det två år att komma över mobbningen.

– Först kändes det som om allt var mitt fel, jag miste min personlighet, miste mina vänner och fick gå på antidepressiv medicin en lång tid.

Sitt jobb på fonden upplever hon som otroligt givande.

Andrea Adams Trust är den första icke politiska och icke vinst eftersträvande nationella välgörenhetsorganisation som uteslutande tar upp arbetsplatsmobbning.

INGEGERD EKSTRAND

 

Mobbade får råd på webbenlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Britten Tim Field har öppnat en webbplats för mobbningsoffer. Mobbningsoffer från hela världen tar kontakt, de flesta frågor får han från den engelskspråkiga världen, men också mobbade arbetstagare i Norden hör av sig.

– Behovet är enormt. Jag sköter servicen ensam och hinner besvara endast ca 1 000 förfrågningar i året. Jag försöker ge praktiska råd hur de ska klara av situationen, berättar han.

Tre av fyra som tar kontakt är kvinnor. De har lättare att ta kontakt, lättare att tala som sina problem, tror Field.

– Men säkert är att män mobbas i samma utsträckning som kvinnor. I över 90 procent av fallen är det personer som är duktiga att jobba, som är populära men som ofrivilligt blivit offer för mobbning.

Själv jobbade Tim Field som chef för en statlig kundservice då hans närmaste chef satte i gång med systematisk mobbning.

– Hon kritiserade mig för allt, tog ifrån mig min auktoritet och mobbade slutligen hela min sektion där jag jobbat i femton år. Jag miste allt: mitt jobb, min familj, mitt hus. Jag blev mycket sjuk och det tog en lång tid att komma över det.

Varför den kvinnliga chefen —på ytan leende och charmig — gav sig just på honom har han grubblat mycket på.

– Hon hade tydligen personliga problem, kanske kom också avundsjuka in i bilden.

Field föreläser ofta om mobbning. Han har också skrivit en bok om problemet. Att han var på plats då Amicus öppnade sin kampanj var givet.

– Jag önskar kampanjen lycka till. Hoppas den förmår ändra kulturen och samhället. Vad vi behöver är lagstiftning. Får mobbningsoffer rätt till kompensation ges en klar signal till samhället att mobbning är ett oacceptabelt beteende, understryker han.

Tim Fields mobbningstjänst finns på webbplats www.bullyonline.org

Löntagaren 9.12.2002 nr 10/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 10/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Konsten ger levebröd
runu.gif (924 bytes) Inpo
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Ställningskrig
    Mobbning

Små brister på stora byggföretag
Byggnadsarbetare lever farligt
Facket kräver lag mot mobbning

runu.gif (924 bytes) Hjärtats röst
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska