. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Orkestermusikerns arbete är stillasittande,
ofta i fysiskt obekväm ställning,
timtals i sträck. Tidigare led musikerna
i stillhet — i dag har både de själva och musikpedagogerna börjat tala öppet om belastningsrisker.

Musiken lider då kroppen mår bra

runu.gif (924 bytes)  Lyssna till din kropp

pune.gif (67 bytes)  Dirigenten Tomas Hanus höjer taktpinnen. Violinisterna placerar sina instrument på vänster skuldra och höjer armen vågrätt, i spelposition. De fyra tvärflöjterna följer efter, så de övriga instrumenten. Jag räknar snabbt till drygt 60 musiker.

Leos Janaceks smekande toner strömmar ut i den månskärsformade orkestersalen, två våningar under markytan i operahuset vid Mannerheimvägen i Helsingfors. Nio dagar återstår till nypremiären på den tjeckiska operan Katja Kabanova och Operaorkesterns samövar med solisterna.

Pauser på högst två, tre takter under en operaföreställning ger inte Liisa Karikuusi-Pihlaja någon vila. Armarna hålls vågrätt, högt, ibland i flera timmar. Foto: PATRIK LINDSTRÖMEn och annan musiker sträcker ut benen, söker en bekväm position på den ställbara stolen. En stol är annorlunda, högre och rund och saknar ryggstöd. På den sitter en späd, blond kvinna — Liisa Karikuusi-Pihlaja spelar II violin och har på Operans bekostnad fått en specialstol.

Fysiken sätts på prov

Liisa Karikuusi-Pihlaja började spela violin då hon var åtta år. Tolv år gammal började hon spela i Kouvola stadsorkester. Finlands Nationalopera har varit hennes arbetsplats sedan 1982.

– En vanlig arbetsvecka för oss i orkestern innebär jobb fyra kvällar och tre dagar. Arbetsdagen är tudelad, vi övar från klockan 11 till 14 eller 14.30. På eftermiddagen har vi "ledigt", nåja vi förbereder oss för kvällens föreställning: äter, vilar, övar. Klockan 19 tar arbetet vid igen och slutar kring klockan 22, eller 22.30, berättar hon.

Om det inte är en Wagneropera vill säga. Då kan föreställningen räcka i fyra, fem timmar. I Wagners Rheingold spelar orkestern utan paus i 2.45.

– Vi violinister spelar ofta nästan utan paus — våra stämmor har vanligen bara några takter i följd då vi inte spelar. I princip sitter vi i samma ställning med armen i upphöjt, vågrätt läge i flera timmar. Och en opera pågår åtminstone tre timmar jämfört med en symfonikonsert som varar 1½ till 2 timmar, påpekar Karikuusi-Pihlaja.

Trångt om saligheten

I ett trångt orkesterdike, må tilläggas.

– Fysik på topp för prestation på topp. Det vet vi och det jobbar vi själva för. Men alltför ofta först då problemen infunnit sig, säger kontrabasisten Miika Asunta, orkesterns representant i Operans arbetarskyddskommission. Foto: PATRIK LINDSTRÖM– Är vi 80 musiker i orkesterdiket så gäller det att se till att vi inte träffar varandra med stråken, upplyser Miika Asunta, kontrabasist och Operaorkesterns representant i arbetarskyddskommissionen.

Instrumenten transporteras dit av den tekniska personalen — att komma med en kontrabas med de strategiska måtten två meter och 10–20 kilos vikt så där bara går inte.

–Armbrytningen om orkesterdiket avgjordes till arkitekternas fördel men nu hoppas vi på mera svängrum då huset grundrepareras 2007, säger Asunta.

På listan över arbetsmiljöförbättringar finns effektivare luftkonditioneringen i orkesterns övningssal. Det blir hett om öronen: över 120 musiker och sångare alstra värme motsvarande fyra kaminer.

Men mycket är bra, jämfört med den gamla operan där Asunta hann spela en säsong. Här har säsongerna redan blivit tio.

– Vi har egna klädskåp och skapliga sociala utrymmen.

Inget tal om ergonomi

Fem, sex timmar musik varje dag belastar fysiken. Varken Liisa Karikuusi-Pihlaja eller Miika Asunta fick lära sig något om ergonomi då de studerade, först i musikskolor och sedan vid Sibeliusakademin.

– Det enda man talade om var hur violinspelandet skulle se ut för publiken, inte hur det borde kännas i musklerna. Det skulle låta bra. Musikerna talade heller inte högt om fysiska problem tidigare, krämpor var något skamligt och pensionsskydd saknades..

Pensionsåldern här är i dag 65 år. Få når den. Karikuusi-Pihlaja minns bara ett par violinister som gått i pension vid 65 under sina 23 år vid operan.

I dag har läget ändrats, både lärare och musiker talar om risker, om ergonomi. Det har också Karikuusi-Pihlaja gjort under de 20 år hon undervisat i violinspel.

– Men spelandet är hela tiden att försöka hitta balans mellan musik och kropp. Och musiken kommer först.

Yoga och motion hjälper

I dag undervisar Liisa Karikuusi-Pihlaja i yoga. Det såg hon som en alternativ utkomstkälla då problem med ryggen och senare med höger hand upp till skuldran verkade leda till byte av yrke.

Yogan, motionen och viktkontrollen plus specialstolen har gjort att hon kunnat fortsätta som musiker. Visst är handen sjuk men den går att leva med, förslitningar i höfterna känns inte på specialstolen, också ryggen har lugnat sig.

Också andra violinister och musikerna överlag dras med fysiska problem. Men undantag finns — Miika Asunta, som spelat kontrabas sedan 1982, har, peppar, peppar, klarat sig undan fysiska problem hittills.

Dock inte utan skador. För att hålla konditionen uppe spelar han innebandy och skadade ett finger i höstas.

– För oss musiker finns nog ingen trygg sport! Frivilliga motionsaktiviteter som utövas här är också konditionsboxning och ishockey, som många musiker hållit på med redan länge.

Operan bjuder på ledd gymnastik, yoga, subventionerade motionssedlar, fysikalisk vård vartannat år och normal företagshälsovård. Blåsarna har t.ex. rätt till tandvård och hela orkestern till specialglasögon för att klara ålderssynen i orkesterdiket.

– Vi fick skräddarsydda hörselskydd sedan Institutet för arbetshygien mätt decibelnivån. Själv använder jag skydden i de mest högljudda moderna verken, men i Kabanova klarar jag mig utan, skrattar Asunta.

Operaorkestern har 116 vakanser. Till det FFC-anslutna Finlands Musikers förbund hör kring hälften av operans 600 anställda, förutom orkestern också kören och baletten, berättar förtroendeman Sami Koivukangas.

INGEGERD EKSTRAND

 

Handkirurgens råd till musikerna:lt-ylos.jpg (843 bytes)

Lyssna till din kropp

pune.gif (67 bytes)  Musiker i 20–30-årsåldern, i början av sin karriär och med en brinnande längtan att nå toppen fort, är de som oftast besöker handkirurgen och överläkaren Martti Vastamäkis mottagning på Orton i Helsingfors.

Armarna läge — högt, vågrätt — belastar flöjtisternas armar. Foto: PATRIK LINDSTRÖM– De övar kanske inför en föreställning, eller en tentamen, och spelar 6–8 timmar per dag. Men priset kan bli väl högt om man inte lyssnar till sin kropp, säger Vastamäki, som i mer än 20 år varit något av en guru inom musikmedicinen i Finland.

År 2000 grundande Vastamäki Finlands musikmedicinska förening som idag har kring 200 medlemmar, läkare, fysioterapeuter och musiker och höll, tillsammans med sin musicerande läkardotter, i trådarna för den tionde europeiska musikmedicinkongressen i Åbo 2003. Aktuell är en undersökning av hälsan hos 630 orkestermusiker: yrkesverksamma, pensionärer och studerande.

– Som första land i världen inrättade Finland ifjol en specialkompetens inom musikmedicinen, som specialiserade läkare får efter att ha byggt på med musikmedicin i två år, berättar han stolt.

Enformiga, upprepade rörelser ger smärtsyndrom

Bland de 200 musiker — 70 procent av dem yrkesmusiker, de övriga flitiga amatörer— som regelbundet besöker mottagningen finns naturligtvis också äldre. Belastningsskador ger ofta symptom efter decennier av musikutövning, ofta efter en hård repetition eller framträdande. Symptomen börjar i handen för att vandra upp mot handled och armbåge. I värsta fall drabbas också skuldror, nacke och rygg.

– Musiker kan ha samma slags smärtsyndrom i överkroppen som vanligen förknippas med enformigt upprepat arbete eller arbete där armar och händer hålls statiskt uppe, som t.ex. flöjtister och violinister. Symptomen är diffus smärta och värk som hindrar handen att fungera, berättar Vastamäki.

Var fjärde yrkesmusiker har problem med hand, handled eller underarm. Diagnosen är ofta svår att ställa — orsaken kan ligga i tekniken eller i ren stress.

– Musikerns arbete är hantverk men också hjärnarbete. Fysiken tar stryk, scenskräcken stressar och förvärrar de fysiska problemen.

Spelarkramp — yrkesbyte eller pension

Hur ska en musiker spela för att kroppen ska må bra debatteras världen runt. Vastamäkis råd är att välja en ställning där musklerna belastas så jämnt som möjligt. Vid symptom som domning, trötthet och värk, minska spelandet eller håll upp en tid.

– Massage, fysikalisk vård och motion, speciellt då simning som ger överkroppen arbete, är bra också för att förebygga skador. Och se till att hålla en 15 minuters paus, med pausgymnastik, efter 45 minuters spelning, råder Vastamäki.

Musikerkramp är en farlig åkomma som det gäller att söka hjälp i tid. Slutar till exempel fjärde fingret att fungera hos en pianist kan hela karriären vara hotad.

– För en musiker som satsat allt på sin karriär kan ett yrkesbyte vara en katastrof. Jag har tvingats förorda pension för många musiker under årens lopp, säger Martti Vastamäki.

Det bästa rådet är att lyssna till sin kropp.

IE

Löntagaren 4.3.2005 nr 2/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2005

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Fackrörelse i förvandling
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Musikens risker

Musiken lider då kroppen mår bra

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska