. |
 |

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Vi spinner
vidare på temat höstens skörd eftersom butiksdiskarna dignar av rot- och grönsaker.
Vegetabilierna kan enligt färg delas in i fem olika grupper, som alla har sin uppgift på
mattallriken. Färger är en fröjd för ögat, men färgstarka vegetabilier innehåller
också rikligt med ämnen som förstärker kroppens försvarsmekanism.
Den starka gröna färgen är ett tecken på att vegetabilien innehåller rikligt
med assimilerande grönpartiklar. De i sin tur innehåller bl.a. järn och c-vitamin, som
gör att C-vitamin absorberas bättre. Den gröna färgen håller bäst när du kokar och
kyler ner vegetabilierna snabbt. Ett enkelt sätt att äta tillräckligt med mörkgrönt
är att köpa hem krukörter och gröna vegetabilier. Klipp färg, doft och smak över
maten innan du serverar. K-vitamin spelar en viktig roll i blodets koaguleringsförmåga.
Gröna vegetabilier är goda K-vitaminkällor i synnerhet spenat, sallad, broccoli
och brysselkål.
Ät, njut och ta tillvara höstens skörd!
Hösttallrik
4 personer
1 liten zucchini
1 liten broccoli
1 palsternacka
2 selleristjälkar
100 g gröna bönor
100 g rökt fisk eller kalkonstrimlor
Marinad:
2 msk honung
1 msk vitvinsättika
1 msk olja
1 tsk sojasås
1/2 klyfta pressad vitlök
Rengör grönsakerna och skär dem i jämnstora stavar. Koka grönsakerna i kastrull
eller mikro tills de är halvmjuka. Blanda såsens ingredienser och rör om. Lägg upp
grönsakerna i grupper på ett fat och häll över såsen.
Det går också bra att marinera överblivna kokta grönsaker från middagen och ta dem
med som lunch följande dag. Komplettera grönsakstallriken med några kött-, fisk- eller
fågelskivor.
Drottningtårta
Botten:
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
Fyllning:
2 dl hallon
3 dl blåbär
2 msk socker
Sätt ugnen på 200 grader. Smält
fettet. Vispa ägg och socker pösigt och blanda ihop alla ingredienser. Häll smeten i en
smord och bröad rund form. Lägg bären ovanpå smeten. Strö socker ovanpå.
Grädda i ca 30 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
8.10.2004 nr 8/04
|

 
|
|
 |
|