
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Äntligen är sommaren här
och fisk hör onekligen till favoriterna bland sommarmaten. Just färsk fisk hör sommaren
till och är dessutom perfekt mat för dig som vill äta smalt. Men tillgången på färsk
fisk är inte alltid garanterad, så ibland får man använda rökt fisk som håller både
förvaring bättre än färsk fisk och smakar gott.
Fiskpaj
är också utmärkt att laga av kvarblivet fiskkött från en hel rökt fisk då du putsar
upp den. Pajen är perfekt bjudmat till sommarfesten, lätt att förbereda och laga i
förväg. Den klassiska rabarberkrämen med extra smaktillsats av jordgubbar smakar både
för stora och små. Varsågod här har du recepten till den lyckade sommarmaten!
Lökpaj med rökt fisk
8 bitar
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
75 g margarin eller smör
3/4 dl kvark
Fyllning:
150 g rökt fisk
1/2 tsk citronpeppar
1/2 dl finklippt gräslök och dill
34 lökar
2 dl crème fraiche
1 ägg
1/2 tsk salt
vit- eller grönpeppar
- Värm ugnen till 200 grader.
- Finfördela matfettet i vetemjölet och tillsätt därefter kvarken.
- Rensa fisken om du använder hela rökta fiskar. Ta bort benen och
skinnen.
- Skala löken och skär den i strimlor. Stek den mjuk i olja. Låt svalna.
- Täck pajbottnen med böckling, citronpeppar, hackad gräslök och lök.
- Blanda ägg och crème fraiche. Salta och peppra. Häll blandningen på
fisken.
- Grädda i 200 graders ugnsvärme 30-35 minuter. Servera pajen som varm.
Rabarberkräm med
jordgubbar
1/2 kg rabarber
1 dl jordgubbar
3/4 l vatten
4 msk socker
3 msk potatismjöl
- Skär rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Koka upp vattnet, tillsätt sockret och lägg i
rabarberbitarna.
- När rabarbern är mjuk reds krämen. Blanda potatismjölet i lite kallt vatten.
- Lyft kastrullen bort från plattan och häll försiktigt ner redningen. Låt krämen få
ett uppkok, häll därefter upp den i en skål.
- Då krämen svalnat ner tillsätts de färska skivade jordgubbarna. De ger både
vitaminer, färg och smak åt krämen.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren 1.7.2005 nr 6/05
|