. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Äntligen är sommaren här och fisk hör onekligen till favoriterna bland sommarmaten. Just färsk fisk hör sommaren till och är dessutom perfekt mat för dig som vill äta smalt. Men tillgången på färsk fisk är inte alltid garanterad, så ibland får man använda rökt fisk som håller både förvaring bättre än färsk fisk och smakar gott.

Foto: MATTI YLIROTUFiskpaj är också utmärkt att laga av kvarblivet fiskkött från en hel rökt fisk då du putsar upp den. Pajen är perfekt bjudmat till sommarfesten, lätt att förbereda och laga i förväg. Den klassiska rabarberkrämen med extra smaktillsats av jordgubbar smakar både för stora och små. Varsågod här har du recepten till den lyckade sommarmaten!

Lökpaj med rökt fisk
8 bitar
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
75 g margarin eller smör
3/4 dl kvark
Fyllning:
150 g rökt fisk
1/2 tsk citronpeppar
1/2 dl finklippt gräslök och dill
3–4 lökar
2 dl crème fraiche
1 ägg
1/2 tsk salt
vit- eller grönpeppar

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Finfördela matfettet i vetemjölet och tillsätt därefter kvarken.
  3. Rensa fisken om du använder hela rökta fiskar. Ta bort benen och skinnen.
  4. Skala löken och skär den i strimlor. Stek den mjuk i olja. Låt svalna.
  5. Täck pajbottnen med böckling, citronpeppar, hackad gräslök och lök.
  6. Blanda ägg och crème fraiche. Salta och peppra. Häll blandningen på fisken.
  7. Grädda i 200 graders ugnsvärme 30-35 minuter. Servera pajen som varm.

Rabarberkräm med jordgubbar
1/2 kg rabarber
1 dl jordgubbar
3/4 l vatten
4 msk socker
3 msk potatismjöl

  1. Skär rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Koka upp vattnet, tillsätt sockret och lägg i rabarberbitarna.
  2. När rabarbern är mjuk reds krämen. Blanda potatismjölet i lite kallt vatten.
  3. Lyft kastrullen bort från plattan och häll försiktigt ner redningen. Låt krämen få ett uppkok, häll därefter upp den i en skål.
  4. Då krämen svalnat ner tillsätts de färska skivade jordgubbarna. De ger både vitaminer, färg och smak åt krämen.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes) 

Löntagaren 1.7.2005 nr 6/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 6/2005

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Allemansrätten
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr

 

www.sak.fi/på svenska