
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Den här gången skall vi bekanta oss med den
trädgårdsprodukt som är årets grönsak i Finland. Vi kallar den squash medan
italienarna kallar den zucchini.
Squashen är nära släkt med gurkan och pumpan. Squashen kommer ursprungligen från
Amerika men den squash vi idag äter i Finland under vinterhalvåret importeras
främst från Spanien. Under sensommaren och hösten är squashen i butikerna
huvudsakligen inhemsk.
Liksom sina släktingar gurka och pumpa innehåller squashen välldigt mycket vatten
per 100 g. Vattenmängden är 93 g , C vitamin 22 mg samt en del mineralämnen som järn,
kalcium, karoten samt litet av B gruppens vitaminer. Alla dessa värden är räknade per
100 g squash.
Fylld
gratinerad zucchini
4 portioner
1 medelstor zucchini per person
Svampröra
250 g svamp, skogs- eller odlad svamp
150 g purjolök eller 1 gul lök
1/2 gul eller röd paprika
3 msk olja
1 krm svartpeppar
salt eller örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl riven emmentalost
Dela squashen på längden. Gröp ur squashköttet försiktigt med en kniv eller sked,
vilket som går bättre och hacka det. Skölj purjon och skiva svamp och purjolök fint.
Skär paprikan i bitar. Fräs purjo och svamp i olja. Fräs skilt squashkött och paprika.
Blanda ingredienserna till fyllningen och smaksätt den med svartpeppar, vitlök och
salt eller örtsalt. Fördela fyllningen i squashskalen och strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader ca 20 minuter. Servera till sallad och gott bröd.
Fruktkompott
4 personer
1 1/2 dl rabarber eller andra bär per person
5 dl vatten
1 1/2 dl gelésocker
1 krm ingefära
Skala rabarbern och skär den i ca 3 cm långa bitar. Koka en lag av vatten och
gelésocker, lägg i rabarbern eller bären och låt dem koka långsamt. Tag upp rabarbern
från lagen då den är mjuk. Krydda lagen med ingefära. Häll lagen över frukt eller
bär och låt kompotten svalna. Servera den kall med vispgrädde, vaniljsås eller
vaniljglass.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 30.5.2003 nr
5/03
|