
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Lunchlådan kan någon gång
bestå av en enkel varm smörgås då man inte hinner laga något invecklat. Skogens
skafferi bjuder på svamp och lingon. Butiker och torg dignar av olika rotsaker. Vi lever
i en underbar tid då utbudet av årets skörd är som rikligast. Genom att lasta din
tallrik mångsidigt med vegetabilier garanterar du också ditt dagliga intag av olika
näringsämnen.
Ta för dig och njut!
Varm vegetarisk rågsmörgås
1 stor
skiva rivet rågbröd per person
1 stor skiva kokt rotselleri per smörgås
Stuvad svamp
1 l rensad svamp (skogs- eller odlad svamp)
1 liten gul lök
2 msk matolja
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk + grädde + svampspad
12 tsk äkta sojasås
1/2 tsk rosmarin
23 dl riven lagrad ost
några paprikaringar per smörgås
Putsa svampen och skär den i små bitar. Fräs svamp och lök i matolja. Strö över
vetemjöl och späd med vätskan lite i sänder. Låt stuvningen koka cirka 5 minuter.
Avsmaka med sojasås och rosmarin.
Skär rotsellerin i skivor, skala och koka rotselleriskivorna i lättsaltat vatten ca 5
minuter eller tills de är nätt och jämnt mjuka. Låt rotselleriskivorna rinna av. Lägg
dem på de smörade rågskivorna, klicka på av svampstuvningen och strö över riven ost.
Gratinera smörgåsen i 250 grader tills osten smälter och får svag t brun färg.
Dekorera med paprikaringar.
Brödost-lingonpaj
1 paj
Botten
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
Fyllning
3 dl lingon
1 msk socker
150 g brödost
2 dl gräddfil
1 ägg
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Börja med bottnen. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och mjöl. Tryck ut
degen på pajformens botten och kanter.
Krossa lingonen och tillsätt socker. Skär brödosten i tunna strimlor. Blanda ägget
med gräddfilen. Tillsätt socker och vaniljsocker.
Bred ut lingonkrosset och brödoststrimlorna i pajformen och häl gräddfilsblandningen
över.
Grädda i 175 grader ca 20 minuter och sedan i 150 grader 10 minuter.
Låt pajen vila en stund. Den är bäst som ljummen.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
Löntagaren 2.9.2005 nr 7/05
|