. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Receptet på lunchlådan baserar sig denna gång så här inför jul på köttskivor av kalkon som blir över efter julens kalkonmiddag.
   Låt julens läckerheter väl smaka! — God Jul!

Citronmarinerad kalkonrulle

Foto: MATTI YLIROTU3–4 kg hel kalkon eller
2 kg kalkonfilé eller -rulle
½ msk grovstött rosépeppar
salt efter smak

Till marinaden:
1½ dl olivolja
½ msk citron- eller
vitpeppar
1 msk salt
2½ dl citronsaft, portvin eller konjak
3 tsk stött rosmarin+timjan

Till såsen:
3 dl steksky från kalkonen
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
konjak efter smak

Blanda marinaden i en tjock plastpåse och lägg i kalkonen. Lägg påsen i ett kärl i kylen och vänd den då och då. Låt kalkonen ligga 1–2 dygn i marinaden.
   Ta upp kalkonköttet ur påsen och låt det rinna av. Ta till vara marinaden, den kan användas till att smaksätta såsen med.
   Lägg kalkonen i en skinkpåse och placera den på en långpanna.
   Använder du köttermometer sticks den in med spetsen i det köttigaste stället i bröstet.
   Stek köttet i 175 graders ugn tills temperaturen på termometern visar 65 grader. Ta då ut kalkonen och låt den stå och dra intäckt medan såsen tillreds.
   Steker du utan köttermometer beräkna då 45–50 min per kg beroende på kalkonens totala vikt.
   Häll stekskyn i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt koka ihop och avred eventuellt såsen med en aning vetemjöl. Smaka av med salt, rosépeppar och konjak.
   Till kalkonen serverar du kokt ris eller potatis i någon form.

Pommonskum
6 portioner
Denna efterrätt är ganska mäktig och lämpar sig bäst att avnjutas i små mängder eller efter en lättare julmiddag. Smaken och doften av konjak ger det läckra plommonskummet en pikant brytning.

Ingredienser:
250 g plommon
1 dl socker
1 dl vispgrädde
3 dl kvarg

Koka plommonen till mos i litet vatten. Tillsätt sockret mot slutet av koktiden. Låt plommonmoset svalna. Vispa grädden till skum.
   Blanda försiktigt ihop gräddskum, kvarg och plommonmos.
   Ställ efterrätten kallt för att stelna, antingen i portionsskålar eller i en vattensköljd parfaitform.

Sås:
1 dl vatten
¼ dl socker
1 bit kanel
½ dl konjak eller rivet skal av en halv citron + ½ dl apelsinjuice

Koka vatten, socker och kanelstång. Låt koka tills allt socker löst sig. Smaksätt när såsen svalnat något. Såsen passar också till en fruktsallad.

Kalkonmacka
1 portion
1 stor bit batong
smör
salladsblad
kalkonskivor
pestosås
tomat, gurka
rosmarin

Skär itu batongbiten. Bred smör på brödet. Bred litet pesto- eller annan sås på kalkonskivorna. Det går bra att använda någon mjölkproduktbaserad sås om du har rest kvar.
   Lägg på fyllningen och täck med den andra brödbithalvan. Dekorera med rosmarinkvistar.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki

Löntagaren 16.12.2005 nr 10/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)