. vane.jpg (302 bytes)
reportage.jpg (3166 bytes)trendhouse.gif (12170 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Skanska lägger ner Trend House.
Svikna löften, toppstyrt beslut

Osäker framtid i Oravais

lt-vilkku.gif (219 bytes) "Det fanns inga alternativ"
lt-vilkku.gif (219 bytes) Möjligheternas hus dåligt utnyttjat

pune.gif (67 bytes)  Trend House i Oravais upphör med sin verksamhet denna månad. Skanska som övertog företaget år 2000 anser nu att tillverkningen inte är lönsam. Ungefär 40 anställda förlorar sina jobb.

På industriområdet lite norr om Oravais centrum är stämningen lite som det milda vädret — grå och våt. De anställda sköter sina jobb men meddelandet från styrelsen i Helsingfors i början på månaden har lagt sordin på stämningen.

– Vi hade ju alla hoppats att verksamheten skulle fortsätta i en eller annan form men vi var inte förberedda på att Skanska skulle välja denna utväg, säger viceförtroendeman Kenneth Norrgård.

Trend House, känt som Oravais Hus på 1980-talet, därefter som Nordiska Trähus och Myresjöhus, har varit med om liknande situationer förut men driften har fortsatt mot alla odds. Den 28 februari är det alltså slut.

Slag under bältet

Ledningens meddelande att Skanska Trend House inte är att räkna som lönsam verksamhet har tagits mot med bestörtning av de anställda. De två åren Skanska har ägt verksamheten i Oravais har det sagts att man ska göra hustillverkningen lönsam. Norrgård känner en viss bitterhet.

– Skanska har sagt helt klart ut att de inte tror på någon tillväxt. Vi upplever det hela som ett slag under bältet. Speciellt för dem som har varit här sedan början på 80-talet känns det som ett misslyckande. Det blir inte bättre när det nu går rätt många rykten om vad som kommer att hända med lokalerna och den tekniska utrustningen.

Att det skulle komma ett meddelande om omläggning av verksamheten har varit klart sedan december förra året när ledningen och personalen förhandlade om olika möjligheter för att fortsätta någon form av verksamhet. Norrgård tycker inte att Skanska har behandlat personalens förslag särskilt seriöst.

– Vi anser att det borde finnas hur många möjligheter som helst att producera färdiga hus även om efterfrågan inte har varit stor. Det finns redan företag här i nejden som har tillverkat och tillverkar inflyttningsklara hus".

En framtid i Oravais?

För en kommun som Oravais är en nedläggning av verksamheten på Trend House något som kommer att märkas lokalt. Kommunen har 2 000 invånare och ungefär hälften av de anställda är bosatta i kommunen. Kommundirektör i Oravais, Kjell Heir, anser dock att det inte behöver betyda att det inte skulle finnas möjligheter för de anställda att få arbete.

– Skanska och kommunen söker nu genom förhandlingar nya möjligheter att hitta intressenter som kan använda utrymmena och den tekniska utrustningen i en eller annan form. Med 8 400 m2 utrymmen borde det finnas intressenter antingen inom samma bransch eller liknande verksamhet. Intresse finns det gott om men ännu kvarstår frågan om finansiering.

För Oravais kommun kan nedläggningen medföra att arbetslöshetsgraden ökar med flera procent. Heir understryker att den osäkerhet som för tillfället råder bland de anställda är otäckt men att de allra flesta på något vis nog kommer att hitta nya jobb.

– För dem som kommer från grannkommunerna finns det möjligheter och även här i Oravais har några också fått jobb inom andra företag.

Även om kommundirektören vill se positivt på saken ställer han sig frågan om Skanskas motiv till att avveckla verksamheten.

– Vad som har hänt internt har jag inte helt koll på. Men jag har en känsla av att beslutet har drivits fram högt uppifrån och att förhandlingarna som förts här varit starkt påverkade av detta.

Klipper bara avHuvudförtroendeman Peter Engström. Foto: JOHAN SANDBERG

Huvudförtroendeman Peter Engström och viceförtroendeman Kenneth Norrgård fokuserar på att sköta de anställda och lyfta fram deras intressen. Även om de själv tror att det kommer att gå bra för deras medlemmar ger de just nu inte mycket ära åt företaget.

– Skanska har gått fel till väga i hela frågan. Att Skanska ser på verksamheten som en olönsam affärsidé gör inte saken bättre. Skanska är trots allt ett stort företag och borde kunna utnyttja sina redskap på ett effektivare sätt. Nu sprids de anställda troligen som vind för våg och det är synd och skam!

TORE LARSEN

 

"Det fanns inga alternativ"lt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Efter två års verksamhet kom Skanska till att produktionen i Oravais inte var lönsam. Skanska vill dock att leva upp till sina förpliktelser och förhandlingarna kommer i något skede att ge resultat.

– Vi vet alla att det finns överkapacitet inom branschen, konstaterar VD Juha Tammivuori.

Förhandlingar förs i nuläget med en del intressenter från Österbotten för att säkra verksamhet i någon form i Oravais. Tammivuori understryker att Skanska aktivt söker lösningar tillsammans med Oravais kommun. En arbetsgrupp med tre medlemmar från Skanska respektive Oravais kommun möts varje vecka för att utvärdera offerter. Tammivuori är dock förtegen om vilka dessa är.

– Jag kan inte kommentera saken mer i nuläget. När vi har ett avtal klart kommer detta presenteras.

Skanska övertog för två år sedan verksamheten när Myresjöhus blev en del av Skanska. Varför nådde då Trend House i Oravais inte upp till förväntade lönsamhetsmål, Skanska kände ju till förhistorien till verksamheten i Oravais?

– Vi vet att det har varit många ägare förut men hur lönsamheten har varit vet jag inte. Vi ville utveckla verksamheten men i nuläget passar inte en sådan produktion in.

 

lt-ylos.jpg (843 bytes)

Möjligheternas hus dåligt utnyttjat

pune.gif (67 bytes)  Skanska har tillfälligt anställt byggmästare Håkan Bertell från Oravais som konsult för att hitta en lösning på vad som skall hända med Trend House' lokaliteter. Han väljer att se de möjligheter som fastigheten och utrymmena ger.

– Skanska utnyttjade inte utrymmena så effektivt som företaget borde ha gjort, säger han.

Förhandlingarna om vad som skall hända med utrymmena går framåt och Bertell anser att en lösning är på kommande.

– Jag tror att man kan se framför sig ett näringscentrum på området och att man därmed kan utnyttja kapaciteten mycket bättre än det som hittills har gjorts. Trend House har potential som ingen har använt till hundra procent.

Håkan Bertell var med om att bygga produktionsutrymmena och har därför god kunskap om vilka möjligheter som finns. Han anser att företaget kunde vara hur lönsamt som helst inom den nuvarande branschen med en del anpassning.

– Jag tycker inte att man drivit det hela så affärsmässigt som hade varit möjligt. Andra företag har till exempel en större procent av de anställda i elementproduktionen än på kontoret. Normalt så arbetar 30 procent av de anställda på kontor och administration medan 50 procent på Trend House är i kontorsarbete.

Bertell ställer sig kritisk till att utrymmena inte utnyttjades till hundra procent. Enligt Bertell har endast hälften av arealen använts. Att Skanska inte har hyrt ut den delen av lokalerna som inte använts av företaget har varit oförmånligt, anser Bertell.

– Jag förstår att Skanska hade funderat på att öka produktionen och använda alla byggnaderna. Därför tycker jag att beslutet att avsluta produktionen nu är märkvärdigt. Andra företag i nejden kör med lite annorlunda system. Där arbetar försäljarna på provision medan Trend House betalar månadslön. Verksamheten kunde ha ändrats så att man under perioder med låg efterfråga permitterat de anställda.

Löntagaren 4.3.2002 nr 2/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Vård i kris
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Reportage

Osäker framtid
i Oravais

runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Arbetarskydd
    Hur säker är
    din arbetsplats?

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska