. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (1939 bytes)

PETMO — ett projekt för introduktion
och integration
PETMO

Det är ok att vara annorlunda

pune.gif (67 bytes)  För att starten på en ny arbetsplats skall gå smidigt är det a och o att man blir ordentligt introducerad i arbetet och arbetskulturen och att presenteras för sina arbetskamrater. Det här gäller alla arbetstagare, men särskilt viktig är en god introduktion för invandrare som är hemma i helt andra språk och kulturer.

Auli Korhonen betonar att varje arbetsplats måste fundera över hur ta emot nya arbetstagare. Foto: AINO PIETARINENPETMO-projektet (projektnamnet är finskt och betyder ungefär hur man lär sig fungera i en arbetsgemenskap med inslag från flera kulturer) har under drygt två års tid utvecklat introduktionsmetoder för arbetsplatser. FFC har burit ansvaret för detta ESR-projekt och övriga projektaktörer var sju FFC-anslutna fackförbund, två FTFC-förbund, arbetsgivarnas EK och tre utbildningsorganisationer.

Projekt på 17 arbetsplatser

Projektet har genomförts på sjutton arbetsplatser i Helsingfors, Esbo och Vanda. Det har varit frågan om offentliga och privata arbetsplatser i servicesektorn, logistikbranschen och industrin.

– De mångkulturaktiva som har utbildats under projektet är egentligen förändringsagenter på sina arbetsplatser: nya vindar och nya metoder drar fram i deras spår. Deras uppdrag är ytterst utmanande, berättade projektets koordinerare och planeraren Auli Korhonen när projektet evaluerades vid ett seminarium på Arbetarakademin.

– På olika arbetsplatser är det olika människor som ansvarar för introduktionen. Det finns egentligen inte två likadana arbetsplatser. Det enda som förenar dem är att introduktionsuppgiften förutsätter mera tid och stöd. Om inte ledningen förbinder sig och ger sitt stöd är det omöjligt att genomföra en ordentlig arbetsintroduktion och bygga en arbetsplats där människor från flera kulturer kan arbeta sida vid sida, underströk Korhonen.

Hjälp in i gemenskapen

PETMO-projektet har utvecklats för att särskilt hjälpa invandrare att komma in i gemenskapen på ett nytt arbete.

– Det är precis lika viktigt att man lär hela arbetsgemenskapen hur man tar emot de nya arbetstagarna. På varje enskild arbetsplats måste man fundera över vilken metod som är lämpligast. För att bli bekant och lära känna varandra fungerar kaffepauserna bra, liksom fackavdelningens möten, men de är inofficiella introduktionsforum. Introduktionen kräver givetvis en ansvarsperson och ett uttänkt program, förklarade Auli Korhonen.

På de arbetsplatser som har deltagit i projektet har man utarbetat särskilda introduktionssystem och i samarbete utvecklat metoder för att förbättra växelverkan mellan människor och förändra förlegade attityder.

Vid avslutningsseminariet offentliggjordes en manual för arbetsplatserna, Erilaisuus sallittu (Tillåtet att vara annorlunda). Boken har sammanställts av Päivi Vartiainen-Ora på basen av projekterfarenheterna. Den är avsedd för dem som ansvarar för introduktionsarbetet på arbetsplatserna, men innehåller också ett avsnitt där man förklarar spelreglerna i arbetslivet för invandrararbetarna.

Löntagaren 29.3.2007 nr 3/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)