. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)stress.gif (5030 bytes)Temat för den europeiska arbetsmiljöveckan är i år psykosocial arbetsmiljö.
Stressen drabbar 40 miljoner europeiska arbetstagare. Stressrelaterade sjukdomar kostar 20 miljarder euro i året.

Långa arbetstimmar stressar britterna

runu.gif (924 bytes)  Stress medges — men inget görs
runu.gif (924 bytes)  Drygt kvarts miljon britter sjukskriver sig

Teckning: SANNA KALLIO

pune.gif (67 bytes)  "Tackle the hassle", tackla stressen, uppmanar den illskära texten på monitorn i brittiska fackcentralen TUC:s moderna kongresscenter, insprängt mellan äldre byggnader ett stenkast från British Museum i centrum av London.

Avstressande musik fungerar som stressavvänjare för de drygt 150 fackliga tjänstemän och skyddsombud som ska ägna en konferensdag åt hur sätta p för stress och arbetsplatsmobbning.

TUC:s organisationschef Frances O’Grady öppnar med att understryka att stress förekommer i alla slags jobb, på alla nivåer. Stressen är ett enormt problem men kan hanteras. Värdera riskerna, utred orsakerna och försök eliminera dem, råder hon.

Abdul Chowdry från Hälso- och arbetarskyddskommissionen oroar sig över att stresshanteringen tycks ha råkat ut för stilltje.

– Vi måste inse att stressen är en mycket allvarlig sjukdom. I väntan på lagstiftning bör vi ta fram standarder och ingå överenskommelser på arbetsmarknaden. Stress är oacceptabel. Säger sig någon lida av stress har ingen rätt att säga något annat, sade han och uppmanade organisationerna att skapa en gemensam plattform för att utbyta stresskunskap.

Stress sänker arbetsmoralen

Britterna har börjat gå i amerikanernas fotspår och gå till domstols för att kräva arbetsgivaren på ersättning för osunda arbetsförhållanden.

– Det kan bli dyrt och därför hjälpa stresshanteringsprocessen framåt, säger professor Cary Cooper, i massmedierna döpt till "Stressens röst".

Belägg finns för ett klart samband mellan lång arbetstid och hälsa, läs stress. Många britter arbetar 48 timmar i veckan, hela 35 procent mer än 40 timmar. Var femte brittisk arbetstagare uppger sig arbeta 60 timmar i veckan. Ingen övervakar arbetstiden och britterna har den längsta arbetstiden i Europa.

– Är det produktivt att arbeta så mycket? Nej, det som behövs är flexibla arrangemang för att få en balans i arbetslivet, säger Cooper och tillägger att också relationen till barnen hamnar i kläm.

Stress kan uppstå genom arbetstagarens relationer till chefer, till kolleger och underordnade. Kanske stressas man då man inte klarar av att delegera arbetsuppgifter. Rädslan att mista jobbet är ett annat stressmoment

– Allt fler chefer mobbar anställda, de påförs större arbetsbörda och ges orealistiska tidtabeller. Vad cheferna behöver lära sig är att leda med ord, inte kraft. Våra chefer har aldrig fått lära sig att uppmuntra och belöna, påpekar Cooper.

Stressen kan ge oönskade effekter som minskad lojalitet och sämre arbetsmoral.

Cooper vill sparka på riskvärderingen på arbetsplatserna.

– Mobbning är ett verkligt stort problem. Tio procent av arbetstagarna upplever sig ha blivit mobbade under de tre senaste månaderna och hela 25 procent under de senaste fyra åren.

Stressen rör inte arbetsgivarna i ryggen

Generalsekretare Roger Lyon på miljonfacket Amic. Foto: INGEGERD EKSTRANDAmicus generalsekreterare Roger Lyons har mött alltför många som tror stress är något normalt. De inser inte att de är offer för ett allvarligt problem.

En färsk gallup bland 2000 av Amicus skyddsombud visar att stressen ökar: 45 procent uppgav att stressen är ett större problem nu än för fem år sedan, 44 procent tyckte att stressen ökat på det senaste året.

– 76 procent av skyddsombuden hade tagit upp stressen med arbetsgivaren. Endast 35 procent av arbetsgivarna tyckte stressen låg på deras ansvar och så få som fyra procent har tagit itu med stressproblematiken, sade Lyons.

Han varnar för att göra en koppling mellan arbetstid och flexibilitet. Nu är det dags att tänka om, att se över arbetsorganisationen och gå in för en mera familjevänlig politik.

Amicus, med 1,1 miljoner medlemmar på den privata och 100 000 på den offentliga sektorn, har noterat att det i dag är den offentliga som upplever mera stress — ovanpå dålig lön

Angela Ishmael. Foto: INGEGERD EKSTRANDAngela Ishmael från brittiska Arbetsfonden konstaterar att stress skapar oro och depression, det gäller att ingripa snabbt. Redan en veckas absolut vila i rätt tid kan göra underverk.

– Kontakten med arbetsplatsen måste finnas kvar. Kanske bör arbetstid eller arbetsuppgifter ses över då du återvänder. Se till att ledningen är inkopplad, kom med statistiska bevis på stress. Annars blir inget gjort, anser hon.

Ishmael ritade upp en hand där hälsan sitter i handflatan. Tumme till lillfinger står för arbete, familj, finanser, vänner och personlighet. Det gäller att se helheten.

– Vi behöver dignity at work, värdighet på jobbet, för att tackla stress och mobbning. Väg in organisationens kultur, klimat och ansvar. Ansvaret vilar hos arbetsgivaren, inskärpte hon.

Bot mot stress

En panel gav vinkar hur bekämpa stressen. Hugh Robertson, arbetarskyddschef på TUC-förbundet UNISON skissade upp ett flerpunktsprogram.

Sluta se stressen som en positiv drivkraft. Se till att alla förbinder sig att åtgärda stressen som finns på alla nivåer i arbetsorganisationen. Arbetsgivare och arbetsgivare bör bekämpa stressen tillsammans. Observera att aktioner måste utgå från de verkliga problemen på jobbet – alla konsulter som erbjuder färdiga lösningar ska direkt visas på dörren.

Viktigt är att se till att åtgärderna följer den hierarkiska kontrollen, att de utgör en del av arbetarskyddsorganisationen och att visa alla konsulter med färdiga lösningar på dörren direkt. Åtgärderna måste följa hierarkin hos kontrollen och ska utgöra en del av arbetarskyddssystemet. Se till att procedurer finns för att styra och omvärdera stressbekämpning regelbundet.

Text och bild:
INGEGERD EKSTRAND
London

 

Stress medges — men inget görslt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Adele Drane, försäkringstjänsteman i Newcastle har sin egen metod att komma till rätta med stressen.

Adele Drane, skyddsombud i Newcastle. Foto: INGEGERD EKSTRAND– Jag stänger världen ute, tar time out. Använder tiden enbart för mig själv, berättar hon.

Adele arbetar på Automobilförbundet AA sedan 15 år. I fem år har hon varit skyddsombud för omkring 2 000 medlemmar i TUC-förbundet GMB, General Municipal and Boiler Makers.

En stressvärdering har gjorts på hennes arbetsplats. På AA kommer stressen i vågor. Själv talar hon om "stressfickor".

– Då det är som mest jobb behövs det inte mer att någon ställer extra krav för att någon överreagerar. Toleransnivån är då så låg. Det som hjälper oss är att vi vet att stressen pågår under en begränsad tidsperiod, säger hon och tillägger att stressen drabbade arbetstagarna nu senast då ett försäkringsbolag gick omkull.

Som skyddsombud har hon stött på endast några få fall av utbrändhet.

– Men vi människor reagerar så olika. Det har jag märkt, att de som är tysta blir ännu tystare.

Adele Drane betonar att alla parter vet att stressen är ett problem i hennes hemland. Alla, upprepar hon, från regeringen nedåt.

– Men vad görs?

IE

 

Drygt kvarts miljon britter sjukskriver siglt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Runt 270 000 brittiska arbetstagare tvingas sjukskriva sig varje år då stressen blir dem övermäktig.

Owen Tudor, arbetarskyddsansvarig tjänsteman på TUC. Foto: INGEGERD EKSTRAND– Arbetsbördan; den långa arbetsveckan och förändringar i arbetslivet är de främsta orsakerna till stress, konstaterar Owen Tudor, ansvarig tjänstemän för arbetarskyddsfrågor på TUC.

Under arbetarskyddsveckan ordnar TUC-förbunden olika evenemang för att fästa uppmärksamhet vid stress. TUC har bl.a. lagt ut två gallupar på nätet för att klarlägga stressen på arbetsplatserna.

– Efter några veckor kunden vi konstatera att drygt 5 000 personer hämtat gallupen. Däremot väntar vi oss inte att få alltför många i retur. De är avsedda som hjälpmedel för stresskartläggningen som skyddsombuden gör på arbetsplatserna.

Inom det brittiska arbetarskyddet är de mest akuta problemen just nu bristen på ordentliga riskvärderingssystem, avsaknaden av tillräckliga ekonomiska och andra straff för underlåtelser, bristen på rehabilitering. Därtill bör skyddsombuden får både mer makt och utrymme, påpekar han.

– Antalet arbetsolyckor är oförändrat eller minskar något. För sjukfrånvaron är trenden oförändrad, i vissa sektorer stigande. IE

IE

Löntagaren 1.11.2002 nr 9/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 9/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Yrken försvinner
runu.gif (924 bytes) Inpo
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Stress

Långa arbetstimmar stressar britterna
Stressen känner inga kränser

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska