
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Det är
såsen som gör susen heter det och visst är goda såser läckra. Vill du uppleva en lite
annorlunda pastasås så rekommenderar jag att du provar på den här varianten som är
speciellt förmånlig i skördetid. Såsen har många fördelar. Du kan förbereda och
tillaga den i god tid för att sedan värma upp den och du kan variera rotsakerna allt
efter tillgång i ditt eget skåp och butiken.
Hösten dessert kan i all
sin enkelhet vara en bärkräm med yoghurtskum att servera till som höstens nyhet.
Skördepasta
med rotsakssås
4 port.
200 g formpasta, penne eller skruvar
Varm sås:
400 g rotsaker, rotselleri, palsternacka, morot, gulbeta
1 gul lök
2 dl skogssvamp
1/2 dl örter, persilja, basilika, timjan
Kall sås:
2 dl färska örter
salt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
2 dl gräddfil
1 dl parmesanost
Skala rotfrukterna och riv dem med rivjärn eller skär dem i små strimlor. Skala
löken och hacka den fint. Fräs rotsaker och lök i olja och låt dem badda en stund så
de fortfarande är al dente. Fräs upp svampen i lite olja och tillsätt kryddorna. Koka
pastan och rör ihop den varma grönsaksröran med pastan i en stor kastrull.
Blanda under tiden som pastan kokar ihop ingredienserna till den kalla såsen. Mixa
snabbt in örterna i gräddfilen så får du en grön sås. Den varma pastablandningen
serveras på tallriken med den kalla såsen överst.
Lingonkräm
med yoghurtskum
Lingonkräm
1/3 l lingon
1,25 l vatten
1 bit kanelstång
12 dl socker
3 msk potatismjöl
Mixa eller krossa tranbären i en
kastrull, tillsätt socker, vatten och kanelstång. Koka upp blandningen och låt koka 10
minuter. Sila upp saften och lägg den tillbaka i kastrullen. Koka upp och rör ner
potatismjölet blandat med litet kallt vatten. Låt krämen få ett uppkok med
potatismjölet.
Häll upp krämen för att svalna och tillsätt 1/4 dl hela bär. Rör om i krämen nu
och då så svalnar den snabbare. Servera förslagsvis yoghurtskum eller vispad grädde
till krämen.
Yoghurtskum
4 port.
1 dl vispgrädde
2 dl naturell yoghurt
3 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk färsk mynta eller 1/2 tsk torkad
Vispa grädden till skum. Blanda i yoghurten socker, vaniljsocker och mynta. Blanda
samman alla ingredienser. Bjud såsen till bär, frukt eller olika bär- eller
fruktkrämer.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé,
rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
5.11.2004 nr 9/04
|