. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)   Julens traditionella fiskrätter smakar alltid men bjud på någonting nytt och någonting gammalt till jul så blir alla glada. Glöm inte att servera lite av julens deli- katesser varje dag, inte allt på en gång då blir det för mycket.

En fridfull julhelg önskas alla Solveig

Foto: MATTI YLIROTUGlasmästarsill
6 salta sillar
4 mindre lökar
1 morot
1/4 dl hel kryddpeppar
1 bit pepparrot
5–6 lagerblad
6 bitar ingefära
1 1/2 msk senapsfrön
1/2 l utspädd ättika, 1 del ättika, 2 delar vatten och lika mycket socker som ättika T.ex.: 4 dl vatten, 2 dl ättika och 2 dl socker

Vattenlägg sillen över natten. Tag ur sillen, skinn och ryggben skall vara kvar. Dela dem i 2 cm breda bitar. Lägg sillen i en glasburk varvtals med i skivor skuren lök, morot, pepparrot och kryddor. Koka upp ättika och socker. Låt lagen kallna och häll den över sillen. Lägg en tallrik över så att sillen hålls nere i lagen. Förvara den på kallt ställe 4–5 dagar innan den serveras.

Senapsgravad strömmingsfilé
(6–10 personer)
600 g strömmingsfilé
Lag:
5 dl vatten
1 dl ättika
1/2 msk salt
Senapssås:
2 msk grovkornig senap
1 msk ättika
3/4 dl socker
1/2 msk salt
1 tsk grovkrossad vitpeppar
2 dl matolja
1–2 msk vatten
ca 1 dl hackad dill

Rensa, ta bort ryggbenet och skölj strömmingen. Blanda samman ättikslagen. Lägg ner strömmingen och låt den ligga 3–4 timmar i lagen i kylen. Efter det går det lättare att dra bort skinnet. Låt filéerna rinna av väl i ett durkslag.

Blanda senap, ättika, socker, salt och peppar i en skål. Rör ner oljan, lite i taget. Späd med lite vatten och blanda till sist ner dillen. Lägg ned filébitarna i såsen. Blanda väl och låt stå minst 1 dygn i kylen för att få smak. Servera nykokt skalad potatis till fisken.

Rödbetstzatziki
4 portioner
Julens tzatziki är god till skinka,
kalkon och rökt korv.

4–6 inlagda rödbetor, ca 100 g
1/2 rödlök
100 g fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar

Riv rödbetor och lök. Mosa osten. Blanda rödbetor, lök, fetaost och matlagningsyoghurt.

Smaksätt med salt och peppar.

Bondost
2 l rödmjölk
1/2 l surmjölk
2 ägg

Hetta upp mjölken tills den börjar sjuda. Vispa under tiden samman ägg och surmjölk. Rör ner äggsurmjölksblandningen när mjölken är het. Låt blandningen stå och ysta sig. Lyft upp ostmassan med hålslev och lägg den i en ostform som beklätts med förbandstyg. Salta mellan varven. Låt osten stå kallt så vasslen droppar av. Stjälp upp bondosten följande dag.

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)

runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes)  Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 17.12.2004 nr 10/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 10/2004

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Polarnatt råder
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Dofter och kemikalier
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska