. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

Månadens fråga

Solidaritet i praktiken

pune.gif (67 bytes)  På fackets solidaritetscentral SASK i Helsingfors råder bråda tider. Deltagare i arbetsbrigaderna till Brasilien och Ghana väljs, ett nog så knepigt jobb då intresset är stort, säger informatör Jukka Pääkkönen.

– Ifjol fick vi 70 ansökningar till 15 platser. I år ordnar vi två resor, så drygt 30 fackmedlemmar får chansen att grundreparera fackföreningsinstitutet i Ghana och stärka facket i Amazonas i kampen för regnskogarna, berättar han.

Arbetsbrigaderna bygger på en facklig tradition med solidaritetsresor. Deltagarna får chansen att jobba fysiskt, men arbetet fungerar främst som en kanal för att få in inblick i vardagen, bekanta sig med människorna i utvecklingsländerna.

– Det viktigaste sker mellan öronen på deltagarna. SASK försöker bygga upp ett nätverk med människor som med egna ögon sett våra projekt, som här hemma kan förmedla information på sin arbetsplats och i sin kamratkrets, säger Pääkkönen.

Stöder lokalfacket i kampen för regnskogen

Resorna görs under fyra veckor. T.ex. i Brasilien fungerar resan som ett stöd för det lokala facket, lantarbetarförbundet, i dess kamp för att bevara regnskogarna. Lokalbefolkningen lever i harmoni med naturen, odlar matväxter på tilldelade plättar och samlar paranötter, rågummi, örter m.m.. Regnskogens natur rubbar inte.

– Det finns också en annan framtidsvision. Utländska skogsbolag med lokala medhjälpare försöker dels locka, dels genom påtryckning tvinga bort för att sedan ta över marken, kalhugga regnskogen och omvandla det hela till effektiv soja- och biffproduktion, berättar Pääkkönen.

Med på Brasilienresan är biologer från Miljöexperternas centralförbund, det enda Akavaförbund som hör till SASK. SASK:s medlemmar i övrigt är FFC, de flesta FFC-förbund, FTFC och de viktigare FTFC-förbunden.

Medlem i facket — enda kravet

SASK har ordnat arbetsbrigader sedan 1989. Det enda kravet är att deltagarna hör till ett fackförbund. Arbetet anpassas så alla kan delta.

– I varje grupp försöker vi dock få någon yrkesman man, på ort och ställe finns lokala arbetsledare och arbetare. Reseledaren fungerar som tolk, påpekar Pääkkönen.

Ansökan jämte motivering görs till SASK. Förtur att delta i en brigad har SASK:s understödjande medlemmar. Direkta personmedlemmar betalar 20 euro i året, medan fackavdelningarna erlägger 25 cent i året per medlem. Ett par hundra fackavdelningar är med, och det lönar sig att först kontrollera det medlemskapet. – De här pengarna gör för övrigt till att stöda en byskola för gatubarn i Pakistan, information sänds till de understödande medlemmarna.

– Både kvinnor och män, i åldern från 18 till 70, från hela landet, från många fackförbund har deltagit i våra arbetsbrigader. En typisk deltagare är KAT-medlem på 50+, med vuxna barn och möjlighet att satsa både tid och pengar.

Deltagarna betalar resor, kost och logi, men det lönar sig att höra med sitt fackförbund om möjlighet till understöd. Priset för hösten. Ghanaresa är kring 1 300 euro, för Brasilien ca 1 700.

– Ett plus är att ha ett öppet sinne, vara flexibel och klara att resa i grupp, ler Pääkkönen.

Feedbacken har varit så gott som uteslutande positiv: nya vänner, möjlighet att se världen ur en annan vinkel uppskattas stort.

– Unikt är vårt samarbete med det lokala facket. Och det har visat sig att fackets medlemmar vill ha egna solidaritetsresor, säger han.

Det går bra att redan nu anmäla sig preliminärt till nästa års brigader.

Svenskan gör entré på webben

Med ett halvt dussin anställda har SASK inte resurser att marknadsföra resorna så effektivt som möjligt. Den här typens verksamhet intresserar t.ex. många unga, men kostnaderna kan bli ett problem.

– Stipendier för brigadresor för unga vore en idé. Idealet vore också att vi står för resornas innehåll, för lokala kontakter men får hjälp med praktiska researrangemang av proffs, säger Pääkkönen.

Planer finns också för gatukampanjer. Större projekt görs tillsammans med t.ex. nordiska och holländska partners. SASK deltar just nu i en kampanj för att tvinga idrottsorganisationer att kontrollera under vilka förhållanden utrustning görs.

SASK:s solidaritetsdagar hålls vartannat år, nästa gång 2007.

Den som är intresserad kan besöka SASK:s webbplats www.sask.fi för mer information. Jukka Pääkkönen är den första att beklaga bristen på svensk information.

– Många av våra aktivaste medlemmar är svenskspråkiga och jag är glad att kunna lova bot och bättring. Utrikesministeriet kommer att bidra så vi får bättre projektinformation, också på svenska!

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 2.9.2005 nr 7/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)