Vid Livs sjuttonde kongress i
Hyvinge var Baltikumfaran ämne för det ena inlägget efter det andra. "Minns hur
det gick för Textil. Vi ska inte möta samma öde," sades det.
Livsmedelsarbetarförbundets ordförande Ritva Savtschenko berättade redan i
början kongressen för delegaterna om Pellervos enkät, där en majoritet av
livsmedelsindustrins ledare säger att deras företag är intresserade av att flytta
produktionen till Baltikum.
På sommaren bekräftade tidningsuttalanden åtminstone HK:s vilja att flytta,
summerade Ritva Savtschenko.
Livsmedelsarbetarna betonade att det inte är bara deras jobb som skeppas över Finska
Viken. Samma hot drabbar också andra arbetsintensiva branscher om inte konsumenterna och
politikerna går in för att stöda arbetet i hemlandet.
Förbundet manar hela fackföreningsrörelsen att senast nu ta lärdom av vad som
hände med textilarbetena. Man kan inte länge sticka huvudet i busken och tro att man
själv går fri när jobben försvinner söderöver.
Istället för att låta jobben försvinna bör vi nu stöda arbetarna i Baltikum så
att de kommer närmare lönenivån i EU-länderna, förklarar förbundet.
Striden rasar om skatterean
Livs kritiserar Lipponens regering i skarpa ordalag för att den inte heller nu
föreslår att momsen på livsmedel sänks.
Enligt förbundet lovade regeringen år 1995 att matmomsen på 17 procent är
tillfällig och sänks till 12 procent år 1998. Löftet har emellertid inte infriats och
det betyder att finländarna betalar den nästhögsta skatten för sin mat i EU. Högre
skatt betalar bara danskarna.
Regeringens utlovade lindring av inkomsten ger bara ett par euro till i de
lågavlönades börsar. Skattelindringen kostar staten lika mycket som en sänkning av
matmomsen skulle kosta.
Billigare mat hade varit ett socialare sätt att stöda barnfamiljer, arbetslösa,
pensionärer och andra småinkomsttagare. Genom att sänka skatten på mat stöder man den
inhemska efterfrågan och sysselsättningen under rådande lågkonjunktur, betonar
förbundet. Livs uppmanar också FFC att kämpa hårdare för sänkt matmoms.
Lönerna släpar efter
Livsmedelarbetarförbundets avtalspolitik är fortsättningsvis att driva en
självständig linje för de egna medlemmarnas bästa.
Fram till nästa kongress om fem år är det viktigaste målet att höja
livsmedelsarbetarnas löner till nivån inom den övriga industrin.
Enligt förbundet låg lönerna tio procent efter i början av 1990-talet. Strejken år
1994 minskade gapet till 67 procent men det gled tillbaka till tio procent under
inpoperioden 199599. Under den pågående treårsperioden har klyftan igen minskat
till sju procent.
Livs förespråkar alltjämt livligt en övergång till 30 timmars arbetsvecka och
tror, utgående från Frankrikes exempel, att kortare arbetstid ökar sysselsättningen
och minskar intressekonflikten mellan arbete och familjeliv.
Många kongressdelegater uttryckte oro över att samhällets krav på dygnetruntservice
ska drabba också livsmedelsindustrin. I de drygt hundra kongressmotionerna dök problemet
med lördagsarbete och andra arbetstidsarrangemang upp gång efter gång.
Vi motsätter oss bestämt att affärerna håller mera söndagsöppet för det
kommer att förutsätta att också livsmedelsindustrin arbetar veckoslut, varnade
Saarionens huvudförtroendeman i Sahalahti, Veli-Matti Kuntonen, då han
förklarade sin fackavdelnings kongressmotion.
Inom baslivsmedelsindustrin, bryggerierna och mejerierna är lördagsarbete tillåtet
enligt avtal. På köttsidan är lördagsjobb tillåtet varannan lördag, förutom i
produktionen, och i bagerierna baserar sig lördagsjobbet på arbetstagarens medgivande.
Oförändrad ledning och elevmedlemmar
Förbundskongressens personval bjöd inte på överraskningar. Ritva Savtschenko, som
har lett förbundet sedan 1991, har medlemmarnas obrutna stöd för att fortsätta ännu
nästa femårsperiod som p.g.a. hennes ålder blir den sista. Fullmäktige, med 33
ledamöter, leds av Pauli Paavola från Helsingfors.
Livs förnyade sina stadgar så att det blir möjligt att acceptera branschens
studerande som elevmedlemmar i förbundens avdelningar.
Text och bild:
EERO KOSONEN