
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

Vi är mitt uppe i
oxveckorna. Det innebär ju av gammal tradition att maten skall vara enkel och
förmånlig. Dels är oxveckorna en förberedelse för fettisdagen, fastlagen, då man
igen får frossa i mat, dels är det ett måste för många efter julens ekonomiska
utsvävningar. Själv har jag märkt att man mår också riktigt bra av att äta mager och
lätt mat.
Och vad kan det här då betyda i
praktiken. Fransk löksoppa och indiskt Naanbröd låter kanske inte så vardagligt men
ingredienspriset är verkligt lågt. Det finns också andra varianter av löksoppa, bland
annat en finsk som istället för vitt bröd har rostade surbrödstärningar som
tillbehör.
Fransk
löksoppa
4 portioner
6 gula lökar
3 klyftor vitlök
3 msk olja
1 l höns- eller grönsaksbuljong
1 lagerblad
1 krm timjan
(1 dl vitt vin)
brödtärningar
1 1/2 dl riven Parmesanost
Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor. Fräs lökskivorna ca 20 minuter i
olja i en gryta. Tillsätt vetemjölet och rör om samt tillsätt vatten och kryddor. Koka
soppan under lock på svag värme minst en halv timme. Avsmaka och tillsätt kryddor vid
behov. Smaksätt soppan till festligare tillfällen med vitt vin.
Servera soppan med små rostade brödtärningar och riven ost. Färskt nygräddat bröd
smakar också gott till löksoppan.
Som förrätt till en festmiddag kan du gratinera soppan i portionsskålar. Lägg då i
rostade brödtärningar och strö över riven ost. Gratinera i 250 graders ugnsvärme ca
10 minuter.
Naanbröd
6 st
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk
och matlagningsyoghurt. Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 delar och platta ut med
mjölad hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i
mitten av ugnen 6—8 min. Ta ut bröden och pensla dem med olivolja. Servera bröden
nygräddade till löksoppan.
Desserten på bilden är naturell yoghurt som smaksatts med en deciliter krossade
lingon och en matsked socker eller socker efter smak.
FLER LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 7.2.2003 nr
1/03
|