
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Julens
traditionella fiskrätter smakar alltid men bjud på någonting nytt och någonting
gammalt till jul så blir alla glada. Glöm inte att servera lite av julens deli- katesser
varje dag, inte allt på en gång då blir det för mycket.
En fridfull julhelg önskas alla Solveig
 Glasmästarsill
6 salta sillar
4 mindre lökar
1 morot
1/4 dl hel kryddpeppar
1 bit pepparrot
56 lagerblad
6 bitar ingefära
1 1/2 msk senapsfrön
1/2 l utspädd ättika, 1 del ättika, 2 delar vatten och lika mycket socker som ättika
T.ex.: 4 dl vatten, 2 dl ättika och 2 dl socker
Vattenlägg sillen över natten. Tag ur sillen, skinn och ryggben skall vara kvar. Dela
dem i 2 cm breda bitar. Lägg sillen i en glasburk varvtals med i skivor skuren lök,
morot, pepparrot och kryddor. Koka upp ättika och socker. Låt lagen kallna och häll den
över sillen. Lägg en tallrik över så att sillen hålls nere i lagen. Förvara den på
kallt ställe 45 dagar innan den serveras.
Senapsgravad
strömmingsfilé
(610 personer)
600 g strömmingsfilé
Lag:
5 dl vatten
1 dl ättika
1/2 msk salt
Senapssås:
2 msk grovkornig senap
1 msk ättika
3/4 dl socker
1/2 msk salt
1 tsk grovkrossad vitpeppar
2 dl matolja
12 msk vatten
ca 1 dl hackad dill
Rensa, ta bort ryggbenet och skölj strömmingen. Blanda samman ättikslagen. Lägg ner
strömmingen och låt den ligga 34 timmar i lagen i kylen. Efter det går det
lättare att dra bort skinnet. Låt filéerna rinna av väl i ett durkslag.
Blanda senap, ättika, socker, salt och peppar i en skål. Rör ner oljan, lite i
taget. Späd med lite vatten och blanda till sist ner dillen. Lägg ned filébitarna i
såsen. Blanda väl och låt stå minst 1 dygn i kylen för att få smak. Servera nykokt
skalad potatis till fisken.
Rödbetstzatziki
4 portioner
Julens tzatziki är god till skinka,
kalkon och rökt korv.
46 inlagda rödbetor, ca 100 g
1/2 rödlök
100 g fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar
Riv rödbetor och lök. Mosa osten. Blanda rödbetor, lök, fetaost och
matlagningsyoghurt.
Smaksätt med salt och peppar.
Bondost
2 l rödmjölk
1/2 l surmjölk
2 ägg
Hetta upp mjölken tills den börjar sjuda. Vispa under tiden samman ägg och
surmjölk. Rör ner äggsurmjölksblandningen när mjölken är het. Låt blandningen stå
och ysta sig. Lyft upp ostmassan med hålslev och lägg den i en ostform som beklätts med
förbandstyg. Salta mellan varven. Låt osten stå kallt så vasslen droppar av. Stjälp
upp bondosten följande dag.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
17.12.2004 nr 10/04
|