. vane.jpg (302 bytes)

ledaren.jpg (2791 bytes)

Hävdvunnen rätt

pune.gif (67 bytes)  Allemansrätten är en uråldrig tradition, en hävdvunnen rätt att fritt få röra sig i skog och mark. Den är också en del av det kulturarv som binder oss till Norden. I andra europeiska länder är begreppet okänt.

I våra nordiska länder har också obesuttna och egendomslösa genom historien haft vissa rättigheter och friheter. Rätten att plocka bär och svamp hade fordom sin givna plats i försörjningssystemet. Helt utan betydelse för nationalhushållet är insamlandet av naturens håvor inte i dagens utvecklade samhälle heller. Finländska svampar t.ex. är en eftertraktad exportvara.

"Allemansrätten är inte oomstridd."

När arbetslöshetsproblematiken diskuteras brukar emellanåt synpunkter om att arbetslösa kunde skaffa sig försörjning genom bär- och svampplockning dyka upp. Sådana åsikter skall bestämt hänföras till gruppen extrema överslag. I dagens värld är allemansrätten uttryckligen något som hör fritidsutövandet till. Och är som sådan viktig att slå vakt om.

Vad är väl bättre än att det fortfarande finns möjligheter till fritidsaktiviteter som inte är genomkommersialiserade — även om branschens aktörer nog gör sitt bästa för att övertyga oss om all utrustning som behövs vid skogsvandringar och fisketurer. Viktigare än allehanda textilier och dylikt är ändå att man utrustar sig med en portion sunt förnuft före avfärden. Allmänmänskliga regler och hänsynstagande garanterar bäst en helgjuten naturupplevelse.

Allmansrätten finns inte stadfäst i någon för ändamålet speciellt stiftad lag. Den är vad vi kallar hävdvunnen, dvs. den har funnits före lagstiftningen och sedan beaktats i lagar som reglerar markägande och miljö. Detta betyder inte att allemansrätten skulle vara oomstridd. Senast har den ifrågasatts i diskussionen om en utvidgning av fastighetsskatten att omfatta även jord- och skogsbruksfastigheter. Lantbrukets intresseorganisationer har där hävdat att en sådan utvidgning skulle leda till att allemansrätten måste tas till omprövning.

Det är givetvis nonsensprat. Något betydande politiskt stöd för sådana tankar går knappast att uppbåda.

Icke desto mindre är det viktigt att var och en utnyttjar allemansrätten med respekt för de regler som gäller och de begränsningar som finns. Det största hotet mot allemansrätten kommer från dem som parkerar sin bil så att markägarens tillträde till skogsskiftet hindras och från dem som inte kan skilja mellan fri fiskerätt och rovfiske. Sådant äventyrar den allmänna acceptansen av allemansrätten. Och det är i längden riskabelt.

HANS JERN

 

Bortglömd aspektlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  Av de ca 3 000 anställda i pappersbranschen som hotas av utlokalisering om arbetsgivaren lyckas i de strävanden som ligger bakom lockouten — hur det går i den frågan är ännu öppet när detta skrivs — är uppskattningsvis en fjärdedel kvinnor. Bland dem 900 städare. Utlokaliseringen av arbete till diverse entreprenörer betyder i förlängningen också sämre lön. Det finns alltså en kvinnoaspekt i papperskonflikten. Också i den står facket på de svagares sida.

HJ

Löntagaren 1.7.2005 nr 6/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 6/2005

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Hävdvunnen rätt

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Allemansrätten
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

 

www.sak.fi/på svenska