. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  När du har tidningen i din hand står påsken inför dörren och vi firar Palmsöndag. En bra bjudrätt och ett gott alternativ till påskhelgens eller Palmsöndagens middag är min gröna påsklasagne. Den gröna lasagnen Lasagnen har dekorerats med bladen från bladselleri och dill. Foto: MATTI YLIROTUkan göras i ordning i förväg och sedan bara gratineras före serveringen. Kanske du har serverat rökt fisk någon dag tidigare, då går det bra att använda eventuella överblivna fiskbitar till lasagnen. Det är inte så exakt med fiskmängden, huvudsaken att det finns lite fisk för smakens skull och rikligt med grönsaker.

Grön påsklasagne
4 portioner

6-8 gröna lasagneplattor
½ liten purjolök
5 vitlöksklyftor
150 g zucchini
100 g bladselleri
1 liten burk tomater
150 g rökt eller kallrökt fisk
3 msk matolja
Ostsås:
1 l mjölk
1 dl vetemjöl
2 msk olja eller smör
5 dl riven lagrad ost
muskotnöt
salt

Ostsåsen: Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Häll i kastrullen lite varm mjölk i sänder under omrörning. Rör om tills såsen kokar upp igen och koka 4 minuter eller tills såsen tjocknar på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör ner 3 dl av den rivna osten. Smaka av med muskotnöt och salt.
   Ansa och fräs purjolöken och den skalade vitlöken i olja. Skär zucchinin och bladsellerin i strimlor och fräs dem i olja.
   Vill du ha lasagnen helt vegetarisk går det bra att förutom lök, bladselleri och zucchini tillsätta ca 200 g lättförkokt broccoli i små bitar.
   Bred ut ett ca ½ cm tjockt lager med ostsås på bottnen av formen, ca 1/3 av såsen. Lägg lasagneplattor i två lager med ostsås och grönsaker mellan varven. Täck med ostsås och strö över resten av den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen, 20 minuter i 225 grader C.

Tips: Lasagnen kan djupfrysas efter gräddningen.
På bilden har lasagnen dekorerats med bladen från bladselleri och dill.

Fruktsmoothie
2 portioner
Smoothie är en god och uppiggande hälsodryck som passar bra på påskens brunchbord till mellanmål eller som en liten lätt dessert då inget större behövs.
   Då man på morgonen dricker ett glas smoothie känner man riktigt hur vitaminerna i denna vitaminbomb ger ork och styrka att komma igång med dagens uppgifter.
   Till påsk passar det bra att använda olika gula frukter t.ex. mango, aprikos eller persika som man kombinerar med något bär t.ex. hjortron, hallon eller jordgubbe.

100 g mango persika eller aprikos
1 dl frusna hjortron, hallon eller jordgubbar

eller
1 banan
1 dl frusna blåbär
2 dl naturell yoghurt

Sätt alla ingredienser utom solrosfrön i en djup skål. Ta åt sidan en tesked med bär till dekoration.
   Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer. Häll upp i glas och strö solrosfrön och hela bär över.
  

Glad Påsk önskas alla läsare!

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

Löntagaren 29.3.2007 nr 3/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)