
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
När
du har tidningen i din hand står påsken inför dörren och vi firar Palmsöndag. En bra
bjudrätt och ett gott alternativ till påskhelgens eller Palmsöndagens middag är min
gröna påsklasagne. Den gröna lasagnen kan göras i ordning i förväg och sedan bara
gratineras före serveringen. Kanske du har serverat rökt fisk någon dag tidigare, då
går det bra att använda eventuella överblivna fiskbitar till lasagnen. Det är inte så
exakt med fiskmängden, huvudsaken att det finns lite fisk för smakens skull och rikligt
med grönsaker.
Grön påsklasagne
4 portioner
6-8 gröna lasagneplattor
½ liten purjolök
5 vitlöksklyftor
150 g zucchini
100 g bladselleri
1 liten burk tomater
150 g rökt eller kallrökt fisk
3 msk matolja
Ostsås:
1 l mjölk
1 dl vetemjöl
2 msk olja eller smör
5 dl riven lagrad ost
muskotnöt
salt
Ostsåsen: Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Häll i kastrullen lite
varm mjölk i sänder under omrörning. Rör om tills såsen kokar upp igen och koka 4
minuter eller tills såsen tjocknar på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör
ner 3 dl av den rivna osten. Smaka av med muskotnöt och salt.
Ansa och fräs purjolöken och den skalade vitlöken i olja. Skär zucchinin
och bladsellerin i strimlor och fräs dem i olja.
Vill du ha lasagnen helt vegetarisk går det bra att förutom lök,
bladselleri och zucchini tillsätta ca 200 g lättförkokt broccoli i små bitar.
Bred ut ett ca ½ cm tjockt lager med ostsås på bottnen av formen, ca 1/3
av såsen. Lägg lasagneplattor i två lager med ostsås och grönsaker mellan varven.
Täck med ostsås och strö över resten av den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen, 20
minuter i 225 grader C.
Tips: Lasagnen kan djupfrysas efter gräddningen.
På bilden har lasagnen dekorerats med bladen från bladselleri och dill.
Fruktsmoothie
2 portioner
Smoothie är en god och uppiggande hälsodryck som passar bra på påskens
brunchbord till mellanmål eller som en liten lätt dessert då inget större behövs.
Då man på morgonen dricker ett glas smoothie känner man riktigt hur
vitaminerna i denna vitaminbomb ger ork och styrka att komma igång med dagens uppgifter.
Till påsk passar det bra att använda olika gula frukter t.ex. mango,
aprikos eller persika som man kombinerar med något bär t.ex. hjortron, hallon eller
jordgubbe.
100 g mango persika eller aprikos
1 dl frusna hjortron, hallon eller jordgubbar
eller
1 banan
1 dl frusna blåbär
2 dl naturell yoghurt
Sätt alla ingredienser utom solrosfrön i en djup skål. Ta åt sidan en tesked med
bär till dekoration.
Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer. Häll upp i glas och strö
solrosfrön och hela bär över.
Glad
Påsk önskas alla läsare!
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Löntagaren 29.3.2007 nr
3/07
|