. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Vi spinner vidare på temat höstens skörd eftersom butiksdiskarna dignar av rot- och grönsaker. Vegetabilierna kan enligt färg delas in i fem olika grupper, som alla har sin uppgift på mattallriken. Färger är en fröjd för ögat, men färgstarka vegetabilier innehåller också rikligt med ämnen som förstärker kroppens försvarsmekanism.

Foto: MATTI YLIROTUDen starka gröna färgen är ett tecken på att vegetabilien innehåller rikligt med assimilerande grönpartiklar. De i sin tur innehåller bl.a. järn och c-vitamin, som gör att C-vitamin absorberas bättre. Den gröna färgen håller bäst när du kokar och kyler ner vegetabilierna snabbt. Ett enkelt sätt att äta tillräckligt med mörkgrönt är att köpa hem krukörter och gröna vegetabilier. Klipp färg, doft och smak över maten innan du serverar. K-vitamin spelar en viktig roll i blodets koaguleringsförmåga. Gröna vegetabilier är goda K-vitaminkällor — i synnerhet spenat, sallad, broccoli och brysselkål.

Ät, njut och ta tillvara höstens skörd!

Hösttallrik
4 personer

1 liten zucchini
1 liten broccoli
1 palsternacka
2 selleristjälkar
100 g gröna bönor
100 g rökt fisk eller kalkonstrimlor
Marinad
:
2 msk honung
1 msk vitvinsättika
1 msk olja
1 tsk sojasås
1/2 klyfta pressad vitlök

Rengör grönsakerna och skär dem i jämnstora stavar. Koka grönsakerna i kastrull eller mikro tills de är halvmjuka. Blanda såsens ingredienser och rör om. Lägg upp grönsakerna i grupper på ett fat och häll över såsen.

Det går också bra att marinera överblivna kokta grönsaker från middagen och ta dem med som lunch följande dag. Komplettera grönsakstallriken med några kött-, fisk- eller fågelskivor.

Drottningtårta
Botten
:
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
Fyllning:
2 dl hallon
3 dl blåbär
2 msk socker

Sätt ugnen på 200 grader. Smält fettet. Vispa ägg och socker pösigt och blanda ihop alla ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Lägg bären ovanpå smeten. Strö socker ovanpå.

Grädda i ca 30 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes)  Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 8.10.2004 nr 8/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 8/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Kommunerna privatiserar
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Bygginsäkerheten
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska