. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Skyddskor bra för arbetstagarens hälsa — och arbetsgivarens plånbok

Sko dig rätt

runu.gif (924 bytes)  Dagens skyddsskor är lätta, trygga — och snygga
runu.gif (924 bytes)  Läder och sko har sämsta lönerna inom kemiska
runu.gif (924 bytes)  Väg in alla kostnader i kemikaliestrategin

pune.gif (67 bytes)  En av fyra arbetsolyckor som kräver minst tre dagar sjukledighet beror på att arbetstagaren fallit, halkat eller snubblat. Tre av fyra olycksfall som drabbar arbetstagare på resor till och från jobbet beror på samma sak.

– Totalt skadas över 20 000 finländare på detta sätt varje år. Skyddsskor och halkskydd kunde förhindra många olycksfall. Hur många saknas det dock statistik på, säger specialforskare Carita Aschan på Institutet för arbetshygien.

Mellan 60 och 120 arbetsskeden krävs innan en skyddssko är klar för leverans. Outi Honkanen skär till ovanlädret. Foto: ESA MELAMETSÄHon påpekar att fötter lätt råkar illa ut också då de kläms eller då sulan genomborras av något vasst. Också köld, hetta eller smält metall kan ge fotskador.

– I ungefär en av tre arbetsolyckor drabbas just fötter, fotblad och tår, betonar Aschan.

I större företag inom tung och medeltung industri börjar skyddskor vara kutym. Problemen finns i lättindustri, handel och service där man inte riktigt ännu vaknat upp.

Tiotals egenskaper testas för certifikat

I och med Finlands inträde i EU 1995 skärptes bestämmelserna för yrkesskor. Carita Aschan ansvarar för certifieringen av yrkesskor och halkskydd på Institutet för arbetshygien, vid sidan av ett danskt institut, den enda instans i Norden med denna rätt.

– Processen är omfattande och våra tre testare hinner med några tiotal skyddskor i året. Har en modell försetts med en ny egenskap, testas enbart den. Vi testar både inhemska och utländska skor, inom EU är det ju fritt för tillverkaren att testa var man vill.

Bland de tiotals egenskaper som testas finns material, ovanläder, foder, inner- och yttersula, olika materials hållfasthet samt ergonomin. Säkerhetskraven kan gälla till exempel tåhätta, hur skorna håller mot slag och kläm, spiktrampskydd, antistatiska egenskaper och värmebeständighet.

Yrkesskor finns av tre slag; skyddskor, lätta skyddsskor och arbetsskor. En skyddsskos tåhätta bör klara slagkraft på 200 joule och kläm motsvarande1 500 kg.

Kraven på lätta skyddsskor är något lägre och de här skorna används alltför lite, menar Aschan. – De lämpar sig väl t.ex. för städpersonal, som hanterar maskiner och kärror där tår kan komma i kläm. Plus att städare löper risk att halka på fuktiga golv.

Arbetsskorna skiljer sig från övriga genom att de inte har förstärkt tåhätta.

Kolla alltid bruksanvisningen

De väsentligaste skyddsegenskaperna hos yrkesskor är tåhättan och spiktrampskyddet. Bokstavs- och sifferkombinationer anger vad skon tål. Beteckningen S1 + P betyder att skon har spiktrampskydd (P) samt fyller grundkraven (SB), är antistatisk (A) plus fyller på energiabsorption.

– Det händer att icke testade sandaler säljs som arbetsskor. För köparen är det ätt att checka: är skorna testade kräver de europeiska standarden att skorna förses med bruksanvisning på respektive lands språk, hos oss alltså på finska och svenska.

Av bruksanvisningen framgår också var skon testats.

Vilka skor arbetaren ska välja visar sig då företaget gör en riskkartläggning. Är man osäker ger tillverkarna gärna råd om vilka skor och vilket jobb som passar ihop.

– Det är inte heller någon idé att skaffa skor som skyddar för mycket, det gäller också att kunna röra sig smidigt. Dagens skyddskor är ergonomiska, bekväma och har snygg design. Och för arbetsgivaren är de en billig försäkring. Relationen kvalitet — pris är bra, priset rör sig från ca 60 till 120 euro, säger Aschan.

Standard förnyas och skärps

Yrkesskor bör skydda mot halkning. Det kravet skärps rejält i den standard som EU just nu utarbetar, berättar Aschan som själv sitter med i arbetsgruppen.

– Ett problem på arbetsplatsen är ekvationen hygien och halkskydd. För t.ex. bagerier gäller det att hitta ett hållbart golvmaterial som är lätt att hålla rent. Ämnen som mjöl och vatten, i andra branscher t.ex. olja och trädamm, ökar rejält risken för halkolyckor.

Ett litet råd till arbetarskyddsfullmäktige : kräv halkskydd. Vintertid behövs halkskydd i utearbete, och på arbetsresor för dem som arbetar inomhus.

Ifjol kom en ny standard för skyddskor för skogsarbetare. Standarden för brandskor ska förnyas, likaså pågår arbetet på en standard för skor som skyddar mot kemikalier, där förstås icke genomträngning är A och O.

I Finland finns fyra tillverkare av yrkesskor. Aschan ger de inhemska skorna gott betyg: hemmamarknaden är liten och fuskjobb har ingen råd med.

Hon finner det mycket märkligt att man först på senare tid på allvar börjat diskutera skornas andel i arbetsplatsolyckor.

Mycket positivt tycker hon det är att skornas betydelse i olyckor börjat diskuteras mera under de senaste åren.

– Antagligen har man inte insett en hur stor riskfaktor skorna är, speciellt i halkolyckor. Här borde attityderna ändras. Använd skyddskor på jobbet men också lämpliga skor på fritiden — fritidsolycksfallen ökar ju hela tiden.

INGEGERD EKSTRAND

 

Skyddsskor med naturgummisulor, lätta tåhätta i aluminiumlt-ylos.jpg (843 bytes) och bättre friktion mot olika underlag plus en snygg design. Det satsar Sievin Jalkine på, det österbottniska familjeföretaget som är störst i sin bransch i Norden.

Dagens skyddsskor är lätta, trygga — och snygga

pune.gif (67 bytes)  Ifjol levererades 750 000 par skor, till 70 procent skyddsskor, från Sievin Jalkine. Hälften av skyddskorna sitter nu på finländska arbetstagares fötter medan den andra hälften i huvudsak gått på export till Nord- och Mellaneuropa. Skor anpassade till elektronikindustrins behov har hittat vägen till Nokia i Kina.

Tryggare industrimiljöer och lättare jobb tycktes hota skyddsskornas fortsatta existens för tio år sedan. I stället gick det tvärtom och idag ser koncernchef Markku Jokinen en tillväxtmarginal inom den lättare industrin, service- och kommunsektorn.

– På drygt tio år har vi ökat vår totalproduktion — däri ingår också arbetsskor, fritidsskor och armékängor — från 380 000 till 750 000. Ifjol låg omsättningen på drygt 40 miljoner euro och oberoende av mått är vi ledande skyddskotillverkare i Norden.

Personalintensiv bransch

Dagens kunder önskar se skor med snyggare design och flera tekniska egenskaper, typ klackar med svikt, stötdämpande sulor med hög friktionsfaktor. Det här har ökat behovet av arbetskraft och koncernen har i dag drygt 500 anställda.

– Arbetsplatserna inom skoindustrin har minskat hastigt. Men vi har jobb, mellan 60 och 120 arbetskeden krävs per skyddssko. Det är fint att produktionen hållits kvar i Finland, säger Kemifackets huvudförtroendeman Pentti Isoaho.

Inom produktionen arbetar 260 personer i Sievi, 110 i Oulainen medan omkring 50 bereder hudar vid Lapuan Nahka, därifrån halva produktionen går till Sievi.

En hisnande utveckling har skett sedan 1951, då Markku Jokinens far Lauri grundade företaget. Som taxichaufför hade Lauri Jokinen kundkontakter och möjlighet att transportera råmaterial. Han anställde fem skomakare som tillverkade skor och stövlar. Ett år senare togs succén arbetsstöveln, den klassiska "kumiteräsaapas" fram. Produktionen femdubblades och industritillverkningen vidtog. För att hålla personalen med arbete kom läder- och arbetsskor in i bilden. Den sociala beställningen på skyddskor blev ett faktum då arbetarskyddet kom i ropet på 70-talet.

– Far lade grunden till industrikulturen i Sievi, säger Markku Jokinen, som tillsammans med sina två bröder arbetar inom företaget som är inhyst i en rödtegelbyggnad vid bygatan i Sievi asema, Sievi stationssamhälle. Invånarna i jordbruksdominerade Sievi är drygt 5 000.

Satsar på utveckling och design

I dag är skyddskor allmänna främst i storföretag inom tung och medeltung industri. Säkerhetskulturen har inte alltid nått lika långt i mindre företag.

Sievin Jalkine har egna försäljare som via direktkontakt med användarna fångar upp önskemål. Det här sker i samband med riskkartläggning och arbetsplatsutställningar, genom samtal med arbetarskyddsfullmäktige och -chefer.

Tas alla skotyper med produceras 200 modeller. Inklusive läster och storlekar, från 34 till 52, är varianterna uppe i ett par tusen. Nya modeller tas fram av designers och ingenjörer gemensamt.

Alla nyheter testas först här. I laboratoriet finns bland annat frysbox för köldtest och väderskåp för att testa hur mycket ånga lädret släpper igenom och därmed ökar vikten. Läder testas för genomsläpp i en minibassäng. En vass pik snurrar frenetiskt på en bit läder för att mäta slittåligheten.

I ett hörn står en giljotinliknande tingest. Industrilaboranten Erja Herranen visar hur tåhättan fylls med modellera, innan giljotinen hugger till med en 20 kilos tyngd från en meters höjd. Då håller hättan för en jämn vikt på upp till 2 000 kilo.

– Trenden går mot allt fler tester, berättar Herranen och checkar en sulas böjbarhet. Också bland annat tråd, dragked, foder och sulans draghållfasthet testas.

Jokinen kliver på en våg för att testa antistatiska egenskaper i sina skor. Vågen envisas med att visa rött.

– Aj, jag testar ju den här innersulan, säger han och river ut den ur skon. Vips får han en grön blink.

Hantverket lever kvar

I den stora sysalen arbetar 80 kvinnor — och en man — med olika skeden av skotillverkning. Outi Honkanen skär till ovanlädret medan huvudförtroendeman Pentti Isoaho ser på, något bekymrad.

– Den där läderbiten sitter hårt fast, handleden blir utsatt, säger han medan Honkanen demonstrerar att hon kan arbeta också från andra hållet.

Sömmerskornas förtroendeman Tarja Hämäläinen syr på dekor på ett fästband.

–Jobbet känns i kroppen men maskinerna har nog blivit lättare att hantera. Väl hett blir här då vi är så många i en sal, tycker hon.

Skorna är i mycket hantverk än i dag. Fingrarna är den kroppsdel som är mest utsatt, arbetsolyckorna är dock oftast lindrigare.

– Vi har nog tyvärr också en hel del halkolyckor — på vägen till och från jobbet, säger koncernchefen.

 

Läder och sko har sämsta lönerna
inom kemiska
lt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Kvinnorna dominerar stort bland de 260 arbetarna inom produktionen på Sievin Jalkines fabrik i Sievi. Medelåldern bland samtliga anställda är 36 år, mot drygt 40 för några år sedan.

– Arbetsrotation lockar inte, då vi jobbar på ackord. På ackord mot datorn på sina håll, säger huvudförtroendeman Pentti Isoaho. Foto: ESA MELAMETSÄ– Överraskande många jobbar ända tills de fyller 65. Nästan hälften går i pension först då, säger huvudförtroendeman Pentti Isoaho.

Överraskande, ja, då enformiga arbetsskeden utgör en hård belastning främst på nacke och skuldror. Sjukfrånvaron ligger kring 7 procent.

Ändå är få arbetare villiga att byta arbetsuppgifter. Arbetet sker på ackord, och bästa inkomsten ger förstås det jobb man lärt sig utföra effektivt. Trots att företaget lovat hålla samma lönenivå under inskolningen i nya arbetsmoment kämpar folk på tills belastningen blir överstor.

– Det här är i sig förståeligt, men tanke på att sko och läder är den av Kemifackets avtalsbranscher där lönerna är lägst, säger Isoaho som inte ger det inkomstpolitiska avtalet något högt betyg.

– Procentuella förhöjningar och skattesänkningar är en dålig kombination för oss lågavlönade.

Isoaho hade gärna sett textförbättringar, speciellt för skiftestilläggen, men också beträffande arbetstiden i treskift. Här jobbar man huvudsakligen dock i ett skifte, men i sprutgjuteriet normalt i två, och i tre under högsäsong.

På Sievin Jalkine har lokala avtal endast ingåtts om sparpremielönen för arbetarna inom tillskärningen.

– Datorn bestämmer materialåtgången per modell. Den som lyckas underskrida detta belönas. Det blir att tävla på ackord mot datorn, säger Pentti Isoaho, 45, som är inne på sin tredje period som huvudförtroendeman.

På Sievin Jalkine har Isoaho jobbat i elva år, före det under tretton år i Sverige, bl.a. på Scania i Södertälje och som busschaufför.

– Hemlängtan fick mig att återvända. Sievi är en fridfull ort, naturen är nära och servicen rätt god. Vi finns ju mitt mellan städerna Nivala, Ylivieska och Kannus.

Löntagaren 8.4.2005 nr 3/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)