. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Christer BjörkstrandHelhetsuppgörelserna —
garant för reformer och utveckling

pune.gif (67 bytes)  Facket i Finland har många erfarenheter av och långa traditioner hur medlemmarnas intressen bör tillvaratas. Till en början var det fråga om arbetsplatsvisa överenskommelser som utvecklades till branschvisa avtal. Efter det kom helhetsavtalens tidevarv.

Med helhetsavtalen kom också reformerna och en behärskad utveckling. Erfarenheterna påvisade att enbart branschvisa avtal inte garanterade några reformistiska avtal. Facket såg också att påverkan på samhällsutvecklingen är en väsentlig del av arbetstagarnas välstånd.

Nu har frågan om fackets styrka och envishet att blanda sig i frågor som inte direkt har med arbetsplatserna att göra igen aktualiserats. Senast kritiserade finansminister Niinistö i samband med presentationen av 2003 års budget i riksdagen kraftigt facket för att korporatismen har för stor makt och för stort inflytande på den politiska demokratins bekostnad. Den förra bredsidan kom för fyra år sedan då centerpartiet lanserade sin "arbetsreform". Man kan fråga sig, har de här angreppen något att göra med kommande riksdagsval?

I vilket fall som helst, fackets mål har inte förändrats under modern tid. Det står fortfarande i FFC:s stadgar att organisationens syfte är att öka löntagarnas och deras familjers andliga och materiella välfärd genom att förbättra löne- och arbetsvillkoren och de fackliga, samhälleliga, ekonomiska, hälsomässiga och kulturella rättigheterna samt verka för en god miljö. Med andra ord facket skall vara med och påverka allt som berör och inverkar på medlemmen och dennes familjs välstånd!

Det senaste avtalet, som nu är på slutrakan, visade igen att en hel del förbättringar, reformer som gagnar medlemmarna, blivit eller blir lagar. Den senaste är arbetslöshetsskyddet där regeringen överlät propositionen till riksdagen för ett par veckor sedan. Förslaget kom till på grund av helhetsavtalet, det utformades på trepartsbasis av representanter från arbetsgivarna, arbetstagarna (facket) och statsrådet. Nu väntas riksdagen stifta lagen och en hel del förbättringar komma de arbetslösa till godo.

Ett annat exempel på att det är viktigt att facket är med och påverkar samhällsutvecklingen. Under de senaste åren har den ekonomiska tillväxten varit rekordartad, det har skapas 300 000 nya arbetsplatser, köpkraften har förbättrats, räntenivån är låg likaså inflationen, alltså välståndet har ökat till följd av helhetsavtalen och att facket varit med och påverkat hela samhällsutvecklingen.

CHRISTER BJÖRKSTRAND

Löntagaren 4.10.2002 nr 8/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)