. vane.jpg (302 bytes)
fritid.jpg (2548 bytes)

Foto: MATTI YLIROTULUNCHLÅDAN

pune.gif (67 bytes)  Då du läser den här tidningen är det förhoppningsvis några dagar kvar till första maj. Många av oss förknippar första maj med en traditionell sillunch av något slag. Sillrätter av varierande sort, sallad och potatis hör till. Jag kommer med förslag till några goda och fungerande fyllningar till ugnspotatis samt en variant av caesarsallad. Caesarsallad serveras ju i olika versioner.

Ugnsbakad potatis

Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen väl. Gör ett litet kryss eller en skåra i varje potatis. Vira in potatisen i ett litet ark aluminiumfolie. Lägg dem i en långpanna eller direkt på ugnsgallret. Baka dem ca 1 timme. Servera potatisen rykande het.

Tryck till potatisen från kortsidorna så att den öppnar sig.

Några förslag till fyllningar:

  1. Sillröra
    1 dl finhackade sillfiléer
    1/2 dl finhackad lök
    finklippt dill
    1 brk smetana
  2. Sik- eller laxröra
    200 g gravad sik eller lax
    1/2 dl finhackad lök
    2 dl creme fraiche
    svartpeppar
    finklippt dill
    Denna fyllning kan med fördel också serveras på rågbrödstrianglar som förrätt.
  3. Renköttröra
    100 g finhackat rökt renkött
    pepparrotsost
    finklippt persilja
  4. Tomatröra
    100 g grynost
    100 g marinerade tomater
    finklippt persilja
    Rör samman alla ingredienserna till respektive fyllning.

Caesarsallad
100 g romainesallad
200 g kyckling
1 dl skalade räkor
1 dl rostade brödtärningar

Sås:
1 dl majonnäs,1 dl matlagningsyoghurt och svartpeppar
Lägg vackert upp de finfördelade ingredienserna på ett serveringsfat och häll såsen över. Satsen är för 2 personer.

Äppelkam
Wienerbrödet på bilden är bakat av färdig smördeg som kavlats ut till en rektangulär platta. På mitten av plattan breds ut äppelmos och kanterna viks över. Skär därefter ca 10 cm breda bitar och snitta dem i kanten så de liknar en kam. Pensla med ägg och grädda wienerbröden i 225 grader ca 10 min. Sikta florsocker över de avsvalnade wienerbröden. Gott och snabbbakat till Första maj!

Ha en skön och trevlig Första maj!

Solveig Backström
Hushållslärare

FLER LUNCHLÅDOR

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 29.4.2002 nr 4/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)