. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Hela 43 procent av de finländska arbetstagarna som går i arbetsoförmögenhetspension har psykiska problem.

Arbetet måste anpassas efter människan
— inte tvärtom

pune.gif (67 bytes)  Vad har gått snett i det finländska arbetslivet? Psykiska problem har inte ökat bland finländarna generellt men psykiska problem utgör den främsta orsaken till förtidspensionering.

Generaldirektör Harri Vainio vid Institutet för arbetshygien pekar på arbetstakten — som skruvats upp rejält under de senaste 10–15 åren — som en potentiell orsak.

– Hela organisationen ska jobba för ökat välbefinnande. Det är inte jobbet som ska må bra, utan vi människor, framhåller generaldirektör Harri Vainio på Institutet för arbetshygien. Foto: PATRIK LINDSTRÖM– Idag krävs en arbetsinsats på 110 procent. Med en aldrig så liten depression har du ingen chans att klara dig, säger han och tillägger att också den ändrade arbetskaraktären inverkar: ensidigt arbete, processövervakning och liknande har krympt de sociala kontakterna till ett minimum.

Vainio betecknar läget som allvarligt. Institutet kör i år i gång ett projekt för att klarlägga sambandet mellan arbete och psykisk hälsa. Han väntar sig ingen snabb mirakelmedicin.

– Vi måste se över hur arbetslivet, arbetet och arbetsledningen kunde ändras så att människor klarar av att arbeta trots vissa psykiska problem. Hur individuella förutsättningar och arbetskrav kunde harmoniseras så arbetstagaren inte slungas ut i en utslagningsspiral. Helt enkelt hur arbetet kan anpassas till människan, och inte tvärtom.

En generation gick förlorad — nu slås nya ut

Utbrändheten, som lyftes upp på agendan, i början av åttiotalet var en tidig varningssignal om att allt inte stod rätt till i arbetslivet. Nittiotalets ekonomiska kris placerade effektiviteten i högsätet. De negativa effekterna av personalminskningarna då lever kvar ännu dag.

– Hårdast drabbades de kommunanställda. Deras arbetsbörda har bara ökat medan de som utför jobbet blivit allt färre, säger Vainio.

Lågkonjunkturen gav Finland en permanent arbetslöshet på kring 10 procent. Omkring 200 000 människor gavs aldrig chansen att komma in i arbetslivet. Följden blev en förlorad generation, i många fall också social utslagning.

Och utslagnas skara fylls på med 2 500 personer i året, av ungdomar som inte lyckas överbrygga klyftan mellan skola och arbetsliv. Kunskapssatsningar görs men görs de inte rätt, så att människor utbildas för jobb som finns i framtiden, blir det förutom sociala problem en enorm kostnadsfråga.

Arbetet bör också åldersanpassas

Från sitt arbetsrum högst uppe vid Topeliusgatan i Helsingfors har generaldirektör Vainio en vy som sträcker sig från Mejlans sjukhusområde mot de höga Aravahusen vid Centralparkens rand.

Mentalt är hans vy mycket vidare. Då Harri Vainio tillträdde som generaldirektör i november 2003 hade han hunnit arbeta i totalt 15 år vid Världshälsoorganisation WHO:s forskningsinstitut i Frankrike. Till Institutet for arbetshygien kom han redan 1975 och hann jobbar här i åtta år före sejouren i Frankrike.

– Problemen i arbetslivet är likartade överallt i Europa. I Finland tillspetsas det hela av att vår ålderspyramid svängs upp och ned tidigare. Välfärdssamhället är i fara då allt färre yrkesverksamma tvingas försörja allt fler både yngre och äldre.

Social- och hälsovårdsministeriet har gett institutet i uppgift att hitta metoder för att människor ska orka stanna kvar i arbetslivet några år till. En omöjlig uppgift, kunde man kanske tro. Arbetslivet tar orken ur folk samtidigt som otaliga företag skär ned personalen — nästan undantagslöst från den äldsta ändan.

– Visst är det en paradox men också här gäller det att försöka anpassa arbetet till människan, till hennes ålder. Samtidigt måste vi lära oss värdesätta kunskapen hos de äldre. utnyttja kunnandet till företagets bästa och se till att kunskapen förs över till de yngre.

Större vikt vid arbetsrelaterade sjukdomar

Men Vainio ser också positiva tecken. Depression är inte längre ett tabubelagt samtalsämne men här krävs handling. Och i tid — i dag ingriper företagshälsovården ofta då depressionen framskridit så långt att arbetstagaren får svårt att återgå till ett aktivt arbetsliv.

– Vi måste skapa en mekanism för tidigt ingripande. Det gäller också företagshälsovården överlag. Trots att den når två miljoner finländare finns stora brister i små och medelstora företag och mikroföretag, med färre än tio anställda saknar ofta helt företagshälsovård, säger han.

Institutet driver olika projekt runtom i Finland för att ta fram modeller för hur företagshälsovården bättre ska nå ut till arbetsplatserna, men också att trygga tillgången till rätt vård för arbetstagarna.

En dålig arbetsmiljö kan också ge fysiska men, betonar Vainio och varnar för att företagshälsovården enbart inriktar sig på psykiska problem. Han vill också att större vikt bör fästas vid den stora gruppen s.k. arbetsrelaterade sjukdomar.

– Dock inte så att vi undervärderar diagnosticeringen av yrkessjukdomar, den är viktigt så att den drabbade får rättvis ersättning, säger Vainio.

Då det gäller arbetsrelaterade sjukdomar gäller det att försöka påverka arbetsförhållandena. Ibland behövs ett yrkesbyte.

– Mången gång är det svårt, att t.ex. vid astma avgöra vad sjukdomen beror på. Astma som sådan finns i samhället, den kan förvärras i arbetsmiljön men kan också beror på en infektion, förklarar Vainio gränsdragningen mellan yrkes- och arbetsrelaterade sjukdomar.

Gallring av nöden — kvalitet inte kvantitet

Om tobaken var 1900-talets problem så hotar övervikten att bli 2000-talets, framhåller Vainio som forskat kring cancer.

– Företagshälsovården bör slå larm om att rökning ökar risken för många cancerformer. Finland kunde gott följa Irlands, Norges och Maltas exempel att förbjuda rökning på restauranger — Sverige gör samma i sommar. Att förbjuda rökning i en viss del av krogen minskar inte arbetstagarnas exponering. Passiv rökningen ger en risknivå som inte kan godtas.

Han håller upp USA som skräckexempel på överviktsproblematiken. Hela samhället har byggts upp kring bilen, bruket av egna muskler gynnas inte och färdiglagat sätts fram på matbordet.

– Också här blir vårt arbete mera stillasittande, mindre fysiskt. Övervikt ökar risk för vuxendiabetes, sjukdomar i kärl-, stöd- och rörelseorgan, och cancer, säger Vainio.

Institutet för arbetshygien har sin givna roll i arbetshälsan ser som bäst över sina strategier. En gallring krävs för att den maximala genomslagskraften ska bibehållas.

– Ett tyngdpunktsområde är arbetet och den mentala hälsan. Förutom mänskligt lidande kostar arbetsoförmögenheten samhället 3 miljarder euro i året. Ett annat sjukdomar i stöd- och rörelseorganen, som ligger bakom en fjärdedel av förtidspensionerna. Vi kör igång ett rörelseorgancenter, ett internt virtuellt center med målet att förebygga, diagnosticera och rehabilitera, men också utveckla utbildning och ta fram bra metoder för företagshälsovården.

Hur mäts då människors välbefinnande? Generaldirektör Harri Vainio är tveksam till nyttan av att använda BNP, bruttonationalprodukten som mätare, ja överhuvudtaget ekonomiska mätare? Upp till en viss nivå går större lycka hand i hand med ekonomisk framgång. Men sedan?

– Bör vi kanske i stället beakta humanekologiska faktorer? Lyckoindexet stod på topp i Europa i slutet av 1970-talet. Trots att BNP ökat har människor inte blivit lyckligare.

INGEGERD EKSTRAND

 

De lagstadgade försäkringarna är snåla med rättsskyddlt-ylos.jpg (843 bytes)

Arbetsolyckor — eget fel?

pune.gif (67 bytes)  Det är skäl att se sig för ordentligt så man inte skadar sig själv eller blir skadad av någon annan på arbetsplatsen. Annars kan det gå som för den invalidiserade motormontören från Helsingfors som har bollats mellan Finnair, försäkringsbolaget If och rättsväsendet i över fyra års tid, utan resultat.

I augusti fick den 37-årige montören sparken från Finnair. Motivet som gavs var att mannen hade vägrat att utföra ett arbete, ett uppdrag som gavs under hans sjukledighet och som han inte kunde utföra p.g.a. sin invaliditet.

Montörens sex månaders uppsägningstid går nu mot sitt slut och därefter måste han, arbetsoförmögen som han är, ty sig till arbetslöshetsregistret eller socialbyrån.

Fallet med montören är bara ett exempel på hur dåligt ställt det är med lagen om olycksfall och hur illa den fungerar i praktiken. Lagen skrevs efter krigen, år 1948, och har lappats och lagats tiotals gånger sedan dess.

Vid allvarligare arbetsolyckor får offret i allmänhet bära en stor del av sina skador som sitt eget problem. Utöver det kan försäkringsbolagen och deras arbetsgivarkunder dra ut på beslutet om ersättningar i åratal.

Det faktum att det är trafikskadenämndens direktiv och praxis som gäller då arbetsolyckor prövas och ersättningar slås fast, gör systemet med ersättningar vid arbetsolyckor helt absurt.

Nämnden utses av statsrådet och dess verksamhet borde övervakas av Försäkringsinspektionen som grundades för bara fem år sedan. I nämnden fullkomligt vimlar det av jurister och läkare med koppling till försäkringsbolagen.

Den menersättning som ska betalas för bestående arbetsskada eller yrkessjukdom ger det bolag som har försäkrat arbetstagaren och de läkare som anlitas av dem goda chanser att dra ut på ersättningsspelet.

Eftersom skadorna på olika kroppsdelar graderas enligt hela tjugo klasser är det bäddat för en fet och ändlös konflikt, då man ska komma fram till vilken skadegrad som är den riktiga och m.a.o. hur stor ersättning som ska betalas.

Social- och hälsovårdsministeriet svarar för klassificeringen. Den gjordes upp för tjugo år sedan, vilket innebär att varken skade- eller sjukdomsinsikterna eller diagnostiken är tidsenliga.

Eftersom det är så här invecklat att söka och få rättsskydd är slutsatsen att olycksfallslagen svarar dåligt, om överhuvudtaget, mot sitt syfte att bestämma hur arbetsskador ska hanteras.

Sparken trots sjukdom

Motormontören, som förlorade sin arbetsförmåga i Finnairs tjänst, har fått strida med sin arbetsgivare och dennes försäkringsbolag i över fyra års tid.

Vanda häradsrätt meddelade sitt beslut i ersättningskonflikten strax före jul 2004. Enligt beslutet beräknar montören att han har förlorat inkomst för sammanlagt 15 000 euro, eftersom Finnair ändrade hans lönegrunder under hans sjukdomstid.

Däremot nästan tredubblade rätten den menersättning som försäkringsbolaget och dess läkare hade definierat till 8 000 euro, till 20 000 euro. Rätten ansåg också att montörens skador hindrade honom från att sortera muttrar på motorverkstaden, ett arbete som Finnair erbjöd honom.

Då alltså montören hade grund för att vägra utföra jobbet och därför fick sparken, slog rätten fast att Finnair bör betala honom ersättning för förlorad förtjänst till nästa års slut, för att ge mannen en chans att finna en ny arbetsplats som hans hälsotillstånd kunde tåla.

Men rumban fortsätter och skadeersättningskonflikten går vidare till hovrätten.

Företagens verkliga samhällsansvar kan illustreras av det faktum att Finnair redan har spenderat 28 000 euro i juristarvoden, nästan dubbelt den summa som rätten bestämde som ersättning till montören.

Finnair marknadsför sig som ett företag, vars strategi är att maximera investerarnas vinster (omsättningen under de närmaste åren 110–120 miljoner euro). Bolaget har också ett program för sitt sociala ansvar. Det tycks tillämpas på de egna arbetstagarna så att de blir uppsagda när de inte längre presterar maximalt. Arbetarskyddet är ingenting man tar problem med på förhand. Om en olycka inträffar slingrar man sig undan ansvaret så gott det går.

EERO KOSONEN

 

Lut i ögon och lungalt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Finnairmontören fick sin skada i november 2000, då man byggde en ny tvättlinje i motorverkstaden. Mannen arbetade med linjen då man plötsligt laddade dess tuber med lutpulver, som han fick i sina ögon och lungor.

Lutet som tränger in i fettvävnaderna, åsamkade bestående skada på lungorna och ögonen, vilket kunde konstateras vid flera läkarundersökningar, också bl.a. på Rehabiliteringsstiftelsen och Institutet för arbetshygien.

Verkstadschefen, som gav order om att tillsätta lutet, dömdes i mars 2003 av Vanda häradsrätt för brott mot arbetarskyddet, till böter på 770 euro. Domen har överklagats till hovrätten.

Efter arbetsolyckan sjukskrevs montören på ett år. Nästa år (2002) försökte han arbeta, men blev fort trött och hade ont i både lungor och ögon. I november 2002 meddelade If att bolaget inte betalar montören vare sig olycksfallspension eller sjukdomskostnader, för han hade repat sig från lutolyckan. Olycksfallsnämnden hävde det här beslutet och gav order om undersökningar vid Institutet för arbetshygien.

Löntagaren 4.2.2005 nr 1/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 1/2005

etu-lt0501.jpg (11793 bytes)

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Proffs på service
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Harri Vainio:
    Arbetet måste anpassas
    efter människan

Arbetsolyckor —
eget fel?
Lut i ögon och lunga

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska