 LUNCHLÅDAN
Då du läser den här tidningen är det förhoppningsvis
några dagar kvar till första maj. Många av oss förknippar första maj med en
traditionell sillunch av något slag. Sillrätter av varierande sort, sallad och potatis
hör till. Jag kommer med förslag till några goda och fungerande fyllningar till
ugnspotatis samt en variant av caesarsallad. Caesarsallad serveras ju i olika versioner.
Ugnsbakad potatis
Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen väl. Gör ett litet kryss eller en skåra
i varje potatis. Vira in potatisen i ett litet ark aluminiumfolie. Lägg dem i en
långpanna eller direkt på ugnsgallret. Baka dem ca 1 timme. Servera potatisen rykande
het.
Tryck till potatisen från kortsidorna så att den öppnar sig.
Några förslag till fyllningar:
- Sillröra
1 dl finhackade sillfiléer
1/2 dl finhackad lök
finklippt dill
1 brk smetana
- Sik- eller laxröra
200 g gravad sik eller lax
1/2 dl finhackad lök
2 dl creme fraiche
svartpeppar
finklippt dill
Denna fyllning kan med fördel också serveras på rågbrödstrianglar som förrätt.
- Renköttröra
100 g finhackat rökt renkött
pepparrotsost
finklippt persilja
- Tomatröra
100 g grynost
100 g marinerade tomater
finklippt persilja
Rör samman alla ingredienserna till respektive fyllning.
Caesarsallad
100 g romainesallad
200 g kyckling
1 dl skalade räkor
1 dl rostade brödtärningar
Sås:
1 dl majonnäs,1 dl matlagningsyoghurt och svartpeppar
Lägg vackert upp de finfördelade ingredienserna på ett serveringsfat och häll såsen
över. Satsen är för 2 personer.
Äppelkam
Wienerbrödet på bilden
är bakat av färdig smördeg som kavlats ut till en rektangulär platta. På mitten av
plattan breds ut äppelmos och kanterna viks över. Skär därefter ca 10 cm breda bitar
och snitta dem i kanten så de liknar en kam. Pensla med ägg och grädda wienerbröden i
225 grader ca 10 min. Sikta florsocker över de avsvalnade wienerbröden. Gott och
snabbbakat till Första maj!
Ha
en skön och trevlig Första maj!
Solveig
Backström
Hushållslärare
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 29.4.2002 nr
4/02 |