. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Det är såsen som gör susen heter det och visst är goda såser läckra. Vill du uppleva en lite annorlunda pastasås så rekommenderar jag att du provar på den här varianten som är speciellt förmånlig i skördetid. Såsen har många fördelar. Du kan förbereda och tillaga den i god tid för att sedan värma upp den och du kan variera rotsakerna allt efter tillgång i ditt eget skåp och butiken.

Foto: MATTI YLIROTUHösten dessert kan i all sin enkelhet vara en bärkräm med yoghurtskum att servera till som höstens nyhet.

Skördepasta med rotsakssås
4 port.
200 g formpasta, penne eller skruvar
Varm sås:
400 g rotsaker, rotselleri, palsternacka, morot, gulbeta
1 gul lök
2 dl skogssvamp
1/2 dl örter, persilja, basilika, timjan

Kall sås:
2 dl färska örter
salt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
2 dl gräddfil
1 dl parmesanost

Skala rotfrukterna och riv dem med rivjärn eller skär dem i små strimlor. Skala löken och hacka den fint. Fräs rotsaker och lök i olja och låt dem badda en stund så de fortfarande är al dente. Fräs upp svampen i lite olja och tillsätt kryddorna. Koka pastan och rör ihop den varma grönsaksröran med pastan i en stor kastrull.

Blanda under tiden som pastan kokar ihop ingredienserna till den kalla såsen. Mixa snabbt in örterna i gräddfilen så får du en grön sås. Den varma pastablandningen serveras på tallriken med den kalla såsen överst.

Lingonkräm med yoghurtskum
Lingonkräm
1/3 l lingon
1,25 l vatten
1 bit kanelstång
1–2 dl socker
3 msk potatismjöl

Mixa eller krossa tranbären i en kastrull, tillsätt socker, vatten och kanelstång. Koka upp blandningen och låt koka 10 minuter. Sila upp saften och lägg den tillbaka i kastrullen. Koka upp och rör ner potatismjölet blandat med litet kallt vatten. Låt krämen få ett uppkok med potatismjölet.

Häll upp krämen för att svalna och tillsätt 1/4 dl hela bär. Rör om i krämen nu och då så svalnar den snabbare. Servera förslagsvis yoghurtskum eller vispad grädde till krämen.

Yoghurtskum
4 port.
1 dl vispgrädde
2 dl naturell yoghurt
3 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk färsk mynta eller 1/2 tsk torkad

Vispa grädden till skum. Blanda i yoghurten socker, vaniljsocker och mynta. Blanda samman alla ingredienser. Bjud såsen till bär, frukt eller olika bär- eller fruktkrämer.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes)  Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 5.11.2004 nr 9/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 9/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Transportsektorn
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Jobb efter ålder
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska