. |
 |

Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
Vi
uppmanas att äta grönsaker, rotfrukter, bär och frukt sammanlagt upp till ett halvt
kilo per dag. Grönsaker innehåller rikligt med viktiga vitaminer, spårämnen, fibrer
och flavonoider, som minskar risken att bli sjuk och främjar hälsan. Och det här halva
kilot får gärna bestå av grönsaker, frukt och bär som har olika färg.
Grönsakerna kan enligt färg delas i fem olika grupper, som alla har
sin egen uppgift på mattallriken. De fem färger som gärna skall ingå i maten varje dag
är grönt, gulorange, brunvit, röd och blåviolett. Färger är en fröjd för ögat men
många av grönsakernas färgämnen fungerar som antioxidanter tillsammans
med vitaminer och spårämnen. I praktiken är en grönsakssoppa och frukter eller bär
till dessert ett typexempel på hur måltiden kan se ut.
Blomkålspuré
4 portioner
1 stort blomkålshuvud
2 potatisar
1 gul lök
1,2 l vatten
50 g färskost
persilja
Skala och skär blomkål, lök och
potatis i mindre bitar och koka dem mjuka i osaltat vatten. Vispa med elvisp eller kör
med stavmix tills soppan är jämn. Tillsätt osten i bitar och låt smälta, men inte
koka. Servera med persilja. Rågbröd smakar gott till.
Fruktsallad
4 portioner
1 kiwifrukt
4 ananasringar
vindruvor
Skala och skär frukten i mindre bitar. Använd ananassaften som sås till salladen.
Frukten kan varieras efter tillgång och smak. Servera gärna vaniljyoghurt till salladen.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 2.4.2004 nr
3/04
|

 
|
|
 |
|