. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi

Foto: MATTI YLIROTU

pune.gif (67 bytes)  Vi är mitt uppe i oxveckorna. Det innebär ju av gammal tradition att maten skall vara enkel och förmånlig. Dels är oxveckorna en förberedelse för fettisdagen, fastlagen, då man igen får frossa i mat, dels är det ett måste för många efter julens ekonomiska utsvävningar. Själv har jag märkt att man mår också riktigt bra av att äta mager och lätt mat.

Och vad kan det här då betyda i praktiken. Fransk löksoppa och indiskt Naanbröd låter kanske inte så vardagligt men ingredienspriset är verkligt lågt. Det finns också andra varianter av löksoppa, bland annat en finsk som istället för vitt bröd har rostade surbrödstärningar som tillbehör.

Fransk löksoppa
4 portioner

6 gula lökar
3 klyftor vitlök
3 msk olja
1 l höns- eller grönsaksbuljong
1 lagerblad
1 krm timjan
(1 dl vitt vin)
brödtärningar
1 1/2 dl riven Parmesanost

Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor. Fräs lökskivorna ca 20 minuter i olja i en gryta. Tillsätt vetemjölet och rör om samt tillsätt vatten och kryddor. Koka soppan under lock på svag värme minst en halv timme. Avsmaka och tillsätt kryddor vid behov. Smaksätt soppan till festligare tillfällen med vitt vin.

Servera soppan med små rostade brödtärningar och riven ost. Färskt nygräddat bröd smakar också gott till löksoppan.

Som förrätt till en festmiddag kan du gratinera soppan i portionsskålar. Lägg då i rostade brödtärningar och strö över riven ost. Gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 10 minuter.

Naanbröd
6 st
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk och matlagningsyoghurt. Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 delar och platta ut med mjölad hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 6—8 min. Ta ut bröden och pensla dem med olivolja. Servera bröden nygräddade till löksoppan.

Desserten på bilden är naturell yoghurt som smaksatts med en deciliter krossade lingon och en matsked socker eller socker efter smak.

 

FLER LUNCHLÅDOR

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 7.2.2003 nr 1/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)