. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Samarbete kring tryggt gatubyggande

pune.gif (67 bytes)  Väg- och gatubyggare råkar ut för arbetsolyckor fem gånger så ofta som t.ex. industriarbetare. Utöver den fara som den förbi ilande trafiken medför är också buller-, damm- och avgasskador vanliga. Dessutom är de maskiner som används en riskfaktor.

Markku Kivistö, arbetarskyddsfullmäktig för tekniska verket i Tammerfors. Foto: PETRI LAITINENSom om det inte räckte med detta kommer ytterligare en fara med i bilden: den kringtrafik som vägbygget för med sig. Ju flera arbetsgivare som är inkopplade på arbetet desto större är risken för interna och yttre olyckor. Ju mer arbetets planering, förverkligande och övervakning liksom arbetarskydd är splittrade, desto svårare är det att behärska säkerheten — och det märks.

Vägverkets modell stadsanpassas

De ovannämnda riskfaktorerna har varit utgångspunkten då Tammerfors stad började vidta åtgärder för att göra gatubyggandet säkrare. Staden strävar till att utbilda hela sin gatubyggnadspersonal före utgången av år 2005. Staden samarbetar med Statens tekniska forskningsanstalt VTT och projektet finansieras av Arbetarskyddsfonden.

Modellen har lånats från Vägverket, som redan har genomfört motsvarande utbildning, också den i samarbete med VTT. Tammerforsprojektet har för sin del väckt intresse i andra kommuner och städer, bl.a. Helsingfors, Vanda och Tammerfors grannkommuner.

– Det här är en lång historia för projektet inleddes redan i december 2000. Vägverkets modell är bra i princip men den går inte att tillämpa direkt på stadsförhållanden. Då gatuavdelningens och hela den tekniska sidans ledning gick in för projektet helhjärtat fick vi möjligheter att göra om modellen för stadsförhållanden, berättar tekniska verkets arbetarskyddsfullmäktige Markku Kivistö.

På arbetsplatsnivån finns det tre olika handledningspaket som ger alla de inblandade tillräckliga insikter. Här finns olika varianter för dem som arbetar konkret med gatubyggande, för dem som dirigerar och planerar trafiken och för arbetsledarna.

Kivistö själv har deltagit i Vägverkets utbildning så hans insats för anpassningen av modellen till stadsförhållanden har varit betydande. Nu har projektet kommit så långt att alla delar är färdiga och man har påbörjat tillämpningen av den nya informationen på det praktiska arbetet. Man har grundat stora arbetsgrupper för de olika delområdena. Det handlar om utbildning, trafikarrangemang, att behärska den omgivning där vägbyggnaden försiggår och att arrangera arbetet.

Engagemang och växelverkan

Kivistö påminner om att det ligger flera faktorer bakom hela projektet. Bland dem finns statsrådets beslut (nr 629) om säkerheten på byggnadsarbetsplatser och den nya arbetarskyddslagen.

– Det viktigaste är ändå hur arbetarna själva har förhållit sig till projektet och hur vi kan driva igenom det i gatuavdelningens organisation. Om utbildningen ska lyckas och m.a.o. säkerheten i arbetet öka kräver det att arbetarna själva förbinder sig till målsättningen, det kräver en öppen diskussion och växelverkan mellan alla de berörda parterna. På byråkratin kan man inte förlita sig i sådana här projekt, säger Kivistö.

Utöver stadens olika organisationer, VTT och Arbetarskyddsfonden bör också alla utomstående entreprenörer som verkar inom gatubyggandet vara med som fullvärdiga parter i projektet. Också stadens förtroendeorgan, närmast tekniska nämndens välsignelse, behövs för att utbildningen ska lyckas.

– Det har varit en verklig utmaning för arbetarskyddet att klara av en situation där personalen har minskats med 250—300 personer sedan mitten av 80-talet samtidigt som gatunätet har byggts ut och arbetena blivit allt mer tekniska. Arbetarnas genomsnittsålder är nästan 50 år, vilket också det medför vissa krav. Nu har vi dock fått allt fler unga på jobb, berättar Kivistö.

Ett villkor för att säkerhetsprojektet ska lyckas är att arbetarna på förhand kan påverka sitt arbete så mycket som möjligt. Ett liknande villkor är att responsen fungerar. Enligt Markku Kivistö har Tammerforsmodellen lyckats på bägge punkterna.

– Hittills har ungefär 80 arbetare genomgått utbildningen. De frågor och förslag de har kommit med har lett till förbättringar i utbildningen. Just en sådan växelverkan har vi hoppats på, säger arbetarskyddsfullmäktig Markku Kivistö.

Modellen väcker intresse

Gatuarbeten omfattar en ofantlig mängd olika saker, så det är nödvändigt att samordna den praktiska kännedomen om alla delområden och helheten. Det handlar om själva gatubyggandet och underhållet men dessutom om rör- och kabeldiken, grävande, stöttande, fördämningar och sprängningar och så all den maskin- och anläggningsteknik som hör till.

– Också datatekniken har kommit med i gatubyggandet så också kunskapen om och utnyttjandet av den är en viktig del av säkerhetsutbildningen. När man lär sig behärska allt detta underlättas bl.a. planeringen av arbetet. Också ur säkerhetssynvinkel är det viktigt att det är staden som behärskar helheten även om man redan länge har använt utomstående maskinentreprenörer. Också de ska delta i utbildningen, säger Markku Kivistö.

Han vill tacka VTT för dess roll som samarbetspartner liksom också Vägverket och Tammerfors stad.

Forskare Simo Sauni från VTT:s avdelning i Hervanta har varit med i bägge utbildningsprojekten och han säger att förbättringarna har gjort att både gatuarbetarnas och de övriga trafikanternas säkerhet har ökat.

– När olyckor och yrkessjukdomar minskar påverkar det också hela samhällets kostnader. Vi forskade egentligen inte i Vägverkets utbildningsprojekt men responsen har varit god och säkerhetsutbildningen har omfattats av hela organisationen. Det betyder att utbildningsmodellen har blivit verklighet, säger forskare Simo Sauni.

Kommunförbundet, Helsingfors, Joensuu och Esbo är intresserade av modellen och på flera håll har man redan gått in för att börja tillämpa den. Sauni har också besökt Tammerfors grannkommuner för att berätta om projektet, så man kan vänta sig flera utbildningsbeslut i framtiden.

HANNU OITTINEN
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren 3.10.2003 nr 8/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 8/2003

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Globala vindar
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Gatuarbetet

Samarbete kring tryggt gatubyggande

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska