. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Köptjänster dirigerar skattepengar utomlands

pune.gif (67 bytes)  Utlokalisering och privatisering av offentliga tjänster leder till att en del av skattepengarna går förlorade i fickorna på utländska aktieägare. Samtidigt försvinner beslutanderätten utom räckhåll för ägarkunden, dvs. skattebetalaren.

Överföringen av HST:s busstrafik till ett aktiebolag ägt av Helsingfors stad kan i framtiden innebära att bolaget säljs till ett multinationellt – Det tragiska är att vi är beredda att betala en del av skattepengarna till aktieägarna trots att tjänsterna är sämre och mindre kostnadseffektiva än de kommunalt producerade tjänsterna, säger KAT-basen Tuire Santamäki-Vuori. Foto: HELI SAARELAbolag. Trots att beslutsfattarna intygar idag att detta inte är avsikten är ändå allt till salu i detta hyperkonkurrensens tidevarv. Knappast trodde heller byggnadsstyrelsens bolagiserare att Engel en dag skulle glida in i famnen på danska ISS.

När en kommunal tjänst köps av ett privat företag eller t.o.m. ett multinationellt bolag delas en del av skattemedlen ut som dividender till ägarna. Ägaren vill ha vinst på investerat kapital oavsett om företaget producerar vårdtjänster eller mobiltelefoner.

– Varför vore vi beredda att med skattemedel bekosta inte bara själva tjänsten utan också ägarens kapitalavkastning då alternativet är att skattepengarna används för att producera och utveckla själva tjänsten, frågar Kommunsektorns fackförbunds, KAT:s ordförande, nationalekonomen Tuire Santamäki-Vuori.

Hon förstår visst att det är i användarens och finansiärens intresse att betala inte bara för tjänsten utan också till aktieägaren, om den privata ägaren, också efter dividenderna lyckas producera en mer kvalitativ tjänst till ett fördelaktigare pris än vad kommunen gör. Att så vore fallet finns det dock inga vetenskapliga belägg för.

Som skattebetalare är kommuninvånaren något av en ägarkund. Hon finansierar och använder välfärdstjänster. När tjänsten köps av ett utomstående företag eller av ett kommunalt aktiebolag har ägarkunden ingenting att säga till om.

– Aktiebolagslagen begränsar informationsrätten till ägaren. Som medborgare bekymrar det mig mycket om man allt oftare organiserar verksamheterna så att medborgarnas inflytande går förlorat, säger Santamäki-Vuori.

Kvalitet kostar alltid

En stor stad i södra Finland utlokaliserade daghemsmaten till ett utlandsägt företag. Inom kort började barnen, deras föräldrar och personalen klaga över att barnen inte blev mätta, för portionerna var alltför små. Det kom fram att ansvariga husmodern fick mer bonus ju mindre råvara hon lät gå åt.

Kommunen tog tillbaka kosthållet i egen regi. Det är många kommuner som har tvingats ångra sina utlokaliseringsbeslut eftersom kvaliteten försämrades då tjänsterna producerades privat.

Tuire Santamäki-Vuori påminner om att kvalitet alltid kostar, oavsett vem som producerar.

Ta grepp om marknaden

Varför förlorar då kommunerna i offerttävlingarna? Förmår de inte räkna pris och kvalitet på sin egen produktion eller finns det så mycket luft i de kommunala arbetena att de privata vinner på sin effektivitet?

– Multinationella aktörer har en klar strategi: de har råd att underprissätta produkten i början. När marknaden är deras, konkurrenterna utagerade och kommunens serviceproduktion förlamad börjar priserna stiga.

Argumentet att man ger kvinnliga företagare en chans är ihåligt, för de stora tar över också vårdmarknaden. Av 140 privata företag i den svenska vårdbranschen svarar sju för över hälften av omsättningen.

Dyr efterräkning

Enligt Santamäki-Vuori har ännu många kommuner svårt att klara av kostnadsberäkningen på de egna tjänsterna men det finns också bevis för att de privata firmornas vinstmarginal tas av priset på arbetskraft. Det är redan stor skillnad i arbetsvillkor och löner mellan privata och kommunala rengörings- och kosthållstjänster.

– Kommunerna bör utveckla sin kompetens att beräkna kostnader. Det är enda möjligheten om beslutsfattare och skattebetalare ska kunna jämföra det faktiska priset på kommunala respektive privata tjänsterna.

På senare tid har man också börjat förstå vad det kommunala pensionssystemet kostar. De kommunala pensionerna finansieras av kommande generationer kommunanställda. För att det hela ska gå ihop måste den reella lönesumman i kommunerna öka med 1,5 procent per år under de kommande 30 åren. Här finns inte rum för radikala minskningar av personalen i kommunerna, påpekar KAT-ordföranden.

– Om så ändå sker måste man höja pensionsavgifterna, vilket gör de kommunala tjänsterna ännu mindre konkurrenskraftiga, eftersom arbetsgivaravgifterna här är större än på den privata servicemarknaden, säger hon.

LEENA SERETIN
Översättning: ASTRID NIKULA
Foto: PATRIK LINDSTRÖM

Löntagaren 8.10.2004 nr 8/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)