
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Receptet på lunchlådan
baserar sig denna gång så här inför jul på köttskivor av kalkon som blir över efter
julens kalkonmiddag.
Låt julens läckerheter väl smaka! God Jul!
Citronmarinerad
kalkonrulle
34 kg hel kalkon eller
2 kg kalkonfilé eller -rulle
½ msk grovstött rosépeppar
salt efter smak
Till marinaden:
1½ dl olivolja
½ msk citron- eller
vitpeppar
1 msk salt
2½ dl citronsaft, portvin eller konjak
3 tsk stött rosmarin+timjan
Till såsen:
3 dl steksky från kalkonen
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
konjak efter smak
Blanda marinaden i en tjock plastpåse och lägg i kalkonen. Lägg påsen i ett kärl i
kylen och vänd den då och då. Låt kalkonen ligga 12 dygn i marinaden.
Ta upp kalkonköttet ur påsen och låt det rinna av. Ta till vara marinaden,
den kan användas till att smaksätta såsen med.
Lägg kalkonen i en skinkpåse och placera den på en långpanna.
Använder du köttermometer sticks den in med spetsen i det köttigaste
stället i bröstet.
Stek köttet i 175 graders ugn tills temperaturen på termometern visar 65
grader. Ta då ut kalkonen och låt den stå och dra intäckt medan såsen tillreds.
Steker du utan köttermometer beräkna då 4550 min per kg beroende på
kalkonens totala vikt.
Häll stekskyn i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt koka ihop och
avred eventuellt såsen med en aning vetemjöl. Smaka av med salt, rosépeppar och konjak.
Till kalkonen serverar du kokt ris eller potatis i någon form.
Pommonskum
6 portioner
Denna efterrätt är ganska mäktig och lämpar sig bäst att avnjutas i små
mängder eller efter en lättare julmiddag. Smaken och doften av konjak ger det läckra
plommonskummet en pikant brytning.
Ingredienser:
250 g plommon
1 dl socker
1 dl vispgrädde
3 dl kvarg
Koka plommonen till mos i litet vatten. Tillsätt sockret mot slutet av koktiden. Låt
plommonmoset svalna. Vispa grädden till skum.
Blanda försiktigt ihop gräddskum, kvarg och plommonmos.
Ställ efterrätten kallt för att stelna, antingen i portionsskålar eller i
en vattensköljd parfaitform.
Sås:
1 dl vatten
¼ dl socker
1 bit kanel
½ dl konjak eller rivet skal av en halv citron + ½ dl apelsinjuice
Koka vatten, socker och kanelstång. Låt koka tills allt socker löst sig. Smaksätt
när såsen svalnat något. Såsen passar också till en fruktsallad.
Kalkonmacka
1 portion
1 stor bit batong
smör
salladsblad
kalkonskivor
pestosås
tomat, gurka
rosmarin
Skär itu batongbiten. Bred smör på brödet. Bred litet pesto- eller annan sås på
kalkonskivorna. Det går bra att använda någon mjölkproduktbaserad sås om du har rest
kvar.
Lägg på fyllningen och täck med den andra brödbithalvan. Dekorera med
rosmarinkvistar.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med
jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda gratinerade
paprikor o tzatziki
Löntagaren 16.12.2005 nr 10/05
|