. vane.jpg (302 bytes)

ledaren.jpg (2791 bytes)

Jacob till folket

pune.gif (67 bytes)  I kommunalvalet blev Folktinget representativt sammansatt av erfarna beslutsfattare som kandiderade i de finlandssvenska regionerna. Detta indirekta valsätt kritiserades före valet av dem som vill ha ett direkt val till Folktinget. Högst troligt är i varje fall att fler väljare nu kom att påverka tingets sammansättning än om ett skilt val hade ordnats.

Folktingets status är inte i första hand avhängigt av valsättet. Den makt tinget tilldelats har större betydelse. Faktum är ju är att Folktinget saknar sådana avgörande maktelement som territorium, beskattningsrätt och lagstiftningsrätt. Att då välja folktingskvinnor och —män genom direkt val vore bara en skendemokratisk manöver — och som sådan ett hån mot väljarna.

"Folktinget saknar
avgörande maktelement."

Detta gör inte Folktinget betydelselöst. Men organisationen måste vinna status genom att aktivt lyfta upp frågor i debatten, i kontakter till myndigheter, politiska beslutsfattare och andra samhällsaktörer och genom att samla en finlandssvensk opinion i viktiga gemensamma angelägenheter. Ett jobb som ställer stora krav på ledningen. Det är därför viktigt att efterträdaren till Henrik Lax på ordförandepallen har dignitet och förmåga att föra hans framgångsrika arbete vidare.

Kandidater som fyller måttet är det inte brist på. Närmar man sig valet utan partipolitiska hämningar reser sig ett huvud över andra. Vi tänker på Jacob Söderman. Hans erfarenhet från politik, förvaltning och rättsväsende, både nationellt och på EU-nivå, gör honom sällsynt väl skickad för uppdraget. Så, bästa folktingsdelegater, samla nu raskt en delegation och gör en uppvaktnings hos den folklige Jacob!

HANS JERN

 

Arbetsgivarrådd

pune.gif (67 bytes)  Arbetsgivarna gjorde som väntat en präktig kovändning och satte sig vid förhandlingsbordet. Vad deras fördröjningsmanöver tjänade till är höljt i dunkel. Kanske bäst så.

Nu förhandlar man i varje fall och facket har presenterat sina målsättningar för en skälig inkomstuppgörelse. Kravnivån är måttlig i enlighet med den förhandlingskultur som utvecklats från krisåren på 1990-talet. Det tas inte in någon egentlig prutmån i förslagen till arbetsgivarna. Då kommer man direkt till sak och kan med mindre åthävor än tidigare förhandla fram ett avtal.

Så finns också nu alla förutsättningar för en snabb avtalsrörelse blott verklig vilja finns. På den punkten råder dock större osäkerhet än tidigare. Om fackets och statsmaktens intentioner finns ingen tvekan. Men i arbetsgivarlägret verkar en viss oordning råda.

Näringslivet gör i varje fall sitt bästa för att lyfta fram det berättigade och nödvändiga i fackets krav på bättre omställningsskydd och ökat beställaransvar. Den rövarmentalitet och totala brist på samhällsansvar som också stora koncerner visar prov på talar ett tydligt språk. Det måste till någon form av reglering och ansvarstagande om vi inte skall glida in i en fullständig vildavästernsituation.

Om inte företagen vill vidkännas något samhällsansvar, kan man ju fråga om samhället skall ta något ansvar för företagen.

HJ

Löntagaren 5.11.2004 nr 9/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 9/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Jacob till folket

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Transportsektorn
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Jobb efter ålder
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska