
Lunchlådan
Solveig Backström
www.marthaforbundet.fi
 Vi lever som bäst en underbar tid då det finns
rikligt av färska rotfrukter i grönsaksdisken, på torget och hemma hos många i
källaren. Det är lätt att variera användningen av rotsaker då de är goda att
använda på så många olika sätt. De är utmärkta ingredienser i råkost, som kokta,
ugnsbakade, gratäng och ugnsrätter, gryta, paj, rotmos, bröd, stuvning, sås, soppa,
med malet kött som utdrygningsmedel.
Vitamininnehållet i olika
rotfrukter varierar och de ger oss bland annat betakarotin, ett förstadium till
A-vitamin, C- och B-vitamin och ett rikt urval av mineral- och mikronäringsämnen såsom
magnesium, järn och kalcium.
Goda höstgrytan
4 portioner
400 g grisstrimlor
1 gul lök
1 skiva rotselleri
4 färska rödbetor
olja
2 msk vetemjöl
5 dl buljong
salt, peppar
Bryn köttstrimlorna och löken i en
gryta. Tillsätt rödbets- och selleristrimlorna och låt allt badda mjukt. Avred grytan
med vetemjölet och avsmaka. Grytan vinner på att serveras i gott sällskap av kokt
potatis och fänkål.
Romtopf
Ett enkelt och gott sätt
att ta till vara
höstens plommon är att varva dem
med socker och rom till en lyxig dessert.
1 1/2 dl socker
1 dl rom
1/2 l frukt
Varva frukten med sockret i en kruka.
Låt stå svalt tills sockret löst sig. Häll på rom så att det täcker frukten. Lägg
på ett fat med tyngd så att plommonen hålls nere i rommen. Förvara svalt. Låt
Romtopfen mogna minst tre veckor innan den avnjuts till glass eller vispad grädde. Till
Romtopf kan användas olika frukter och bär enskilt eller blandade.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 4.10.2002 nr
8/02
|